Baby Adventures Mommy Stuff Review Shopping

Wegwerp of wasbare luiers – Hoe groen is jouw baby?

29 maart 2017
Wanneer je zwanger bent of net bevallen kom je voor een heleboel keuzes te staan. Hoe wil jij de eerste periode voor jouw kindje gaan zorgen? Ga je borstvoeding geven of flesvoeding? Ga je zelf hapjes maken of koop je potjes? Maar ook… ga je wasbare luiers gebruiken of toch wegwerpluiers? Er zijn zoveel mogelijkheden. Welke keuze past het best bij jou? Hoe groen is jouw baby?
Auw! Oopsie!

Toen ik nog een baby was gebruikten mijn ouders altijd hydrofiele luiers (vandaar dat de hydrofiele doeken soms ook nog “luiers” genoemd worden). Om de billen heen gebonden en met twee grote veiligheidsspelden vastgemaakt. Mijn vader heeft het er nu nog wel eens over hoe ik ooit tijdens het verschonen ineens kei hard begon te krijsen. Toen kwam hij er achter dat hij de veiligheidsspeld iets té goed vast had gezet…in mijn bil! Auw! Oopsie!

veeeel beter dan een hydrofiele luier uit 1983

Tegenwoordig zijn de katoenen wasbare luiers weer helemaal hip. Zeker nu we ons steeds meer zorgen maken over de milieuvriendelijkheid en de schadelijke stoffen welke in de wegwerpluiers zitten. De wasbare luiers zijn in de afgelopen jaren ook een stuk verbeterd dankzij nieuwe technieken. Hierdoor kunnen de wasbare luiers meer absorberen en zitten ze een stuk comfortabeler dan vroeger. Ze sluiten goed aan, veeeel beter dan die hydrofiele luier uit 1983, haha.

baby

Helemaal hip

Daarnaast heb je tegenwoordig wasbare luiers van Nappys.nl in allerlei hippe & vrolijke printjes waardoor ze er ook nog eens erg leuk uit zien. Eigenlijk zijn ze dan ook veel leuker dan die simpele wegwerp luiers. Ook zijn ze natuurlijk veel beter voor het milieu. Ik wist wel dat wegwerpluiers voor veel afval zorgen, maar niet dat ze voor 1 ton afval per kind zorgen! Wow! Eigenlijk wordt er te weinig reclame gemaakt voor wasbare luiers waardoor de meeste nieuwe ouders automatisch kiezen voor wegwerpluiers. Best erg eigenlijk. Eigenlijk zou er in de gratis babyboxen gewoon een wasbare luier moeten zitten in plaats van een pak wegwerpluiers. Zo kun je als nieuwe ouder ervaren wat je er van vindt.

Toen ik zwanger was van Lola heb ik wel een beetje rondgesnuffeld naar de mogelijkheden, maar vond ik de aanschafwaarde zo hoog en kende ik niemand met ervaring die mij kon adviseren. Daarom koos ik voor wegwerp luiers. Achteraf had ik het misschien liever niet gedaan, of een combinatie. Ik ben benieuwd naar de ervaringen van andere moeders!

Gebruik jij wegwerp of wasbare luiers? Was jij bekend met wasbare luiers toen je in verwachting was?

 

 

 

Spread the love

You Might Also Like

 • Nicole 29 maart 2017 at 06:42

  Wij hebben, toen Fay weer uit het ziekenhuis was, een poging gedaan met wasbare luiers. Maar mijn man kreeg het door zijn spasme telkens niet voor elkaar om ze goed aan te doen met alle drukknoopjes. Uiteindelijk zijn we met de poging gestopt! (Hadden de wasbare luiers overigens via Ebay..)

 • Ilse 29 maart 2017 at 17:40

  Voor baby Coco is het nog lang niet te laat om wasbare luiers aan te schaffen;-) Ik gebruik zelf ook wasbare luiers en die hydrofiele luiers die inderdaad nog steeds hydrofiele luiers heten zijn de perfecte newborn luiers! Die worden echt nog steeds door heel veel mensen gebruikt als wasbare luiers. Alleen zijn er tegenwoordig veel mensen die ze gebruiken waar ze oorspronkelijk niet voor bedoeld zijn, ze zijn gewoon super multifunctioneel;-)

  • Janske 31 maart 2017 at 10:59

   Klopt! Ik heb er ook ontzettend veel! Ik zou niet zonder kunnen!

 • Malou 29 maart 2017 at 21:03

  Ik gebruik wasbaar voor Lenn en dat bevalt me heel goed!

  • Janske 31 maart 2017 at 11:00

   Fijn! 🙂

 • Femke 29 maart 2017 at 21:25

  Ik kende ze wel, heb me er verder niet heel veel in verdiept. Dacht ook deze moeten ook weer goed uitgewassen worden op hoge aantal graden. Daarbij ws eerst uitgespoeld zeker met grote boodschap en dat kost ook allemaal energie. Daarna laten drogen en in de winter gaat dat minder snel dan zomer en als je dan (weet niet of ook kan) in de droger gaat doen denk ik niet dat het voor het milieu allemaal beter is.
  Wij doen ze wel altijd in een speciale vuilniszak en deze kunnen we bij kdv in een daarvoor bestemde kliko doen. Weet niet wat ze er dan nog mee doen of van maken hihi maar het gaat in ieder geval niet op de grote “hoop”

  • Janske 31 maart 2017 at 11:00

   Ik en ook benieuwd waar die luiers dan weer verzameld worden en op welke hoop deze terecht komen..

 • roelina 2 april 2017 at 22:30

  Ik twijfel wel nog steeds… ben eigenlijk die wegwerpgevallen zo zat. Qua kostenplaatje weet ik haast wel zeker dat die wegwerpdingen overigens duurder zijn in the end.
  Alleen die berg was die met wasbare luiers nóg groter wordt, daar twijfel ik dan toch over. Iemand daar ervaring mee in positieve of negatieve zin? Hoeveel luiers heb je bijvoorbeeld nodig om niet steeds iedere dag luiers te hoeven wassen?