Discuss Kids

Slaap kindje slaap – dekbed, deken of slaapzak?

30 juli 2017
Slapen is een van mijn favoriete hobbies en gelukkig kunnen mijn dochters er (meestal) ook wat van. Met deze wisselvallige zomer vind ik het alleen wel soms lastig om te kiezen waar ze het beste onder kunnen slapen. Een dekbedje, een dun lakentje of alleen in een slaapzakje? Waar heb ik voor gekozen en waarom?
Slaapzak of dekentje?

Coco is pas 11 maanden oud en slaapt natuurlijk nog in een ledikant. In het begin sliep ze in haar slaapzakjes met nog een lakentje en/of dekentje er overheen. Dat ging prima. Sinds het weer warmer is, slaapt ze in haar slaapzakje zonder dekentje of lakentje over haar heen. Ze rolt ook alle kanten op tijdens het slapen, dus een dekentje zou sowieso niet altijd goed over haar heen blijven liggen. Wanneer het weer kouder wordt, zal ze waarschijnlijk wel weer een dekentje over zich heen krijgen, maar dat gaan we even uitproberen hoe dat zal gaan. Een dekbed voor een baby zal ik zelf nooit doen omdat i.v.m. het gevaar om te stikken.

Grote meisjes kamer

Lola daarentegen, kreeg toen ze net twee jaar was een echte grote meisjeskamer met daarin een groot (eenpersoons) bed. Voor haar kochten we een 4-seizoenen dekbed van donsveertjes. Ik had verwacht dat ze wel even zou moeten wennen om van een slaapzak over te gaan naar een super fluffy en lichtgewicht donzen dekbed. Maar dat bleek geen enkel probleem. Mevrouwtje sliep vanaf de eerste nacht super in haar nieuwe bed.

Wij hebben gekozen voor een 4-seizoenen dekbed omdat Lola het vaak warm heeft in bed. Zo gooit ze vaak in het begin al haar dekentje van zich af en halverwege de nacht kruipt ze er weer onder. Omdat we de dekbedden kunnen verwisselen per seizoen kunnen we de temperatuur dus makkelijker sturen en slaapt ze in de zomer niet onder een te warm dekbed.

Zelf kiezen

We hebben zelf net als Lola ook 4-seizoenen dekbedden van donzen veertjes. En echt, ik zou nooit meer anders willen. Ik slaap echt heerlijk onder dit dekbed. Ook slapen we ieder onder ons eigen dekbed, dus geen getrek en gedraai ’s nachts aan elkaars dekbed. Ook slaap ik liever onder een warmer dekbed dan vriendlief, dus dan kunnen we ieder onze eigen “vulling” kiezen. Ideaal!

Waar slapen jullie kinderen onder? In een slaapzak, dekentjes of een dekbed?

 

 

Spread the love

You Might Also Like

 • Nicole 30 juli 2017 at 06:48

  Hier gaat het precies hetzelfde. Alleen slaapt Milo nu in een inbakerdoek ipv slaapzak. En soms zit er een dekentje overheen als het wat koeler is maar meestal niet. En Fay slaapt inderdaad ook al vanaf haar 2e in groot bed met 4 seizoenen dekbed.

 • Karin 30 juli 2017 at 07:02

  Suus heeft tot ongeveer 8 maanden onder een deken geslapen. Maar sinds ze heel beweeglijk is doe ik haar een slaapzak aan. Afhankelijk van het weer alleen een romper of toch pyjama eronder. En in de winter ligt ze in de Puckababy. Ik las een verhaal van een kindje dat gestikt was in een deken omdat hij zich er helemaal in had gewikkeld. Vandaar dat ik kies voor een slaapzak. Als Suus 2 – 2,5 is gaat ze naar een groter bed met dekbed.

 • Nicole 30 juli 2017 at 07:28

  Veerle van 3 ligt ook vanaf haar 2e in een groot bed. We hebben een dekbed voor haar maar ze is als dr moeder .. het is al snel veel te warm! Dus ze ligt alleen onder de hoes en het dekbed ligt al een paar weken in de kast. Evy van 7 maanden ligt alleen in een slaapzak! Stuitert ook alle kanten op in bed dus een deken heeft geen zin. En als het warm is ligt ze alleen in haar romper!

 • Sylvia 30 juli 2017 at 08:42

  Mijn dochtertje slaapt nu gewoon in onderbroek en hemdje in de winter lekker nog in een slaapzak. in. Ze woelt teveel en dan heeft ze snachts geen deken meer om dus vandaar nog lekker een slaapzak (ze kan deze overigens wel gewoon zelf aan en uittrekken). Wel slaapt ze al vanaf dat ze 1,5 is in een eenpersoonsbed met bedrekje

 • wendy 30 juli 2017 at 09:23

  Wij hebben ook een vierseizoenendekbed. Zowel voor onszelf als voor de kinderen. Maar wij hebben er nog een gewoon dun wit laken onder. Zo kun je met het warme weer ook nog kiezen om alleen onder het witte laken te gaan liggen en evt. ’s nachts het dekbed over je te doen als het kouder wordt.

 • Linda 30 juli 2017 at 19:47

  Ons Nina ligt nu onder alleen een dekbedovertrek met een fleecedeken over t voeteneind. En Evi in een zomerslaapzak. Als t kouder wordt winterslaapzak eerst zonder mouwen en zodra t nodig is, rits ik de mouwen eraan.