About Me afvalrace Diet Battle Janske's Afvalrace makeover mama challenge Mommy Stuff

Hoe ik 10 kilo ben afgevallen in 2 maanden

12 september 2017
Twee maanden geleden woog ik ruim 104 kilo. Inmiddels  geeft mijn weegschaal 92,7 kilo aan. Ik ben er nog lang niet, maar de eerste 10 kilo’s ben ik kwijt. Zonder af te zien, zonder te lijnen en zonder extreem te sporten. Gewoon op een gezonde manier. Vandaag vertel ik je hoe het mij gelukt is en kan ik jou hopelijk inspireren. Want als ik dit kan, kun jij het ook!
Altijd maar te dik

Al zo lang ik mij kan herinneren, heb ik last van (extreem) overgewicht. Al sinds een jaar of vijf gaf mijn weegschaal standaard drie cijfers aan. Meerdere malen ging ik de strijd tegen de kilo’s aan. In 2004 lukte het mij samen met een diëtiste/coach om zo’n 10 kilo af te vallen binnen een paar maanden waarna ik gelukkig vrij lang op hetzelfde gewicht bleef.

In de jaren na mijn heftige auto ongeluk in Amerika in 2005 (waarna ik nog “maar” 73 kilo woog) bleef mijn weegschaal een paar jaar zo rond de 80-85 kilo hangen. Dat was voor mij een prima gewicht. Het paste bij mij. Ik moet geen 65 kilo wegen, want dat is echt té dun voor mij. (ja echt!) Daarna klom het gewicht op mijn weegschaal weer omhoog. Langzaam, maar toch kwam er steeds weer een onsje bij. In 2015 bereikte ik zelfs de verschrikkelijke 111 kilo, terwijl ik niet eens zwanger was. Ik had dus geen excuus. Ik was het zat en het lukte mij in de tweede helft van 2016 op eigen kracht binnen een half jaar opnieuw 10 kilo af te vallen.

19 mei 2016 – 110 kilo

Tijd voor verandering!

Toch bleef ik altijd boven de 100 hangen en dat was zó frustrerend. Het was echt die vreselijke magische grens waar ik maar niet onder kwam. Afgelopen 10 juli was ik er klaar mee en besloot ik mijzelf aan te melden bij Weight Watchers.Op mijn blog vroeg ik ook aan andere mama’s om met mij mee te doen door om de week op Janske.nl net als ik hun persoonlijke updates te plaatsen over hun persoonlijke afvalrace. Al snel had ik een toffe club vrouwen verzameld die net als ik in hetzelfde schuitje zaten en samen met mij de strijd wel durfden te gaan voeren. Toppers!

Iedere week ga ik met plezier naar de bijeenkomst van Weight Watchers waarbij ik (mét kleding én schoenen aan) op de weegschaal moet. Daarna krijgen we inspirerende verhalen, informatie over voeding en tips die ons helpen bij het afvallen te horen van onze coach. Ook delen we onze moeilijke momenten met elkaar. Het voelt fijn om zo’n groep mensen te ontmoeten die precies weten hoe het voelt om bezig te zijn met dezelfde strijd tegen de kilo’s.

3 september 2017 – 94 kilo

Resultaten na 2 maanden

Inmiddels zijn er alweer 2 maanden voorbij en zag ik iedere week het gewicht op de weegschaal zakken. Ongelooflijk eigenlijk hoe goed het is gegaan en hoe weinig moeite het mij in verhouding heeft gekost. Binnen 9 weken viel ik ruim 10 kilo af. Mijn streefgewicht is 85 kilo, maar ik denk nu al dat ik daarna mijn streefgewicht wil gaan veranderen naar “onder de 80 kg”. Maar stapje voor stapje. 85 kg is al een flinke sprong van -15 kg, dus dat is al een flinke uitdaging.

Wat is mijn geheim?
 • Ik tel alles wat ik eet. Weight Watchers werkt met een puntensysteem waarbij alle voeding een bepaald aantal punten heeft. Iedere dag mag ik mijn persoonlijke aantal punten “opeten” en daarnaast heb ik een aantal punten als “weekextra” welke ik als joker mag inzetten wanneer ik bijvoorbeeld een feestje heb of een keer uit eten ga.
 • Ik mag dus zelf kiezen wat ik eet. Alles mag! Geen strenge regels met wat ik niet mag eten, want dan ben je aan het lijnen en dat wil ik niet. Ik mag dus ook taartjes en frietjes eten. Op deze manier móet ik zelf goede keuzes maken, wat soms lastig is, maar over het algemeen reuze meevalt. Op deze manier ben ik bewust bezig met wat ik eet omdat ik er bewust voor kies.
 • Ik beweeg meer. Ondanks dat mijn Zumba groep een zomerstop had van 7 weken ben ik veel meer gaan bewegen. Ik loop veel en ren de trap steeds vaker op dan nodig. Ook grijp ik iedere kans aan om lekker naar buiten te gaan met de meiden en een uur of anderhalf te wandelen. Al is het maar even boodschappen doen samen. Zo maak ik toch weer extra veel stappen en merk dit ook echt aan de weegschaal.
 • Ik maak bewustere keuzes. Ik ontbijt gezond en snoep bijna niet meer. Ik eet iedere dag fruit en zoveel mogelijk groenten tijdens mijn avondeten. Ik geniet van mijn maaltijden en ben me bewust van wat ik in mijn mond stop.
 • Wanneer ik zin krijg in slechte dingen (een vreetkick) geef ik er niet meer aan toe zoals vroeger. Toen vrat ik binnen een uur een zak chips, pak koeken én een halve chocolade reep op. Zo hoppatee, zonder na te denken. Nu weet ik hoe enorm slecht dat is en wat ik er allemaal voor in de plaats kan eten. Dan is voor mij de keuze makkelijk gemaakt en pak ik het gewoon niet.
 • De knop is echt om. Zoals mijn coach zegt: “het is een mindset die je hebt”. Het moet ook niet voelen als lijnen, want dan houd je het niet (lang) vol.
 • Ik doe bewust boodschappen. De koek, snoep en de chipsrij sla ik over. Zo lang het niet in huis is, is er ook geen verleiding in de kast.
 • Ik merk nu echt al de verschillen en dat motiveert mij om er nog harder voor te werken. Een complimentje wat ik krijg, een broek die van mijn kont afzakt. Het geeft mij allemaal die extra energie om recht op mijn doel af te gaan. Zonder omwegen, zonder hobbels, gewoon keihard richting mijn streefgewicht.

Persoonlijke doelen

Mijn doel is om vóór 1 januari onder de 85 kilo te zitten en ik ben vastbesloten om mijn doel te gaan halen. Het gaat mij gewoon lukken! Ik ben er klaar mee om altijd maar te dik te zijn. Ik ben meer (of minder, hihi) dan alleen mijn buitenkant. Ik wil ook genieten en gelukkig zijn met mijn lijf. Ik merk dat ik al aardig op weg ben nu er 10 kilo af is. Ik voel mij energieker en gelukkiger dan ooit. Ik krijg een glimlach op mijn gezicht wanneer ik nu in de spiegel kijk. Yes!

In januari heb ik (al) voor foto’s gemaakt van mijzelf en ik zal binnenkort nieuwe voortgangsfoto’s maken zodat ik zelf ook het verschil echt goed kan zien tijdens mijn afvalproces. Ik ben zo benieuwd naar het verschil.

 

Mama’s afvalrace – Doe je mee?

Volg onze afvalrace

Iedere week kun je op Janske.nl een persoonlijke update van mijn afvalrace óf de persoonlijke updates van alle kanjers terugvinden met daarbij extra veel tips, motivatie, moeilijke momenten en nog veel meer!

Wil jij ook afvallen?

De komende tijd ga ik kei hard door met mijn afvalrace en hoop ik hier nog veel positieve updates te kunnen delen. Wil je net als ik én alle andere kanjers ook de strijd aangaan tegen de kilo’s, laat dan even een reactie achter hieronder. Je bent van harte welkom om samen met ons te gaan knallen!

Kom jij ons ook supporten?

 

Spread the love

You Might Also Like

 • Jacqueline 12 september 2017 at 07:34

  Ik vind dit echt zo knap van je! Dat wil ik ook, haha!
  Ik merk dat ik door minder bewegen echt blijf hangen, ook al heb ik een gezond eetpatroon (ok, een beetje meer fruit kan ik wel gebruiken, maar verder is er weinig op aan te merken).

  • Janske 12 september 2017 at 09:22

   Dat is inderdaad wel een extra uitdaging en super lastig!

 • Tamara 12 september 2017 at 09:16

  Geweldig!! Ja je hebt echt gelijk. Je voelt je fitter als je gezonder eet, meer beweegt en (gelukkig) afvalt!
  (maar ik kom wel in de koek/snoep-rij van de supermarkt hoor… daar koop ik dan alleen dingen voor mijn kinderen. En ik merk dat ik het dus thuis ook niet pak, omdat ik de kinderen gewoon meteen laat zien wat voor snoep/koek ik voor ze gekocht heb… die houden echt wel bij of er nog genoeg voor ze overblijft haha! Dus mama blijft er heel netjes (en ook heel makkelijk moet ik zeggen) vanaf.)

  • Janske 12 september 2017 at 09:18

   Hahaha…slim van je kids! Voor de mijne hoef ik nog niet in die rijen te komen, dat scheelt…die zijn (nog) tevreden met fruit. …anders lijkt het mij toch wel wat lastiger hoor. Knap dat je er dan toch af kunt blijven.

 • Farah 12 september 2017 at 09:28

  Wat goed zeg, min 10 kilo in 2 maanden is een ware prestatie! Een flink aantal jaren geleden viel ik dankzij Weight watchers ook goed af. De vrijheid die je krijgt om alles te kunnen eten zorgt ervoor dat je toch bewuster de juiste keuzes maakt. Ben erg blij voor je dat de start gemaakt is en de knop om is. Ook hier zou ik graag wat willen afvallen – ik ben dan ook erg benieuwd naar jullie groepje

  • Janske 12 september 2017 at 09:44

   Hey Farah, je bent van harte welkom om met ons mee te “strijden”…zal ik je info sturen via de mail?

   • Farah 12 september 2017 at 14:13

    Dat is goed, ik zie het tegemoet!

 • Nicole 12 september 2017 at 12:50

  Ik merk heel erg dat ik het ritme mis. Ik hoop als ik straks weer werk ik ook weer een ritme krijg en het me makkelijker af gaat. De mindset is er nog niet en dat merk ik!

  Maar ik vind het zoooo fijn om te zien hoe goed het met jou gaat en je ziet er ook echt goed uit, ziet al heel duidelijk verschil!!

  • Janske 12 september 2017 at 12:51

   Het gaat jou ook weer lukken Nicole, dat weet ik zeker! Je bent voor mij echt een inspiratie hoor! We got this!

 • Shanie 12 september 2017 at 14:14

  Proficiat! 10 kilo op 2 maanden afvallen is veel! Doe zo verder en je zal zeker je doel behalen.

  • Janske 12 september 2017 at 17:17

   Jaaa…ik ga er voor! 🙂

 • Annabel 12 september 2017 at 14:33

  Knap hoor! Ik doe het zelf op gevoel. Maar t9ch al twee broekmaten gezakt sinds mijn bevalling afgelopen maart. Ik zou nog wel meer willen bewegen, maar moet even iets vinden wat ik leuk vind. Ik loop ook gewoon langs het snoep en we hebben ook snoep in huis. Ik pak af en toe een stukje chocolade. 1 of 2 blokjes en zo hou ik het prima vol.

  • Janske 12 september 2017 at 17:18

   Dat doe je goed! Lekker blijven genieten en chocolade blijven eten. Dat doe ik ook hoor…anders hou ik het ook niet vol. Twee broekmaten minder, dat is super!

 • Leen 12 september 2017 at 16:41

  Wat een leuke motivatie! Ik doe heel graag met je mee

  • Janske 12 september 2017 at 17:17

   Ik ga je mailen 🙂 Leuk!

 • Bodil 12 september 2017 at 20:48

  Super goed bezig! 😀

  • Janske 12 september 2017 at 22:14

   Dankjewel Bodil! 🙂

 • Sabine Tokarek 12 september 2017 at 22:01

  Weet je wat, Janske, ik doe super graag mee aan jullie afvalrace!! Hopelijk vind ik zo de juiste drive!

  • Janske 12 september 2017 at 22:13

   Hoi Sabine, super stoer dat je mee gaat doen. Ik ga je mailen!

 • Femke 12 september 2017 at 22:20

  Ik vind het zo knap van je Jans! Ben trots op je.
  Je ziet het ook al echt goed.
  Wat leuk om te lezen dat er meer bij “het clubje” aansluiten. Ik merk dat het mij echt motiveert.

  • Janske 12 september 2017 at 22:29

   Ja! We zijn al met 16 kanjers! Zo ontzettend tof! 🙂

 • Sylvia 12 september 2017 at 22:22

  Wat super om te lezen dat het zo goed gaat!! Nu denk ik alleen maar dat wil ik ook! supergoed bezig!

  • Janske 12 september 2017 at 22:30

   Je bent van harte welkom moppie! Ook jij kunt het, dat weet ik zeker!

 • Annemarie 13 september 2017 at 15:25

  Wat knap!! Ik weet zeker dat je de 85 kilo gaat halen!

  • Janske 13 september 2017 at 15:53

   Yes! Ik wil het zoooo graag…het móet gewoon lukken 🙂

 • laviedesofie 13 september 2017 at 15:50

  Amai! Goed gedaan!

  • Janske 13 september 2017 at 15:53

   Dankjewel 🙂

 • Monique 13 september 2017 at 22:42

  Ik ben zoooo trots op jou! Je doet het toch maar even! Ik herken trouwens veel van jouw verhaal. Bij mij was de knop op een gegeven moment om en die is niet meer teruggedraaid. Ik zorg trouwens juist wel dat ik wat in huis heb aan chips of chocola. Gek genoeg geeft me dat een soort ‘rust’ dat ik er wat van kan nemen als ik er echt zin in heb. Gelukkig kan ik het dan wel bij een stukje of bakje houden en past het dus ook gewoon in mijn levensstijl 🙂 Ga zo door meis, je gaat je doel zeker weten halen! X

  • Janske 14 september 2017 at 16:03

   Hier hebben we het nu ook in huis. Ik heb van die mini zakjes gehaald zodat ik niet 2 weken over 1 zak chips doe die dan niet meer lekker is…ik kan er prima vanaf blijven nu. Dat is inderdaad die knop…die ik voorheen nooit omgezet kreeg en nu wel. Zo fijn!

 • Joke 14 september 2017 at 08:49

  KEIgoed bezig!
  I feel you, ik ben via een diëtiste inmiddels meer dan 30kg afgevallen en dat is inderdaad vooral een verandering van mindset. En je goed voelen, helpt enorm!
  Ik ben benieuwd naar een foto met die 10kg verschil!

  • Janske 14 september 2017 at 10:09

   Wauw, wat ontzettend knap zeg! Precies wat je zegt! Ik ga snel een foto maken…ik ben zelf ook ontzettend benieuwd!

 • Renate 14 september 2017 at 12:26

  Bij mij wil de knop niet zo goed om. Ik ben wel al bijna vijf kilo kwijt, maar het gaat superlangzaam en dat is mijn eigen schuld. Ik doe graag mee dus, wellicht helpt dat als extra stok achter de deur!

  • Janske 14 september 2017 at 16:11

   Hoi Renate,
   Ik begrijp hoe je je voelt…zo ging het bij mij ook altijd namelijk…maar stoer dat je mee doet. Hopelijk lukt het ons samen wel! Ik ga je mailen!

 • Xenia 16 september 2017 at 08:10

  Wilde je even een pluim geven.. Super knap!

  • Janske 16 september 2017 at 08:51

   Awww dankjewel ?

 • Lees mee 43: mijn favoriete blogs van afgelopen week - Lotus Writings 26 september 2017 at 00:02

  […] die gewicht verliezen, omdat ze graag gezonder willen worden een applausje verdienen. Bij deze Janske, goed bezig! Zet hem op […]

 • postzegel 22 september 2019 at 18:52

  Weet je wat ik grappig vind?
  Ik ben op 1 juli 2019 verhuist, maar ik kwam door mijn verhuizing in een trappenhuis terecht, en ook nog eens 4 hoog.
  Vóór mijn verhuizing, woonde ik 2 hoog, en kwam weinig buiten. Ik woog toen 95 kilo!
  Maar. ná mijn verhuizing, ben ik in 3 weken tijd 5 kilo kwijtgeraakt. Door het vele trappenlopen.
  Want ik háát alles wat met sport te maken heeft, dus dat doe ik sowieso al niet.
  Én, ik heb sinds 11 september een abonnement op de Efteling, en ik ga nu sowieso elke week wel 1 keer naar de Efteling, het liefst 2 keer.
  Nu? Nu weeg ik 88 kilo! Het is nu 22 september, en ik ben dus in 2 maanden, en 3 weken tijd 7 kilo kwijtgeraakt.
  Door dus lekker veel naar de Efteling te gaan, én het trappenlopen!
  En verder sport ik niet!
  En ik zie het ook bij mezelf, ik ben wat dunner, me tieten zijn niet meer zo belachelijk groot, en dat is fijn.

  • Janske 24 september 2019 at 21:28

   Wat goed! Zo zie je maar…sporten hoeft echt niet perse 🙂

   • postzegel 25 september 2019 at 02:08

    Thanks! Ja goed he.
    Nou, ik deed sowieso al absoluut niet aan sport. Omdat ik een verschrikkelijke hekel heb aan alles wat met sport te maken heeft. En daar valt wandelen, fietsen en zwemmen natuurlijk óók onder.
    Mijn moeder is nét zo, zij doet al jaren aan muziek, ze weegt 60 kilo….
    En wat doet ze? Het huishouden!

 • Chantal den Haan 2 januari 2020 at 16:04

  Zeker interesse Janske, ook hier een zetje nodig😉

  • Janske 2 januari 2020 at 16:08

   Let’s do this Chantal! 🙂