Mommy Stuff Personal

Kolven in de Skybox (& andere vreemde plekken)

23 april 2017
Ik geef inmiddels bijna 8 maanden borstvoeding. Omdat ik naast mama zijn ook part time werk, moet ik regelmatig kolven onder werktijd. Soms zelfs  op de meest vreemde plekken, zoals in de skybox of in de kleedkamers van onze concertzaal. Heb jij ook wel eens gekolfd op vreemde plekken?

bsIn Nederland heb je voedingsrecht tot je baby 9 maanden is. Dat betekent dat je maximaal een kwart van je werktijd mag besteden aan het voeden van je baby of het kolven. Je krijgt deze tijd gewoon doorbetaald en hoeft er geen pauzes voor op te geven.

Verder zijn er ook een aantal “ongeschreven regels” over de ruimte waarin je kunt kolven:

 • van binnenuit afsluitbaar is
 • voldoende rust en privacy biedt
 • voldoende verse lucht en verwarming heeft
 • vrij is van risico’s zoals gevaarlijke stoffen en verontreinigingen
 • bij voorkeur is voorzien van een koelkast(je)

Ook kwamen er niet onverwacht bandleden binnen in de kleedkamers hoor. Dat zou wat zijn!

Natuurlijk is dit niet overal mogelijk en moet er hier en daar wel eens worden geïmproviseerd. Zo werk ik bij een concertzaal en heb ik een functie waarin ik niet zo maar even makkelijk van mijn plek af kan gaan. Ik ben namelijk het eerste gezicht van het bedrijf wanneer mensen bellen, mailen of naar binnen willen. Ik kan dus niet zomaar even een half uur weg kan lopen om te gaan kolven, zonder dat iemand mijn taken overneemt.

klDan neemt er namelijk niemand de telefoon op, opent de deur als er een leverancier, bezoeker of band naar binnen wilt komen en kan er niemand tickets kopen. Daarvoor heb ik in de afgelopen maanden veel hulp gekregen van mijn toffe collega’s die telkens voor mij mijn taken overnamen zodat ik even rustig kon kolven. Zo fijn!

Dan was er natuurlijk weer een plek nodig om rustig te kunnen kolven. Het was ook niet altijd even makkelijk om een rustig plekje te vinden. Meestal ga ik in een vergaderzaaltje zitten (zonder ramen), welke ik zelf op slot kan doen vanaf de binnenkant. Ideaal! Maar soms is er geen plek en moet ik improviseren. Zo heb ik al tientallen keren gekolfd in de Skybox of in de kleedkamers, backstage in onze concertzaal. Ik kon helaas niet meegenieten van soundchecks, hahaha. Misschien was dat maar beter ook trouwens. Ook kwamen er niet onverwacht bandleden binnen in de kleedkamers hoor. Dat zou wat zijn!

Awkward!

kolvenWat wel minder prettig was, was het feit dat in beide ruimtes de deur niet afgesloten kon worden. Dit maakte het soms wel erg spannend of er niet per ongeluk iemand binnen zou wandelen. Natuurlijk hing ik altijd zorgvuldig een briefje op de deur, maar toch hielp dat helaas niet altijd ;-). *awkward*

Ik heb trouwens wel vaker op vreemde plekken gekolfd, na een Backstreet Boys concert op de terugweg naar huis in de auto. Al zingend op hun Greatest Hits album. Of tijdens een overnachting zonder baby in de buurt. Ideaal hoor, dat kolven, maar soms is het best lastig om een rustig plekje te vinden.

Ik weet nog niet of ik na de 9 maanden blijf kolven of dat ik het ga afbouwen. Wellicht ga ik ook naar lichttherapie, want het ook niet echt makkelijker maakt om te combineren. We gaan het allemaal wel zien. Tot nu toe loopt het namelijk *afkloppen*  nog steeds “als een tiet”, dus zou het eigenlijk super zonde zijn om te stoppen.

Heb jij ook wel eens gekolfd op vreemde plekken? Zo ja, waar?

Spread the love

You Might Also Like

 • Jacqueline 23 april 2017 at 08:57

  Ik ging met vriendinnen naar een pretpark en mocht in de personeelsruimte van één van de horecagelegenheden kolven. En tijdens mijn studie reserveerde ik een skillslab (kleine ruimte waar je gesprekken/rollenspelen kan opnemen). En dan mocht ik gebruik maken van de koelkast in een lokaal van de opleiding verpleegkunde.
  Bij mijn vorige werkgever was er gewoon echt geen ruimte en zat ik in een hoekje van de docentenkamer met mijn rug naar de deur. Daar kwam regelmatig een collega binnen die dan verbaasd zei:’Wat hoor ik toch voor raar geluid?’

 • Lees Mee 27: mijn favoriete blogs van afgelopen week - Lotus Writings 29 april 2017 at 08:03

  […] er al snel mee op. Janske daarentegen ging kolven toen ze weer moest werken. En dat levert een paar bijzondere anekdotes […]