Baby Adventures Mommy Stuff Personal

6 maanden borstvoeding geven | Hoe gaat het nu?

13 maart 2017
Vandaag geef ik alweer ruim 6 maanden borstvoeding aan onze jongste spruit. In Nederland is het langer dan 6 maanden borstvoeding geven tegenwoordig uitzonderlijk. Hoe gaat het nu en ben ik al van plan om binnenkort over te gaan op flesvoeding?

Borstvoeding. Ik vind het toch iets bijzonders. Melk die uit je borst komt waarin (als het goed is) alle voedingstoffen zitten die jouw baby nodig heeft tijdens de eerste 6 maanden van zijn of haar leven. Dat is toch geweldig!Zonder het juiste recept te weten maakt je lichaam precies de perfecte voeding voor jouw baby klaar. Altijd op temperatuur en (meestal) precies genoeg. Ideaal!

laatste keer bv geven

laatste keer bv geven bij Lola

Ups en downs

Tijdens mijn eerste keer borstvoeding geven (bij Lola) ging het voeden met grote ups en vele downs. Het was vaker afzien dan genieten, maar ondanks dat wist ik toch bijna 9 maanden borstvoeding te geven. Natuurlijk bouwde ik langzaam af en op het eind kreeg Lola nog maar één of twee voedingen van mij per dag. Vaak moest ik daarbij nog extra bijvoeden. Daarom besloot ik dat het tijd was om mijn melkfabriek te sluiten. Een beslissing met gemengde gevoelens en de nodige emoties. Maar het was goed zo.

Bij Coco wilde ik het weer opnieuw gaan proberen maar wilde ik niet ten koste van mijzelf gaan voeden. Ik ging er dus echt in met het gevoel van “we zien wel”. De eerste dagen in het ziekenhuis kwam de bv dit keer erg langzaam op gang en mevrouwtje wilde eigenlijk helemaal niet zo vaak en veel drinken. Daarom moesten we zelfs nóg een nachtje extra in het ziekenhuis blijven en zijn we 24 uur lang bezige geweest om haar genoeg te laten aankomen. Deze 24 uur stonden helemaal in het teken van voeden, bijvoeden en nog eens voeden. Erg pittig en even twijfelde ik of dit wel was wat ik wilde. Gelukkig kwam op dag vier de bv goed op gang en mochten we eindelijk naar huis.

Letterlijk en figuurlijk doorbijten

Natuurlijk kwam ook dit keer weer die gigantische stuwing (altijd fijn) en allerlei pijntjes tijdens de eerste weken van bv geven, want eerlijk is eerlijk…het is gewoon letterlijk en figuurlijk doorbijten in die eerste weken. Ik ben blij dat ik heb doorgezet en dat het zo goed is blijven gaan.

Vanaf de dag dat Coco naar het kinderdagverblijf ging (ze was toen 10 weken oud) krijgt ze ook af en toe flesvoeding. Hier begonnen we dus al mee in het ziekenhuis en vanaf week één gaven we haar af en toe de bv in een fles zodat ze kon oefenen. Daarom heeft ze gelukkig nooit speenverwarring of moeite gehad met het drinken aan de borst, fles of haar speen.

Vier keer per dag

Op dit moment zijn we alweer 6,5 maanden bezig en voed ik Coco gemiddeld vier keer per dag. Haar laatste voeding is vaak rond 19:30/20:00 uur. Zo fijn! Meestal drinkt ze prima met soms van die dagen waarin ze een sprongetje maakt en erg onrustig drinkt. Wanneer ze dan na een paar keer aanleggen nog steeds ligt te mopperen geef ik haar gewoon een fles. Ook prima. Gelukkig duren dit soort dagen vaak niet zo lang en gaat het daarna weer prima.

20161126_110820

Best vermoeiend dat melk drinken!

Ik vind het ontzettend fijn dat de bv nog steeds zo goed gaat. Bij Lola zat ik in deze fase nog op twee voedingen per dag geloof ik. Alleen de eerste en de laatste voeding van de dag. Aan de andere kant kijk ik soms ook wel eens uit naar het moment dat ik niet meer “vast zit” aan Coco. Want zo voelt het soms ook een beetje. Dan denk ik, wat zou ik graag een dagje weg willen of er ’s ochtends een keer niet uit hoeven voor de eerste voeding.

Kolven op het werk

Of als ik dan voor de zoveelste keer op mijn werk weer even weg moet (wat vaak super onhandig is in mijn functie) om te kolven. Dat zijn echt van die onhandige dingen. Altijd je kolf meeslepen, rekening houden met het feit dat je niet overstroomt, haha. Maar als ik dan aan “stoppen” denk dan weet ik meteen weer hoe fijn ik het vind en dat ik zo lang het zo goed blijft gaan ik absoluut niet wil gaan stoppen.

Op naar de negen maanden?

Ik hoop ook dit keer weer de negen maanden te mogen halen zodat beide meiden dezelfde basis hebben gekregen. Misschien klinkt dat een beetje gek, maar dat geeft mij een goed gevoel. Lukt dat niet, dan is dat natuurlijk geen falen. Tot nu toe gaat het zelfs beter dan de eerste keer, dus ik ben alleen maar dankbaar dat het lukt.

Na die negen maanden…dan kijken we wel weer verder. Misschien hebben we er dan allebei wel genoeg van, of gaan we samen vrolijk verder. Het is en blijft namelijk echt iets bijzonders en ik geniet er ook echt van dat ik haar dit mag geven. Ik ben ontzettend dankbaar dat het lukt omdat bijna iedereen om mij heen het niet of maar kort heeft kunnen geven. Ook ben ik trots dat ik niet zomaar op geef ondanks dat het soms echt pijnlijk, moeilijk, frustrerend en pittig kan zijn.

Ik ben erg benieuwd hoe lang ik nog bv mag en kan geven…we gaan het zien!

Heb jij borstvoeding gegeven of geef jij het? Hoe is jouw ervaring en hoe lang heb jij het mogen en kunnen geven?

 

Spread the love

You Might Also Like

 • Aniek 13 maart 2017 at 06:47

  Elke druppel die ze binnen krijgen is een overwinning!
  Ondertussen geef ik de oudste alweer 2,5 jaar bv en de jongste 13,5 maand. Ik kolf nu dus 13,5 maand fulltime voor beide omdat Zyara niet uit de borst kan drinken vanwege schisis 🙂 mijn wens is om de 2 jaar te halen (who norm), maar eerst eens zien of we dan nog vriendjes zijn met m’n kolf hihi

 • Nicole
  Twitter:
  13 maart 2017 at 06:56

  Super fijn dat je het zo lang hebt kunnen volhouden weer. En een doorzetter ben je zeker!
  Nicole recently posted…Opeens stond ze naast me, ik schrok me rot!My Profile

 • mama van dijk 13 maart 2017 at 07:05

  super mooi lijkt me dat om zo lang zelf te voeden.
  mama van dijk recently posted…De taboe van imperfectie.My Profile

 • Nikki van Werde 13 maart 2017 at 07:34

  O heerlijke momenten vond ik dat altijd, kan niet wachten tot de baby er is. Ondanks dat de begin periode echt klungelen is. Hannah heb ik 5 maanden gevoed toen was het echt op, kolven was niet zo’n succes en Thijn heeft 20 maanden bv gehad. Hij is afgelopen september gestopt, waarschijnlijk voelde hij aan dat er er een baby opkomst is.

 • Janine
  Twitter:
  13 maart 2017 at 07:40

  Wat fijn dat het zo goed gaat! In het begin is het zeker af en toe doorbijten, maar daarna heb je er zoveel plezier van. We zien wel hoe ver we komen is idd de beste instelling, die had ik ook. Toen ik nog voedde was mijn motto: zo lang we het allebei nog leuk vinden, gaan we door. Noah heeft 4 maanden bv gehad, kolven lukte niet, en toen mijn verlof voorbij was ben ik gestopt. Bij Julian en Thijmen lukte het wel. Julian heeft 15 maanden bv gehad, en Thijmen 22 maanden. Toen mijn kolrecht voorbij was, kolfde ik gewoon in mijn pauze.

 • Gerdi 13 maart 2017 at 10:26

  Wat fijn dat je al zover bent gekomen met de borstvoeding! De oudste heb ik maar 3 maand gevoed (helaas was de combi borstvoeding en student niet optimaal dus toen liep het hard terug) en de oudste heb ik 9 maand gevoed!
  Gerdi recently posted…Meekijken met Gerdi #10 | Verjaardag, studie en werkenMy Profile

 • Ellenl 13 maart 2017 at 12:28

  Goed dat je het zo volhoud! Maar waar ik vam opkijk is dat je zegt dat je niet “zomaar” ergens heengaat, omdat je het gevoel hebt dat je “vastzit” aan Coco….ehm, je kan het dan toch kolven en in een flesje doen zodat Marco haar de fles kan geven??? Of als ze mee is voeden waar het kan? of denk ik nu verkeerd? No offense hoor maar je bent er toch zelf ook nog? ben je al 9 maanden nergens geweest buiten je werk om? Of hoe moet ik dat zien?

  • Janske
   Twitter:
   13 maart 2017 at 12:52

   Je begrijpt me verkeerd 😉 Ik bedoel dat ik altijd rekening moet houden met haar. Vandaar het “vast zit” tussen aanhalingstekens 😉 Als ik dan niet op tijd ga kolven stroom ik over 😉 Het is net effe wat onhandiger zeg maar. Bijvoorbeeld een weekendje weg ofzo. Dan moet ik toch wat regelen en momenten inplannen om ergens tussendoor te kolven. Dat vind ik soms best lastig.
   Janske recently posted…6 maanden borstvoeding geven | Hoe gaat het nu?My Profile

 • roelina
  Twitter:
  13 maart 2017 at 22:17

  Vind het erg mooi dat en hoe je het doet. Als het goed gaat, je kindje er goed op doet (wat volgens mij geen twijfel over hoeft te bestaan, wat een knapperd) en je zelf vol overtuiging BV geeft, dan lekker mee doorgaan. Ik wou dat ik het kon, maar het ging niet. Mijn productie was uitstekend maar er speelden andere redenen waardoor het niet ging.
  roelina recently posted…Babyschoenen voor de eerste stapjes, waar let je op?My Profile

  • Janske
   Twitter:
   13 maart 2017 at 22:27

   Wat jammer zeg! Coco drinkt goed en komt goed aan, dat is wel erg fijn. Ik heb daarom gelukkig nooit getwijfeld of ze genoeg binnen kreeg.

 • Anne 13 maart 2017 at 22:57

  Wat heerlijk??
  Ezra (ruim 15maand) drinkt ook nog 1 of 2x per dag “live”
  Vanaf dag 1 is hij al een flesweigeraar.. ik had het geluk ruim een jaar “verlof” op te kunnen nemen.. dus heb het ook nooit vervelend gevonden 🙂

  Op de dagen die ik nu werk, vertrek ik al vroeg.. meneer slaapt dan nog.. maar zodra hij wakker word krijgt hij van papa een bordje pap..

  Hij snapt inmiddels als mama er niet is, dan krijg ik ook geen “tietie”
  En zodra ik thuis kom haalt hij het gewoon nog in 🙂

  Zolang het voor ons nog goed voelt, gaan wij ook nog lekker door!

  • Janske
   Twitter:
   13 maart 2017 at 23:03

   Wat fijn dat het toch nog zo goed gaat! “tietie” … wat schattig!