Kids Mommy Stuff Personal

Avondroutine met baby & peuter

2 augustus 2017
Vandaag deel ik onze avondroutine met 2 kleine kinderen (een van bijna 1 én een van 3 jaar oud). Neem een kijkje in een ‘normale’ avond samen met ons gezin. Zoals het er hier (meestal)  aan toe gaat op een doorsnee avond.

17:30 uur – meestal begin ik rond dit tijdstip met het klaarmaken van het avondeten. Lola plant ik op dit tijdstip vaak even voor de TV (lekker rustig, haha) en Coco kijkt mee vanuit haar stoel mee naar een mama in de keuken. Coco heeft vaak al honger, dus soms geef ik haar al om 17:00 uur haar avondeten. Of ik ze krijgt een soepstengel of rijstwafel terwijl ze naar mij kijkt.

18:00 uur – papa is thuis!!! Yaaayyyyy! De TV gaat uit. ‘Naaayyyy! Ik wil Dr. McStuffins kiijjkkkeeeennnnnn!’, is Lola’s standaard reactie. ‘Wie heeft er honger???’ Iedereen roept ‘ikkeeee’ (behalve Coco, die roept ‘etuh, etuh’). Tijd om aan tafel te gaan.

Na een wedstrijdje tussen Coco en Lola om te zien wie er het snelst haar bordje leeg heeft, zijn we meestal rond 18:45 uur wel klaar met eten. Of Coco huilt omdat haar eten op is en Lola omdat ze haar eten niet meer op wilt eten. Tja, het is hier echt niet altijd feest, haha.

Naar bed, naar bed, zei Duimelot

19:00 uur bad en bedtijd. Ik neem Coco alvast mee naar boven terwijl papa haar laatste fles klaarmaakt. Ik was haar op haar verschoningsmatje met een washandje en zeep (leerde ik van mijn tante/kraamhulp, is echt super handig). Ondertussen komen Lola en papa ook naar boven. Papa springt onder de douche en ik geef Coco aan hem zodat ze samen lekker kunnen douchen. Ik kleed Lola uit (als ze zelf nog niet is uitgekleed) en zet haar bij de rest in bad. Papa en Coco vermaken zich samen onder de douche met spetteren in het bad terwijl ik Lola was.

Er wordt flink gespetterd in bad wanneer ik alvast de kleertjes voor de volgende dag klaar leg, waarna ik Coco uit bad haal. Ik droog haar al een klein beetje af in papa’s armen en droog haar verder af op haar commode. Ik smeer haar lekker in met babyolie (dit doe ik zo’n twee keer per week). Dan ruikt ze zoooo lekker en voelt haar huidje nóg zachter. Ik kleed haar aan en trek haar een slaapzakjes aan.

Ondertussen is papa al uit bad en mag Lola nog even spelen met het speelgoed in bad. Papa neemt Coco van mij over en geeft haar de fles op de comfortabele stoel op haar kamertje. Binnen 5 minuten heeft ze deze fles leeg. *Burp*

19:30 uur. Coco “leest” samen met papa nog een boekje. Ik haal Lola uit bad en droog haar af. Samen smeren we haar lekker in met babyolie. Dat vind ze zelf super leuk om te doen. Ze heeft het ook echt nodig want haar huid is vaak best droog. Daarna doen we samen haar pyjama aan en kam ik haar heren. Dan is het tijd om tandjes te poetsen.

Coco ligt inmiddels in bed en valt meteen in slaap. Vriendlief neemt mij over en poetst samen met Lola haar tandjes met haar elektrische tandenborstel. Dit gaat steeds makkelijker. Als ze klaar zijn met poetsen lezen ze samen op haar bed een boekje.

nachtlampje

19:50 uur. Lola mag zelf nog even lezen. Dit is echt zo’n zoet momentje om stiekem mee te kijken via de babyfoon. Hoe ze dan met al d’r knuffels naast zich rustig een boekje leest op haar bed. In uiterste concentratie, helemaal op in het verhaal. Super lief!

Ik laat je nooooit meer los!

20:00 uur, tijd om naar dromenland te gaan. Lola mag nog een keer naar de wc en krijgt een klein beetje water. Dan stop ik haar nog even in, gaat haar hertjeslampje aan en knuffelen we nog eventjes. Dan pakt ze mij altijd stevig vast en zegt ze ‘ik laat jou noooooit meer los!’. Dan moet ik haar kietelen zodat ik mijzelf kan “bevrijden” uit haar armen.

‘Welterusten liefje, ik hou van jou!’….

Meestal gaat ze binnen een minuut of 10 wel slapen. En dan hebben papa en mama rust…..haha. Meestal ga ik dan eerst nog even 5 minuten als een malle de woonkamer en keuken opruimen en daarna ga ik vaak lekker een blogartikel schrijven. Heerlijk!

Zo ziet onze doorsnee avond er tegenwoordig uit. Uiteraard gaan de meiden niet iedere avond in bad en zijn de tijden echt niet altijd precies zoals hierboven. Ook is de rolverdeling soms anders, maar dit is wel de meestvoorkomende avondroutine voor nu.

Fijn is dat we eigenlijk altijd wel fijne routines hebben gehad de afgelopen maanden. Als een geoliede machine zijn we echt een team samen en krijgen we zonder al te veel strijd of stress de meiden op tijd weer fijn in bed gelegd zodat we zelf ook nog kunnen genieten van “onze” avond. Helemaal top!

Is onze routine herkenbaar voor jou of doe jij sommige dingen totaal anders? Hebben jullie een ‘vaste’ taakverdeling?

 

Spread the love

You Might Also Like

 • Nicole 2 augustus 2017 at 06:51

  Hier ziet het er wel wat anders uit omdat we ook nog honden hebben die ook rond dat spitsuur wat moeten haha. Plus Milo gaat niet zonder huilen slapen dus die brengen we niet naar boven maar laten we beneden omdat anders Fay ook niet slaapt haha. Dus meestal doet de een Fay en de ander Milo en de dag erop wisselen we haha..

 • mama van dijk 2 augustus 2017 at 22:21

  Ik ben altijd alleen dat maakt het met een meisje van ander half en van 8 maanden wel eens moeilijk. Lijkt me heerlijk zo n teamwork! In het weekend als papa er is genieten we extra.

  • Janske 2 augustus 2017 at 22:26

   Gelukkig heb ik hier ook wel een fijne routine als ik alleen ben…lijkt me super lastig als het niet lekker loopt in je eentje….dan ben je kapot als ze eindelijk slapen…

 • mama van dijk 2 augustus 2017 at 22:24

  2.5 moest dat zijn:)