DIY Kerst Mommy Stuff Recept

7-gangen kerstdiner – simpel, snel en lekker!

21 december 2017
Aardbeiencreme met ijs en een kransje

Aardbeiencreme met ijs en een kransje

Volgende week is het al zo ver. Kerstmis 2017! De meeste mensen denken bij kerstmis aan gezelligheid, samen zijn met je familie en vooral heel veel lekker eten. Ik ook! Ik hou van al deze dingen, vooral als ze allemaal tegelijk samenkomen. Net als twee jaar geleden vieren we kerst samen met onze familie bij ons thuis. Vorig jaar heb ik een heerlijk 7-gangen diner klaargemaakt voor onze gasten.
Ingrediënten voor 8 personen

Het waren stuk voor stuk simpele recepten die makkelijk en snel te bereiden waren. Dat was erg fijn omdat ik de meeste recepten nog nooit eerder had gemaakt. Best spannend natuurlijk, maar het ging super goed. En alles smaakte verrukkelijk! Omdat jullie misschien nog wat inspiratie kunnen gebruiken voor jullie eigen kerstdiners heb ik alle recepten hier voor je bij elkaar verzameld. De ingrediënten voor deze recepten zijn gebaseerd op 8 personen. Je kunt alles op de avond zelf bereiden behalve de aardbeiencrème. Deze heeft wat meer tijd nodig. Maar op de avond zelf hoef je er dan bijna niets meer mee te doen.

Tip: Ik heb de gerechtjes steeds afgewisseld van warm naar koud. Dit viel goed in de smaak en was fijn met het bereiden. Ik maakte steeds twee gangen tegelijk zodat we lekker door konden eten. Met zoveel gangen zit je namelijk toch al snel een hele poos aan tafel. 

Recepten en ingrediënten:

Carpaccio bonbon

Carpaccio bonbon

Bon­bon van car­p­ac­cio met krui­den­sa­la­de (10 min / koud) 
 • 20 g rucola (zakje à 40 g)
 • 10 g platte peterselie (bakje à 20 g)
 • 200 g carpaccio
 • 7½ g basilicum (bakje à 15 g)

Meng de rucola met de peterselie en het basilicum. Meng er de vinaigrette, kaassnippers en pijnboompitten uit de verpakking van de carpaccio door. Leg 3 plakjes carpaccio op het werkblad en let hier 1/8 van de kruidensalade op. Vouw het vlees zo strak mogelijk over de sla heen en vorm een bolletje. Draai om. Maak zo nog 7 bonbons. Bestrooi met peper en zout.

Amuze met gerookte kip

Amuze met gerookte kip

Amuse met gerookte kip (10 min / koud)
 • 100 gram gerookte kipfilet
 • een avocado
 • 2 eetlepel magere kwark
 • hand gepelde pistachenootjes
 • 2 kneepjes citroensap
 • peper en zout

Maal de pistachenootjes fijn tot kleine stukjes. Snijd de kipfilet in kleine reepjes en de avocado in kleine blokjes. Doe dit in een kommetje en meng voorzichtig met de pistache, kwark, citroensap, peper en zout. Let op: houd een beetje pistache over ter garnering. Schep het mengsel in een eierdopje, lepel of glaasje en maak af met nog wat pistache.

Champignons met spek

Champignons met spek

Champignons met spek – in de gril (10 min / warm)
 • 200 gram Champignons
 • 100 gram Spek
 • rozemarijn

Snijd van de champignons de steeltjes en wikkel de champignons in de plakjes ontbijtspek. Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en strooi deze erover. Rooster de champignons met spek 5 min. en keer regelmatig om.

Rookvleesrolletje

Rookvleesrolletje

Rookvleesrolletjes (10 min / koud)
 • 200 gram rookvlees
 • Bieslook
 • 200 gram monchou

Per amuse neem je twee plakken rookvlees. Rol hierin de monchou samen met wat peper en stengeltjes bieslook. ( De bieslook moet aan beide zijden uitsteken) Leg dit op een klein schaaltje of op een amuselepel.

Pittige kipspiesjes

Pittige kipspiesjes

Pit­ti­ge kip­spies­jes (10 min in grill / warm)
 • 200 g Thaise kipfiletblokjes (piri piri, bakje 90 g)
 • 8 tl Griekse yoghurt
 • Chilisaus

Rijg de kipfiletblokjes aan de satéprikkers. Bak de spiesjes in 8 min. rondom gaar. Keer regelmatig. Schep per glaasje een theelepel yoghurt en een theelepel mangochutney. Steek de warme spiesjes erin en serveer direct.

Mini Hamburgertjes (20 min in grill – warm)
 • Mini Hamburger

  Mini Hamburger

  400 gram Gehakt

 • 100 gram Bacon
 • 200 gram Champignons
 • 8 plakjes Cheddar kaas
 • Rucola
 • 1 Komkommer
 • 2 Rode uien
 • Bbq saus
 • Chipje er bij?
 • 8 Kaiserbroodjes

Verwarm de oven voor en bak de kaiserbroodjes zoals vermeld staat op de verpakking. Maak van het gehakt mini hamburgers en bak ze in een pan of tussen een grill. Snij ondertussen de champignons in dunne plakjes en bak deze samen met de plakjes bacon. Snij de komkommer en rode ui in dunne plakjes. Wanneer de hamburgers bijna klaar zijn leg je er een plakje Cheddar kaas op zodat deze kunnen smelten. Leg alles op het broodje en tadaaa! Daar is je mini hamburger! Voor de afwerking kun je er wat chips bij serveren (lekker op zijn Amerikaans!).

Aardbeiencreme met ijs en een kransje

Aardbeiencreme met ijs en een kransje

Aardbeiencreme (vooraf klaarmaken)
 • 4 blaadjes witte gelatine
 • 2 theelepels citroensap
 • 400 gram aardbeien
 • 100 gram suiker
 • 250 ml slagroom & 30 gram suiker

Laat de gelatine 5 minuten weken in een kom met veel koud water. Spoel de aardbeien af en droog ze. Houd 8 mooie aardbeien apart. Prak de aardbeien tot moest of in een blender. Roer het citroensap en de suiker er door. Knijp de gelatineblaadjes heel goed uit en doe ze in een klein schaaltje. Giet er 4 theelepels heet water bij en roer tot de gelatine is opgelost. Roer de gelatine door de aardbeienmouse. Laat het afkoelen en iets lobbig worden. Klop de slagroom met suiker stijf. Roer er voorzichtig, zonder te kloppen, de aarbeienmouse door. Doe de aardbeiencrème in glazen schaaltjes en garneer met een aardbei. Zet ze een paar uur in de koelkast.

Foutje bedankt!

Foutje bedankt!

Aardbeiencrème tot tegen het plafond!

Nou ging bijna alles vlekkenloos, behalve het moment toen ik alle aardbeientoetjes uit de koelkast wilde pakken. Dat ging niet helemaal zoals ik in gedachten had. In slow-motion vielen er een stuk of drie vanaf de bovenste plank in de koelkast helemaal naar beneden. Aaahhhh!!! Gelukkig was dit de dag van te voren en heb ik vlug nog een paar nieuwe toetjes kunnen maken. Fiewwww! Zie hiernaast de foto van mijn ‘ongelukje’…(Gelukkig kan ik er nu om lachen!) Al heb ik het idee dat ik nu soms nog aardbeiencrème tegenkom. Oops!

Dit jaar gaan we of lekker gourmetten met kerst of ik ga weer koken (ik ben er nog niet helemaal uit). Ik heb er zin in!

Ga jij deze kerst ook zelf in de keuken staan? Heb je zelf nog lekkere favoriete recepten voor de kerst? 

Duurzame kerst

Ben je trouwens graag duurzaam bezig, check dan deze handige tips voor een duurzame kerst van Mirjam! Zij deelt o.a. 10 duurzame tips voor het kerstdiner!

De recepten komen o.a. via Chickslovefood.com

Bekijk hier nog meer lekkere recepten:

  

Spread the love

You Might Also Like

 • Linda 17 december 2015 at 08:13

  Wat een heerlijke gerechten. Toen ik zag acht gangen dacht ik Wow, maar dit klinkt wel haalbaar. Nog wel netjes hoor dat je dat zo gedaan hebt. gourmetten is ook wel erg gezellig.

  • jansyluvzu 17 december 2015 at 08:16

   Het was inderdaad prima haalbaar en de gasten waren helemaal verrast ?

 • Neelke 17 december 2015 at 09:53

  Wauw, dit ziet er inderdaad nog best te doen uit! Die champignons met spek lijken me echt heerlijk. Ik word zelf ook altijd blij van dadels met spek. Jammer van de toetjes! Ziet er inderdaad als een ontploffing uit, arme jij.

  • jansyluvzu 17 december 2015 at 09:56

   Ik heb echt keihard staan janken, hahaha…vooral vanwege de bende…ik zat zelf ook helemaal onder trouwens 😉 Die champignons zijn echt Goddelijk…hmmmm…met dadels is inderdaad ook super lekker!

   • Neelke 17 december 2015 at 11:53

    Ja het gaat vaak in een tiende van een seconde mis, en je bent vervolgens een half uur kwijt aan de boel opruimen.. Ik kan me voorstellen dat je erbij staat te janken.

    • jansyluvzu 17 december 2015 at 12:00

     nu kan ik er om lachen…hahaha…ik was net een klein kind die haar ijsje op de grond had laten vallen 😉

 • Linda 17 december 2015 at 14:36

  Auchhhh die laatste foto! Dat is wel ff pijnlijk!! Maar gelukkig kun je er nu om lachen, hihi.
  Ik vind de amuse er echt HEEL erg lekker uit zien! En die toetjes ook hihi 🙂

  • jansyluvzu 17 december 2015 at 14:42

   Alles was echt heel erg lekker…simpel, maar lekker! En je had er bij moeten zijn….het was echt een drama op dat moment…dikke tranen 😉 hihi

 • kaybe610 18 december 2015 at 10:01

  Ziet er super lekker uit allemaal en precies nog redelijk calorie-arm 🙂

  • jansyluvzu 18 december 2015 at 10:23

   Mwahhh dat toetje is dan weer funest ?

 • Vlijtig Liesje 18 december 2015 at 15:02

  Ik kan de 7 gangen helaas niet bijhouden. Drie is echt mijn maximum.

  • jansyluvzu 18 december 2015 at 17:00

   Hihi…Deze waren poepie simpel hoor…het was goed te doen in mijn eentje zonder dat ik de hele tijd in de keuken stond ?

 • My happy kitchen 19 december 2015 at 17:15

  Wow, indrukwekkend! En wat een drama van die toetjes, is iets wat ook mij heel goed zou kunnen gebeuren. Ik heb ooit 500 gram mascarpone voor de tiramisu verknald door er ipv suiker zout doorheen te doen. Mijn man pest mij nog steeds met mijn tiramizout….

  • jansyluvzu 19 december 2015 at 18:29

   Haha dat lijkt me ook vreselijk. ..getver!

 • My happy kitchen 19 december 2015 at 17:18

  Indrukwekkend! En wat balen zeg van die toetjes, is iets wat mij ook zou kunnen gebeuren. Ik heb ooit 500 gram mascarpone voor de tiramisu verknald door er zout ipv suiker bij te doen. Mijn man pest mij nu nog steeds met mijn befaamde tiramizout… (nu wel bij de goede blogpost)