Review

TV Serie Review – 13 Reasons Why

24 april 2017

13Naam: 13 Reasons Why

Acteurs: Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro

Jaar: 2017 -?

Seizoenen: 1 (13 afleveringen)

Genre: Drama

Sterren: **** (van de *****)

Vergelijkbare TV Series: Pretty Little Liars

13 Reasons Why, de nieuwe Netflix Original serie waar heel internet het over heeft. Heb jij hem nog niet gezien en wil je weten waarom ik hem je kan aanbevelen? Lees dan hier mijn review!
Hannah Baker

De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek en gaat over de heftige gebeurtenissen in het leven van de 17-jarige middelbare scholiere Hannah Baker. Zo komen de onderwerpen zelfmoord, verkrachting en pesten voorbij. Deze worden realistisch in beeld gebracht waardoor het soms schokkende beelden op levert. (Hiervoor wordt ook voorafgaand gewaarschuwd.)

13aHet verhaal gaat over Hannah Baker. Hannah heeft zelfmoord gepleegd. Voordat ze dit deed heeft ze 13 cassettebandje opgenomen met daarop de “13 redenen” waarom ze een eind heeft gemaakt aan haar leven. Clay Jensen, de jongen die verliefd is op Hannah, krijgt deze bandje in handen en luistert ze een voor een af. Op de tapes hoort hij Hannah, die haar verhaal verteld met alle gebeurtenissen van de afgelopen tijd. Ze verteld haar eigen ervaringen en onthult de dertien redenen waarom ze besloten heeft om zelfmoord te plegen.

Steeds spannender

13dTerwijl Clay de cassettes luistert kijken we terug in de herinneringen van Clay met Hannah en in die van Hannah zelf. Zo leren we de klasgenoten en vrienden van Hannah langzaam kennen. De eerste “redenen” zijn nog vrij onschuldig, maar naar mate Clay halverwege de cassettes komt (en wij halverwege de serie) beginnen de “redenen” steeds heftiger te worden. Hierdoor wordt het verhaal ook steeds spannender en wil je precies weten wie er wat gedaan heeft en wie er nou echt de “schuldige” is.

13cOp het einde van de serie zien we Hannah’s zelfmoord in beeld en dat is vrij schrokkend om te zien. Het is niet iets wat je moet kijken als je zelf niet lekker in je vel zit. Ook heeft de serie een heftig open einde waar nog een eventuele tweede seizoen van gemaakt zou kunnen worden. Zonder spoilers te geven, maar dat seizoen zou hoogstwaarschijnlijk nóg veel heftiger zijn dan het eerste. Er wordt in ieder geval veel over gespeculeerd online dat er nog een tweede seizoen gaat komen.

Wat vond ik van de serie?

13bIk heb de serie binnen een paar dagen gekeken. In het begin moet je er eventjes inkomen omdat je eerst alle personages moet leren kennen. Iedere aflevering gaat over één cassette en dus één persoon waar Hannah een vervelende ervaring mee heeft gehad. Omdat deze redenen steeds heftiger worden, vond ik de serie ook steeds spannender en mysterieuzer worden.

Naast dat het heftige onderwerpen zijn, vind ik het goed dat deze op TV komen door deze serie. Helaas komt het namelijk nog steeds veel te veel voor op middelbare scholen. Ik denk dat het goed is wanneer deze serie bekeken word door jongeren (al zijn sommige scenes wel erg heftig en misschien iets té). Het zet je aan het denken wat “kleine” pesterijen of grappen kunnen doen met iemand. Hoe jij iets misschien ziet als iets kleins en onbenulligs kan veel indruk maken op een ander. Er zit dus een duidelijke boodschap achter het verhaal.

Daarom vind ik 13 Reasons Why echt een aanrader om te kijken!

Heb jij ook 13 Reasons Why gekeken? Wat vond je er van?

Bekijk hier de trailer:

Lees hier mijn reviews van andere toffe TV Series!

 

Spread the love

You Might Also Like

 • Dewi 24 april 2017 at 07:44

  Ik kijk ook en steeds weer en meer een knoop in mijn maag aan het einde van een aflevering. Best heftig ja. Ik heb twee meiden en ik moet er niet aan denken ..

  • janske 24 april 2017 at 10:42

   nou, inderdaad…pffff

 • Nicole 24 april 2017 at 07:46

  Ik moet zeggen dat ik hem heb gekeken en ja die paar scenes van verkrachting waren wel heftig om te zien. De zelfmoord heb ik niet gekeken zelfs, kwam te dichtbij. Maar eigenlijk vond ik hem slap qua realisme. Hannah ergerde ik me ook aan. Misschien omdat ik weet hoe een depressie voelt en is en hoe bepaalde dingen voelen en zijn? Wel is t goed dat men hiermee bepaalde gesprekken weer kan openen!

  • janske 24 april 2017 at 10:44

   Die zelfmoord scene was ook wel iets té heftig om zo te laten zien hoor…Dat vond ik ook niet nodig. Ik vond dat haar depressie niet zo heel veel in beeld kwam eigenlijk. Alleen de situaties wat ze mee maakte. Inderdaad wat je zegt, het geeft reden tot een gesprek. Over een onderwerp wat vaak een taboe is. Dat is dan wel weer “positief”.

 • Will 24 april 2017 at 12:59

  Heftig, hoor!
  Is niet een serie waar ik naar zou willen kijken.
  Als ik zou kijken, blijft het misschien wel bij me hangen., omdat ik een denker ben.
  En er misschien wel van wakker ga liggen en dat moet ook niet.
  Je moet er wel tegen kunnen om er naar te kijken en dat is niets voor mij.

  • janske 24 april 2017 at 13:04

   Het is inderdaad niet een “leuk” verhaal, maar er zit een goede boodschap achter. Ik begrijp goed dat deze serie niet voor iedereen is weggelegd.

 • Liess 24 april 2017 at 13:38

  Ik heb expres geen blogs of wat dan ook er over gelezen dus de dingen zoals verkrachting kwamen voor mij als een verrassing en vond ik erg heftig. Achteraf zie ik iedereen erover praten en vind dat zonde voor mensen die het nog moeten kijken

  • janske 24 april 2017 at 14:17

   Dat hou je helaas niet tegen bij zo’n hype. Ik heb geprobeerd niet alles te verklappen 😉

 • Jessica 24 april 2017 at 13:49

  Ik hoor er zoveel over en wil hem ook gaan kijken, maar ik hoor van de meeste dat ze hem zo weg kijken, dus ik wacht even totdat ik 2 dagen niks heb en door kan kijken haha

  • janske 24 april 2017 at 14:16

   Klopt!

 • Linda 24 april 2017 at 20:22

  Heftig! Een Erg goeie serie met heftige scenes! Erg mooi hoe ze sommige dingen in beeld hebben gebracht. Heb zitten janken..

  • Janske 25 april 2017 at 17:19

   ’t was dat ik niet alleen keek, anders had ik dat wss ook gedaan!

 • Leonie van Mil 26 april 2017 at 12:29

  Ik ben nu bij aflevering 8 en het wordt inderdaad steeds spannender. Ik ben heel benieuwd hoe het verder gaat.

 • Blogfeestje 29 april 2017 at 06:03

  […] reasons why. Ik heb deze serie nog niet gezien maar Janske wel en schreef hier een review […]