Home Kids

Huishoudklusjes voor (jonge) kinderen

26 oktober 2017
Het huishouden doen zal nooit mijn favoriete hobby worden. Zeker nu ik mama ben merk ik dat ik er minder zin en energie voor heb. Toch blijft het een “neverending story” waar we helaas niet onderuit komen. Onder het motto “je kunt niet vroeg genoeg beginnen” en om het toch een beetje leuk te maken, wordt er hier in huis regelmatig meegeholpen bij het huishouden. Meestal zelfs zonder zeuren. Deze simpele huishoudklusjes kun je samen met je kind doen!
Leren opruimen

Eigenlijk kun je al heel vroeg beginnen met het “opvoeden” van je kinderen dat je na het spelen je eigen speelgoed opruimt. Door het vanaf het begin samen te doen leert je kindje vanzelf op een speelse manier dat je eerst opruimt voordat je met iets anders gaat spelen óf bijvoorbeeld voordat je gaat slapen. Hier hebben we dat ook altijd gedaan en voelt het vanzelfsprekend.

Coco is natuurlijk pas 1 en vind het vaak leuk om op het moment dat Lola alles fanatiek mee opruimt, tegelijkertijd aan de andere kant van de kamer alles weer overhoop te trekken. Ook haar leren we dat ze haar speelgoed terug in de mand kan stoppen na het spelen. Gewoon op een speelse manier. Zo leert ze het wel en blijft het wel gezellig.

Lola vs de stofzuiger

Mijn vader komt iedere week een dagje bij ons oppassen en wanneer mijn moeder vrij is, komt ze ook gezellig mee. Vaak als ik op die dag thuiskom na een lange werkdag, is het hele huis weer schoon en opgeruimd. Mijn moeder is naast haar werk bij een drogist ook interieurverzorgster (lees: poetsvrouw) en kan als een wervelwind huizen poetsen. Het is zo ongelooflijk fijn wanneer ze in zo’n dag het hele huis heeft gepoetst. Ik begrijp niet waar ze de tijd en energie vandaan haalt én daarbij ook nog met de kindjes speelt.

Tegenwoordig vind Lola het super leuk om oma mee te helpen tijdens het poetsen. Zo helpt ze mee met het poetsen van de badkamer (terwijl ze tegelijk zelf een bad neemt) en “poetst” ze de tegels en het bad met haar washand met Zwitsal. Ondertussen poetst oma de hele bovenverdieping. Of ze krijgt de stofzuiger, en helpt oma mee met stofzuiger. Super leuk vind ze dat! ’s Avonds verteld ze dan trots wat ze allemaal samen met oma heeft gepoetst.

Welke huishoudklusjes kun je allemaal doen met (kleine) kinderen?

Kleine kinderen kun je eenvoudige klusjes geven zoals:

 • speelgoed opruimen
 • vegen
 • schoenen en jas opruimen
 • was in wasmand gooien
 • helpen bij de was (in en uit wasmachine)
 • afstoffen met een doekje
 • sokken bij elkaar zoeken
 • tafel dekken en afruimen
 • simpele dingen afwassen
 • stofzuigen met stofzuiger of kruimeldief

Natuurlijk doen ze al deze klusjes onder toezicht van papa of mama, haha.

Wat ik zo leuk vindt aan samen het huishouden doen,dat je kind het niet ziet als een vervelende huishoudelijke taak. Ze zien het eerder als een activiteit en soms zelfs als opdracht waar ze graag hun best voor willen doen. Daarna is ze helemaal trots omdat ze het zelf heeft gedaan. Zo zijn die huishoudelijke klusjes ineens een stuk minder vervelend!

Laat jij je kind(eren) ook wel eens huishoudklusjes doen? Wat precies?

Spread the love

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Lievelyne 28 oktober 2017 at 10:15

  Hier helpen de kinderen (5,6&9) ook. Moet kunnen vind ik. Liefs E.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge