Discuss Kids

Welke sport kies je voor je kind?

30 maart 2017
Al voordat Lola anderhalf jaar oud was ging ik met haar voor het eerst naar “muziek & dansles”.  In de afgelopen jaren hebben we al meerdere cursussen gevolgd en sinds kort zijn we daarnaast eindelijk begonnen met baby en peuter zwemles. Het is beiden een groot succes. Dat zet mij aan het denken. Wanneer begint je kind met een “echte” sport en hoe kies je deze uit?
Held op sokken

Als kind zat ik zelf jaren lang op turnen (waar ik niks van bakte,…ik vond het verschrikkelijk en durfde bijna niets). Daarnaast heb ik een tijdje op reddingszwemmen gezeten waarbij ik ook tot twee keer toe mijn diploma niet haalde omdat ik niet goed in het water sprong…(ik ben er nu nog pissig over, haha). Ook heb ik een lesje blokfluit gevolgd (ik vond het helemaal niets…).en vast nog wel iets wat ik heb verdrongen in mijn hoofd…*hallo zwangerschapsdementie*

Van mijn elfde tot mijn zeventiende zat ik bij de scouting, waar ik een haat en liefde verhouding mee had. Ik vond het verschrikkelijk, maar ook super leuk tegelijk en heb er echt ontzettend veel geleerd. Ook heb ik op tennis gezeten waarbij ik eigenlijk alleen talent had in serveren en ballen rapen. Niet echt de perfecte combinatie bij tennis.

zwemlesDe sportschool sponsoren

Toen ik eindelijk oud genoeg was dat ik niet meer hoefde te sporten van mijn ouders stopte ik. Daarna ben ik alleen nog maar gaan baantjes zwemmen in het zwembad, gaan joggen (lees; snelwandelen) en heb ik de sportschool een paar jaar gesponsord.

Voor mij dus geen teamsport of sport waar ik echt helemaal mij “ei” in kwijt kon. Achteraf vind ik dat best jammer, want teamsporten vond ik altijd erg leuk op school en ik was in de meeste (vooral honkbal, trefbal, basketbal en handbal) eigenlijk best wel goed. Zonde!

IMG_20160801_092353

Sport of muziekles?

Daarom denk ik af en toe nu al hoe ik straks moet gaan kiezen voor een sport voor de meiden. Ga je overal kijken, of kies je iets wat de vriendjes of vriendinnetjes ook doen? Natuurlijk wil ik sowieso beide dames op zwemles gaan zodat ze in ieder geval hun zwemdiploma’s hebben. Ook lijkt mij het bespelen van een instrument erg leuk. Ik merk dat Lola de muzieklessen erg leuk vindt en ook thuis wordt er veel “muziek” gemaakt en gezongen.

Maar ga je daarnaast dan ook nog een sport kiezen? Zo zit je namelijk met de keuze die je moet maken of kies je het gewoon allebei. Je wilt toch graag dat je kindje het echt leuk vindt en niet na één seizoen weer wilt stoppen. Dan heb je net dat mooie setje voetbalkleding aangeschaft en wilt mevrouwtje na één seizoen ineens op ballet in plaats van voetbal. Dat lijkt mij best lastig om te kiezen. Zeker ook omdat de meeste sporten vaak behoorlijk wat kosten.

Ik ben benieuwd hoe andere ouders dit hebben aangepakt. Heb je bijvoorbeeld eerst een proefles genomen om te kijken of je kind het leuk vond? Hoe maak je de keuze en vanaf welke leeftijd begin je met een sport?

Spread the love

You Might Also Like

 • Ilse van Kreanimo 30 maart 2017 at 17:36

  Ons zoontje begon op 4 met voetbal omdat mijn vriendin haar vriendje ook begon en ze zei: ‘Kom toch mee!’
  Grootste fout ooit.
  Het interesseerde hem niks? hij begreep de veel te jonge trainers niet. (Linker voet op de bal, rechter voet op de bal – die mannekes kennen dat nog niet). Maar als ik vroeg of hij het leuk vond zei hij van wel. In april moest ik hem bijna op het veld ‘shotten’ en toen heb ik hem eraf gehaald. Hij was te jong en voetbal was echt zijn ding niet. Hij had wel elk bloemetjes en regenworm gezien op het veld, maar en bal?!
  Mijn zoontje heeft aanleg voor zwaarlijvigheid en dat zag je ook wel, dus sporten was toch wel erg belangrijk. Er zat een foldertje van de karate club in de bus en ik weet niet waarom, maar het leek me wel iets voor hem. Hij is nogal introvert, zoals zijn papa. Bij de karate was het niet een proefles, maar een proefmaand! Een hele maand mochten ze in principe 5 keer per week trainen als ze dat wilde. Wij deden 2x per week. Ik heb gewacht tot de maand om was om de kimono te kopen.
  Het verschil tussen de karate en de voetbal is hemelsbreed. Natuurlijk is het een andere sport. Maar de de trainers bij de karate hebben allemaal een sporttrainer diploma en allemaal zwarte band. Er is heel wat meer discipline dan bij de voetbal.
  Mijn zoontje vindt het erg als hij niet naar de training kan nu. Hij heeft zijn gele band al en hij is 6,5 jaar nu. Dit is zijn sport.
  We zijn op 5 jaar met zwemles begonnen voor hem, omdat ik het belangrijk vind dat ze dat kunnen. Hij heeft zijn diploma, maar wil niet stoppen. We laten hem dus maar gewoon blijven gaan. Zijn zusje is ondertussen ook met karate begonnen, omdat ze de training van de bank moest afkijken en liever mee wilde doen. En ook de zwemles is gestart.
  Sporten in belangrijk, maar het kind moet er klaar voor zijn en er zin in hebben. Voetbal was het duidelijk niet!
  En zijn ze te moe of komt het niet uit, dan geen training. Voor de voetbal was dat een probleem, bij de karate helemaal niet. Daar houden ze echt rekening met de leeftijd van de kindjes. De training is veel meer afwisselend…

  • Janske 31 maart 2017 at 11:01

   Ik hoor veel goede verhalen over karate en judo…fijn dat het zo goed bevalt! Toffe sport!

 • Kitty 30 maart 2017 at 20:54

  Hier is Janne met 2,5 op peuterdansen gegaan en dat is nu klassiek ballet geworden, goed voor de motoriek en meteen beweging. Met 4 op zwemles en nu is ze 6 en heeft ze voor der verjaardag muziekles gekregen ( ze kiest zelf voor piano). Joeri zit vanaf 2,5 op judo, echt super voor zijn zelfvertrouwen en motoriek. Sinds december is ie 4 en zit ie ook op zwemmen. We hebben bedacht dat ze voor der 6e verjaardag allemaal basiscursus muziek krijgen en als ze het leuk vinden kunnen ze verder. Hebben ze in elk een basisen wij een goed kado ;). Jente mag na de zomer ook beginnen met peuterdansen en ik weet nu al dat Jippe ook naar judo gaat. Msschien ga ik met Jippe zwemmen als Jente ook op school zit, maar dat duurt nog ff 😉

  • Janske 31 maart 2017 at 11:02

   bedankt voor je uitgebreide antwoord. Leuk al die sporten!

 • Nicole 31 maart 2017 at 06:19

  Dat is wel het jammere van in een klein dorp wonen. Er zijn hier maar beperkt aantal clubjes. Er is een dansclub vanaf 4 jaar waar ik Fay wel heen wil laten gaan over een jaar. En er is korfbal, jong nederland (geen sport), voetbal en tennis. Oh en volgens mij ook paardrijden maar dat is een te dure hobby voor ons denk ik haha.

  Zwemmen wil ik sowieso gaan doen, ze deed al baby zwemmen maar we moesten zoveel lessen missen doordat ons schema heel anders was en zij werken met maandabonnementen waardoor t te duur werd voor ons.

  Ik wil haar zeker op een sport hebben, maar ook echt kijken naar wat zij leuk vindt..

  • Janske 31 maart 2017 at 11:03

   dat is inderdaad het belangrijkste…ze moeten het zelf willen inderdaad.

 • Angelina 31 maart 2017 at 10:49

  Mijn kinderen zijn nu 8 en 6. Bij beide zijn we met 4,5 begonnen met zwemles. Dochter zit vanaf 2,5 op dansles. Het is een meisje met veel energie en ze had gewoon iets nodig om die energie kwijt te kunnen, bovendien ging ze elke keer dansen zodra er muziek opstond. Eerst heeft ze een proefles peutergym gedaan. Er zaten veel oudere kinderen en halverwege de les was ze in tranen. De week erna peuterdansen geprobeerd en dat was gelijk een succes. Ze zit nu sinds een jaar op showdansen en geniet van het dansen in een groep, op het podium staan met mooie glitterpakjes. Voor ze er officieel op ging, heeft ze twee maanden proef gedaan. Vanaf volgende week gaat ze naast showdansen ook gardedansen bij dezelfde vereniging. Paar weken terug proefles gedaan. Voordeel van dezelfde vereniging, ze hebben dezelfde wedstrijden, daar hoeven niet extra voor te rijden alleen tussendoor even omkleden.

  Zoon was iets lastiger. Het is geen sporter. Hij heeft toen hij vier was op Jong Nederland gezeten. Dit leek mij wel iets voor hem, ik heb er zelf jaren leiding gegeven. Maar hij had het idee dat het een extra dag school was. Elke keer huilen met wegbrengen, maar bij het halen vond hij het toch wel leuk. Na een half jaar is hij gestopt. Toen hij in groep 3 zat met hem gekeken voor iets anders. Geen sporter, misschien muziek. Ik heb hem verschillende proeflessen laten doen. Piano vond hij lastig. Zingen vond hij gelijk leuk en dat doet hij nog steeds. Eind groep 3 had hij alle diploma’s en leek ons het wel goed om hem een andere sport te laten doen. Eerst wilde hij op breakdance, maar na een half jaar ineens niet meer. Begin groep 4 kwam hij zelf met het idee voor judo. Proefles laten doen en hij vond het gelijk leuk.

  Stel hij had geen sport kunnen verzinnen, dan hadden wij nog de optie voor Clicks. Vanuit school krijgen ze vanaf groep 3 het Clicks programma aangeboden wat ze na schooltijd kunnen doen. Dit houdt in dat ze zes weken lang verschillende sporten kunnen uitproberen. Ze kunnen kiezen uit zes verschillende programma’s. Dit doen drie keer per jaar, dus als de zes weken om zijn, kunnen ze daarna weer een nieuw programma voor de volgende zes weken doen.

  • Janske 31 maart 2017 at 11:05

   Wat handig, dat Clicks programma! Echt slim bedacht!

 • wendy 31 maart 2017 at 12:08

  Wij zijn met beide zonen met 5,5 jaar begonzen met zwemmen. Allebei hebben ze diploma a en b . Dat vonden we genoeg. Toen ze daar klaar mee waren mochten ze beide een ander clubje uitzoeken. Ze moesten 1 clubje om bij te zijn. Mochten zelf kiezen. Maar wel erbij blijven voor zolang we contributie betaald hebben. Ze zitten allebei bij scouting. Wel geen sport maar elke week wel spelenderwijs flink bewegen. En ze leren er ook nog van. Ze vinden het heel leuk. En ze zitten sinds kort op handboogsport. Nu vind ik het ook genoeg. Persoonlijk vind ik dat ze ook nog gewoon thuis moeten kunnen spelen en afspreken met vriendjes. Sommige kinderen vind ik zitten op te veel dingen. Zodat ze geen tijdel meer hebben voor iets anders. En…. heel belangrijk. Ze moeten het zelf leuk vinden. En als ze teveel willen. Dan moeten er keuzes worden gemaakt. Dat hoort ook bij het leven.
  Succes met kiezen

  • Janske 31 maart 2017 at 13:50

   Dankjewel! Inderdaad…het leuk vinden is het allerbelangrijkste!