Mommy Stuff Shopping Shoptip

Online shoppen of in de winkel?

13 april 2017
Je kunt tegenwoordig (bijna) alles online shoppen of je gaat nog steeds liever lekker slenteren door een “echte” winkel. Ik merk dat ik de laatste jaren steeds vaker online shop in plaats van dat ik naar een winkel toe ga. Waardoor komt dit en wat zijn de voordelen van online shoppen in tegenstelling met naar een winkel toe gaan? Ik zette ze voor je op een rijtje. Shop jij ook vaker online of ga je nog steeds graag naar een “stenen” winkel?

computer Janskenl

 

Waarom online shoppen?

Voordelen:

 • je kunt het overal doen. Je hoeft er de deur niet voor uit. Zit je thuis en heb je niet de mogelijkheid om uren te gaan shoppen? No worries! Je shopt gewoon snel even online.
 • makkelijk vergelijken. In plaats van alle schoenwinkels in de stad af te struinen kijk je via Google en je weet meteen waar het product het goedkoopst én op voorraad is.
 • korting, korting, korting…online vindt je super snel alle kortingsacties en codes zodat je (bijna) altijd het artikel met korting kunt kopen.
 • korting op korting, extra korting zoals bijvoorbeeld Korting Bol.com. We kunnen tenslotte nooit genoeg korting krijgen toch? Iets met Nederlanders 😉
 • je kunt “overal” shoppen…Niet alleen in de winkelstraten van je eigen stad…met nog minder moeite shop je de hipste schoenen uit Amerika en die mooie tas uit Zweden gewoon op je telefoon of achter je computer.
 • eindeloos keuze omdat je in meerdere shops tegelijk kunt snuffelen.
 • het kost weinig tijd. Met een paar drukken op de knop heb je al iets besteld.
 • nieuwsbrieven waar je jezelf op kunt abonneren zorgen er voor dat je altijd op de hoogte blijft van de nieuwe collecties, trends en sale.

DSC02969

Nadelen:

 • wachten. Je moet meestal even (en soms lang) wachten tot je het product in huis hebt, al kun je tegenwoordig steeds vaker iets op dezelfde dag nog ontvangen (tegen bijbetaling).
 • verzendkosten. Hier kom je vaak ook niet onder uit, wat het soms toch minder verleidelijk maakt om iets online te kopen. Vooral de pakketjes die vanuit buiten Europa komen kunnen soms flink oplopen met invoerrechten etc. Let hier op!
 • je kunt het product niet zien, voelen of testen, dus kan het soms tegenvallen wanneer je het thuis ontvangt. De maat valt tóch kleiner of de kleur is net even anders dan op de foto.
 • retourneren kan lastig zijn en soms ook nog extra retourkosten met zich meebrengen.
 • risico’s. Niet iedere webshop is even betrouwbaar, al kun je vaak wel zien of ze “goed gekeurd” zijn.

DSC03287

Waarom in een echte winkel shoppen?

Voordelen:

 • Je kunt het product meteen mee naar huis nemen.
 • Je kunt de kwaliteit van het product beter beoordelen.
 • Passen. Je kunt even passen, voelen, ruiken. Dat is via een foto op je scherm toch echt even anders.
 • Je hebt makkelijker contact met de verkoper. Wel zo handig voor extra service, advies of wanneer je een vraag hebt.
 • Je kunt het samen doen. Van een middagje shoppen kun je een leuk uitstapje maken met je vriendin, partner of moeder.
 • Retouren van producten is makkelijker (al moet je hiervoor nog steeds terug naar de winkel).
 • Betrouwbaar. Bij een aankoop in een stenen winkel weet je precies wat voor product je koopt. Online kan het soms voor verrassingen zorgen wanneer je het product thuis uitpakt.

WP_20150712_005

Nadelen:

 • minder snel korting. Meestal kun je online vaak sneller iets met korting scoren voordat het in de winkel in de uitverkoop is met bijvoorbeeld kortingscodes.
 • reiskosten en tijd. Het kost reistijd en reiskosten om naar de winkels toe te gaan.
 • parkeerkosten. Vaak moet je ook (belachelijk veel) parkeerkosten betalen wanneer je gaat winkelen. Misschien zijn die verzendkosten dan toch niet zo heel erg hoog in verhouding.
 • in de rij wachten bij de kassa of paskamer. Tja, dat hoeft thuis niet.
 • minder voorraad. Toch jammer wanneer nét jouw maat er niet meer tussen hangt.

WP_20160909_19_27_51_Pro

Wat doe ik zelf?

Ik moet zeggen dat ik tegenwoordig bijna alleen nog maar mijn dagelijkse boodschappen koop in de winkel, en veel overige producten online bestel. Zelfs mijn boodschappen heb ik al zo’n 25 keer thuis laten bezorgen in de afgelopen jaren. Vooral tijdens mijn zwangerschap en de weken na mijn bevalling was dat ideaal.

Wanneer ik online koop weet ik vaak wel wat de kwaliteit is van de producten omdat ik het in een stenen winkel al eens bekeken heb. Zo ook bijvoorbeeld met de kleding van mijn meiden. Ik snuffel in de winkel, onthoud welke kleding ik leuk vind en koop het daarna online wanneer het is afgeprijsd. Dan weet ik namelijk precies wat ik kan verwachten en krijg ik geen onverwachte verrassingen.

Ondanks dat ik veel online shop vind ik het ook nog steeds heerlijk om (alleen) door de stad te struinen en te winkelen. Zelfs alleen windowshoppen vind ik heerlijk. Ik kan daar echt van genieten. Maar er gaat niets boven het uitpakken van een online bestelling die de pakketbezorger zojuist heeft afgeleverd. Haha!

Shop jij ook vaker online of ga je nog steeds graag naar een “stenen” winkel?

Benieuwd naar handige low-budget shoptips? Ik schreef er een aantal handige artikelen over.

Spread the love

You Might Also Like

 • Nicole 13 april 2017 at 06:42

  Momenteel shop ik best veel online omdat ik gewoon de energie niet heb om naar de winkel te gaan. Toen ik in Eindhoven woonde bestelde ik bijna nooit iets online omdat de winkels vlakbij waren. Nu moet ik toch een half uur rijden voor de meeste grote winkels en inderdaad: parkeerkosten!

  • Janske 13 april 2017 at 15:24

   Als ik verder van de stad zou wonen, zou ik waarschijnlijk nóg meer online shoppen denk ik.

 • Jacqueline 13 april 2017 at 07:17

  Ik ben toch meer van het winkelen. Nu scheelt het dat ik 5 minuten van het winkelcentrum vandaan woon, dus amper reistijd en geen parkeerkosten.
  Bij het online shoppen vind ik het toch wel een groot nadeel dat je ervoor thuis moet blijven om het pakket in ontvangst te kunnen nemen. Helemaal als het dan niet bezorgd zoals verwacht.

  • Janske 13 april 2017 at 15:25

   Oh, ik blijf nooit thuis voor een pakketje, die geven ze hier gewoon bij de buren af. Super fijn.

 • Nicole 13 april 2017 at 07:19

  Ik koop qua kleding vrijwel alles online. Behalve de Primark daar ga ik naar toe. Boodschappen enzo doe ik gewoon in de winkel.

  • Janske 13 april 2017 at 15:25

   Gek eigenlijk dat je Primark nog steeds niet online kunt shoppen..

 • jonna 13 april 2017 at 10:07

  Ik houd van online shoppen!! In de winkel grijp ik toch te vaak mis…

  • Janske 13 april 2017 at 15:27

   Balen is dat dan he…

 • Stefanie 13 april 2017 at 10:11

  Ik shop veel online, dat vind ik gewoon makkelijker. Maar de boodschappen doe ik wel gewoon in de winkel.

  • Janske 13 april 2017 at 15:27

   Super makkelijk inderdaad 🙂

 • Anita 13 april 2017 at 10:53

  Ik shop sinds mijn zwangerschap ook steeds meer online en moet zeggen bevalt goed. Nu met kinderkleding is het wel moeilijk om te zien hoe het er precies uitziet en valt. Maar doordat ik in de grote stad woon ga ik nog graag even rondstruinen. Dan pak ik lekker de bus en ben stukken goedkoper uit.

  • Janske 13 april 2017 at 15:28

   Dat scheelt inderdaad een hoop! 🙂

 • Els 14 april 2017 at 18:00

  Shoppen doe ik zowel in de stad als op internet. Ik ben echt fan van Zalando. Daar bestel ik graag. Je kunt online ook zo goed de prijzen vergelijken.

 • roelina 15 april 2017 at 22:52

  Ik ben echt een online shopaddict. Vaak, zoals je zegt, toch een stuk goedkoper dan in de winkel. Ik erger mij ook steeds vaak aan het real life winkelen. Mis dat ik geen goed vergelijkend warenonderzoek kan doen en erger me aan het andere winkelend publiek of de ‘bemnoeizuch/hulp’ van het personeel. Online doe ik alles in mijn eigen tempo op mijn eigen manier.