Persoonlijk

Oh neeee! Moet mijn peuter nu al haar twee voortanden missen?

5 februari 2018
Weet je nog, op donderdag 18 januari, de dag dat heel Nederland in paniek was door die mega storm? Diezelfde dag was mijn moederhart ook behoorlijk in paniek, toen ik een telefoontje kreeg van het kinderdagverblijf. Mijn hart gaat trouwens altijd wel even sneller kloppen wanneer ik een oproep van hen op mijn telefoon zie binnenkomen. Helaas hadden ze dit keer geen goed nieuws. Lola was gevallen, en ook nog eens kei en kei hard.
Head first, kei hard, BAM!

Twee en een halve week is het inmiddels geleden dat ik het liefst mijn werk wilde laten liggen en ik zo snel als ik kon op mijn fiets (door die mega storm) naar mijn kind wilde fietsen. Een van de leidsters van Lola belde mij om te vertellen dat Lola vlak daarvoor op het schoolplein vol op haar mond was gevallen. Niet zomaar een blauwe plek, nee gewoon head first, kei hard, BAM de grond gekust.

Met haar tanden door haar onder én bovenlip, schaafwond onder haar lip, een mega dikke bovenlip en overal bloed, was ze (natuurlijk) helemaal overstuur en werd ze gelukkig goed opgevangen door haar lieve leidsters. Toch maakten ze zich zorgen en besloten om mij op te bellen met het advies om toch even met Lola naar de tandarts of huisarts te gaan. Ze had namelijk echt een flinke smak gemaakt.

Toch even naar de tandarts

Ik bleef opvallend kalm aan de telefoon (gelukkig) en beloofde even te overleggen met vriendlief, om vervolgens zo snel mogelijk iets van ons te laten horen. Ondertussen was ik al aan het bedenken hóe ik samen met Lola (op de fiets) door die storm naar de tandarts zou moeten fietsen (25 minuten fietsen) en hoe we dat in hemelsnaam zonder kleerscheuren zouden gaan overleven. (Dat was echt onmogelijk!)

Vlug belde ik vriendlief en vertelde het hele verhaal. Samen besloten we dat hij zo snel mogelijk even met Lola naar de tandarts zou gaan. Ondertussen had ik al een vervanger geregeld die eventueel mijn werk over kon nemen (er moet namelijk altijd iemand aanwezig zijn op mijn werkplek) en had ik al allerlei scenario’s gemaakt in mijn hoofd. Maar vriendlief nam wat snipperuren op en maakte een spoedafspraak bij de tandarts.

Super stoer

De rest van de middag zat ik met mijn gedachten bij Lola en hoopte ik dat ze niet zoveel pijn had. Zeker omdat ze op het kinderdagverblijf geen pijnstillers mogen geven. Vriendlief stuurde mij een foto van Lola’s gezichtje door, terwijl ze in de wachtkamer bij de tandarts zaten. Lola zag er uit alsof ze op haar gezicht geslagen was….ze had een heel ander snoetje. Zo zielig!

Bij de tandarts was Lola zo’n stoere meid. Ze liet de wonden netjes schoonmaken en deed alles wat de tandarts vroeg. Met een beloning en muntje voor de stuiterballenautomaat liep ze trots weer naar buiten. Papa was net zo trots. Voor nu zag alles er “ok” uit. Haar tandvlees miste wel een stukje, maar de tanden waren niet “doorgedrukt” naar de neus. Hoe eng klinkt dat dan!? Wel moest er een vervolgafspraak worden gemaakt ter controle en moesten we opletten of de tanden niet zouden verkleuren. Ook mocht Lola de eerste dagen geen hard eten afbijten met haar voortanden. Binnen een paar dagen zou de grootste zwelling en de wonden moeten genezen.

Horror gezicht

Na hun bezoekje aan de tandarts mocht Lola mee naar McDonalds, waar papa voor haar een Milkshake kocht. Lekker koud én met een rietje. Daarna kwamen ze even bij mij op mijn werk kijken en kon ik Lola even “bewonderen”. Dat was best heftig om te zien, ze was helemaal bleek, met rode wangen, rode ogen en mega opgezwollen lippen en neusje. Ze kon niet eens meer daar haar neus ademen, zo opgezwollen was deze. Alsof ze een mislukte botoxbehandeling had laten doen.

De volgende ochtend kroop Lola heel vroeg zachtjes bij ons in het grote bed en sliep ze nog een klein uurtje in mijn armen. Toen ze wakker werd, schrok ze heel erg. Haar lippen zaten namelijk (door al het bloed) helemaal dichtgeplakt. Ze kreeg haar mondje dus niet meer zelf open. Heel rustig maakte ik het voorzichtig schoon met een warm washandje. Ondertussen zorgde ik er voor dat ze zichzelf niet kon zien in de spiegel, want ze zag er uit als zo’n eng kind uit zo’n horrorfilm, waarbij de lippen aan elkaar genaaid zijn. Zo freaky! Gelukkig kreeg ik het netjes schoon zodat het er niet meer zo vreselijk eng uitzag.

arm mopje

Toch verkleurde voortandjes?

In de dagen daarna genas haar mondje erg goed en na vier paar dagen was alleen het tandvlees nog niet terug gegroeid. Ook waren haar tandjes nog mooi dezelfde kleur als de rest. Gelukkig maar, want dat was mijn grootste angst. Dat ze zwart zouden worden (en er dus uitvallen of uit worden gehaald). Dat lijkt mij vreselijk.

Op de 31ste moest ze eigenlijk terug naar de tandarts voor controle, maar omdat het zo goed met haar ging besloten we in overleg met de tandarts dat dit niet nodig was. Fijn. Wat een geluk…

Totdat vriendlief vrijdagavond bij het tandjes poetsen ineens zei; “volgens mij zijn Lola’s voortanden toch aan het verkleuren”. Mijn hart stond even stil. Het zal toch niet toch zo zijn…Vlak daarna bekeek ik ook Lola’s tanden en inderdaad, haar tandjes waren een tintje donkerder dan de rest. Neeeeeeeee….

Geen voortanden tot haar 7e verjaardag?

Nu gaan we toch maar even terug naar de tandarts. Ik hoop zooooo hard dat het weer beter wordt. Ik lees verschillende verhalen op internet. Van tandjes die weer terug kleuren, tot tandjes die er uit vallen. Of dat ze er uit moeten omdat ze anders de grote mensen tanden kunnen beschadigen. Vreselijk. Ik wil er helemaal niet aan denken. Wanneer wisselen kinderen hun tandjes? Als ze 6 of 7 zijn ofzo? Lola wordt in mei pas 4….ik moet er niet aan denken dat ze twee zwarte voortanden heeft of drie jaar lang een fietsenrek. Arm meisje!

Ik ben zelf al niet zo van de tanden. Op mijn twaalfde kreeg ik een deur tegen mijn hoofd waarbij ik een stuk van mijn voortand verloor. Ik herinnerer mij die horrordag nog tot in alle details. Zoiets gun je niemand. Het was echt vreselijk.

Ik hoop zo dat het meevalt voor Lola. Natuurlijk heeft ze geluk dat het haar melkgebitje is, maar ik vind het zo sneu. Haar mooie glimlach.

Heeft jouw kindje al eens zoiets meegemaakt? Hoe is dat afgelopen?

Update 17/8/2020 : In augustus 2020 is haar voortand er pas uitgegaan, op natuurlijke wijze. De grote mensen tand moet nog doorkomen, maar ik ga er vanuit dat ook deze er prima uit zal zien. 

Spread the love

You Might Also Like

 • Nicole 5 februari 2018 at 06:46

  Zo ontzettend zielig voor Lola he. Hopelijk loopt het allemaal met een sisser af en raakt ze haar tandjes nu nog niet kwijt!

 • Kreanimo 5 februari 2018 at 07:20

  Oh nee zeg 🙁
  Inthe heeft een klein stukje aan de voorkant van haar tandje af. Dit is al jaren zo. Maar ja, ze heeft ze nog wel gewoon!
  Ze is nu 5 en begint met wisselen, helaas wel onder hahahaha

 • Marjo 5 februari 2018 at 07:32

  Een herkenbaar verhaal helaas. Ons moppie viel toen ze drie was vol op de hoek van een hardhouten bloembak. Haar voortanden stonden daardoor zelfs scheef! Spierpijn tandarts gebeld. Nee hoor u hoeft niet te komen niks aan te doen. Dag later langs eigen tandarts gegaan en mocht gelijk naar binnen. Die heeft toen haar tandvlees gemasseerd zodat de bloedingen daar weggingen. Haar tanden door druk ook weer iets naar voren gezet. Vreselijk was het! Natuurlijk was ik bang voor gitzwarte tanden. In het begin niks te zien en na een paar weken werden ze iets grijzer. Wij zijn nu een jaar verder en ze zitten er nog steeds in ze zijn alleen niet meer helder wit maar 1 tintje grauwer valt niet erg op de tandarts verwacht dat ze ze gewoon pas wisselt rond haar 6de of 7de dus daar zijn wij heel erg blij mee! Hopelijk heeft lola ook geluk en wordt het niet erger dan dat je nu schrijft. Heel veel sterkte!

 • Romy 5 februari 2018 at 08:39

  Oh nee! Heb echt met kippenvel je verhaal gelezen, arm kind. Ik heb helaas geen erg positief verhaal. Mijn nichtje maakte iets soortgelijks mee op Lola’s leeftijd en die heeft inderdaad een hele tijd zonder voortanden rond gelopen. Maar het kan ook gewoon bij een verkleuring blijven, hè? Hoe dan ook erg naar. Sterkte!

 • Marlieke 5 februari 2018 at 09:13

  Oh jakkes. Hier in de buurt zijn er ook een paar kinderen zonder voortanden of verkleurde tanden. Zo zonde. Maar aan de andere kant, het zijn nog de melktanden. Stel je voor dat zoiets met haar echte tanden zou overkomen. Hopelijk valt het mee!

 • Willeke 5 februari 2018 at 09:34

  Zo zielig! Hopelijk valt het mee en houd ze dr mooie tandjes. Bij Luca waren de 2 voortandjes terug geschoten in het tandvlees. •Of hoe noem je dat haha• die was aan het stoeien met Levi, op zijn bed en toen viel hij met zn mond op de bed rand. Bloeden als een rund! Gelijk naar de tandarts gegaan, int weekend ‘savonds, foto’s laten maken, maar op feit na dat de tandjes ‘weg’ waren was er verder niks aan de hand. De tandjes zouden vanzelf weer terug komen. Wat dus bijna een half jaar geduurd heeft. En toen waren ze kapot en bruin. Daar heeft hij nog mee gelopen tot hij begon te wisselen zomer 2017. Toen hij dus 6 was. En het gebeurde toen hij amper 4 was. Gelukkig zijn die 2 voortandjes als eerst gewisseld! En komen dr nu dus 2 mooie tanden voor terug.

 • Monique 5 februari 2018 at 12:11

  Ahh nee wat erg! Super zielig dat ze zo hard is gevallen en pijn heeft gehad en nu dit! Hopelijk valt het mee en kan de tandarts jullie geruststellen. Ik zal duimen!

 • Ester 5 februari 2018 at 14:12

  Hi Janske,

  Heel herkenbaar verhaal.
  Hier helaas 2x quasi hetzelfde meegemaakt toen mijn zoontje 2 jaar was.
  Ook telkens een serieuze knal op zijn voortanden gemaakt in het KDV, hierdoor is 1 van zijn 2 voortanden een stukje afgebroken, en andere tand is grijs. Ondertussen is hij bijna 5 en de (onopvallende) grijstint blijft hetzelfde. Het afgebroken stukje zie je ook bijna niet :). M.a.w. zelf heeft het kereltje er totaal geen last meer van. Tandarts heeft foto’s gemaakt van het gebit omdat er ook gevreesd werd dat zijn definitieve tanden door de knal geraakt waren, werkelijk uitsluiten kunnen ze niet en we zullen pas echt duidelijkheid hebben eens die definitieve tanden doorbreken.

  Als ik één tip mag geven: Probeer vooral te zorgen dat alles verzekeringsgewijs in orde is. Als Lola rond haar 7 jaar van tandjes wisselt, en er blijkt toch iets mis met haar definitieve tanden, dan zou de verzekering (van het KDV) de kosten hiervoor moeten dekken.

  Ik wens Lola veel beterschap xxx

  P.S.: Als het een troost mag zijn, nadat Jules op zijn tanden viel zei mijn vader: “een kind dat niet op zijn tanden gevallen is, heeft niet geleefd.”

 • Ilja 4 mei 2021 at 21:33

  Hoi hoi, Vandaag helaas met mijn zoontje van 3.5 jaar meegemaakt. 1 tand eruit, maar ook een stuk tandvlees kwijt. Mijn vraag was of dit alsnog goed is genezen en is dicht gegroeid? Ben mezelf rot geschrokken!
  Groetjes

  • Janske 4 mei 2021 at 21:41

   Hi!

   Wat vreselijk schrikken zeg!
   Hier is het uiteindelijk alleman goedgekomen en heeft ze nu mooie grote mensen tanden.
   Geen idee hoe het bij je zoontje zal genezen. Schijnbaar geneest het in je mond wel snel. Voor meer duidelijkheid zou ik zeker even overleggen met je tandarts. Heel veel beterschap voor je zoontje en knuffel voor jou, voor de schrik!

   Liefs, Janske