Kids Mommy Stuff

Wanneer begin je met baby hapjes?

4 januari 2017
img_20150203_135812Onze jongste spruit Coco is inmiddels bijna 4,5 maanden oud. Ze mag al beginnen met het oefenen met de eerste hapjes groente en fruit. Of wachten we nog even? Lola begon pas na 6,5 maanden met haar eerste hapjes. Wanneer begon jij met de eerste hapjes? Meteen bij 4 maanden, of wachtte je er nog eventjes mee?

Een nieuwe fase

Ik vind het beginnen met babyhapjes echt een mijlpaal. Een nieuwe fase. Ik ben zo benieuwd hoe Coco het eten gaat vinden en wat ze allemaal lekker vindt. Ik kijk uit naar de gekke bekken bij de eerste keer proeven en dat ze gezellig bij ons aan tafel kan “mee-eten”!

Wanneer begin je met “oefenhapjes”?

 • wanneer je baby ondanks de borst of flesvoeding niet meer helemaal verzadigd is of snel daarna opnieuw honger krijgt
 • wanneer je baby veel aandacht schenkt wanneer hij/zij jou ziet eten
 • wanneer je baby veel op zijn/haar vuistje sabbelt
 • wanneer je baby ineens niet meer doorslaapt en dat daarvoor wel deed.
Lola eet zelf met haar nieuwe Nijntje servies

Lola eet zelf met haar nieuwe Nijntje servies

Coco lijkt juist snel verzadigd de laatste tijd en drinkt korter en ook minder lijkt wel. Soms komt ze dan inderdaad sneller omdat ze alweer honger heeft. Ze sabbelt echt de HELE dag op haar vuistje (ze stopt hem zo ongeveer helemaal in haar mondje, erg charmant). Ook kijkt ze soms erg geïnteresseerd wanneer wij eten. Gelukkig slaapt mevrouwtje wél gewoon door. Het lijkt er dus op dat ze wel klaar is voor haar eerste hapjes.

Tot wanneer borstvoeding geven?

Op dit moment geef ik volledige borstvoeding (op een enkele keer flesvoeding bij het kinderdagverblijf na). Tot nu toe *afkloppen*  gaat het nog steeds erg goed met de borstvoeding, zelfs beter dan bij Lola na de vierde maand. Ik ben ontzettend blij dat het nog steeds zo goed gaat, ondanks de dipjes omdat Coco zo slecht kon drinken met haar neus die ruim een maand verstopt zat.

Ik wil het liefst gewoon blijven doorgaan met de borstvoeding. Sowieso is het voor de eerste 6 maanden de belangrijkste voeding voor de baby, maar een paar maanden extra is natuurlijk mooi meegenomen. Ik zie wel waar het schip strand. Lola kreeg 8,5 maanden lang borstvoeding met meerdere ups en downs waarna ik langzaam afbouwde. Het stoppen was best emotioneel en voelde echt als een afsluiting van een bijzonder hoofdstuk. Lees hier alles over de ontwikkelingen van je baby bij 6 maanden.

Voor nu gaan we dus lekker verder met de borstvoeding en daarnaast beginnen met hapjes.

om mijn vingers bij af te likken...hmmm!

om mijn vingers bij af te likken…hmmm!

Eerst groente of eerst fruit?

Bij Lola begonnen we met worteltjes, broccoli en bloemkool. Na zo’n twee weken kwamen daar banaan, appel en peer er bij. Het was een leuke tijd, die eerste hapjes. Ondanks dat het ook veel extra werk was, voor je gevoel vooral. Alleen borstvoeding geven is natuurlijk wel een stuk makkelijker en kost minder tijd en moeite. Ook dit keer wil ik weer beginnen met de groenten en vervolgens het fruit introduceren.

Rapley methode?

Dan heb je ook nog de Rapley methode waarbij je baby leert eten uit het vuistje. Bij Lola heb ik dit niet zo veel gedaan, ik vond het toch een beetje eng. Misschien durf ik het bij Coco dit keer wel. Het heeft ook wel wat, een echt stuk groenten of fruit in plaats van altijd alles gepureerd eten.

Zelf maken of uit een potje?

Ik heb een voorraadkast met allerlei (gekregen) potjes met babyvoeding, van vlees, tot vis, van vega tot fruit. Lola at tot zo’n half jaar geleden sporadisch nog wel eens een potje als we iets aten wat ze echt niet lustte of wat niet zo gezond was. Ook van vriendinnen en in gratis babyboxen ontving ik een aantal potjes. Toch wil ik graag ook dit keer in ieder geval beginnen met het zelf maken van verse hapjes. Ik heb al een stomer/blender in huis, dus ik ben al voorbereid. Nu nog even gaan bedenken wat voor lekkers ik allemaal kan gaan maken voor onze kleine spruit en wanneer precies te beginnen.

Ik ben zo benieuwd wat ze er van vindt!

Wanneer begon jij met de eerste hapjes? Gebruikte jij kant en klare potjes of maakte je het vers?

Spread the love

You Might Also Like

 • Willeke 4 januari 2017 at 09:33

  Wat gaat Coco hard! Zo lees je over een klein babytje en zo lees je over eerste hapjes ?
  Hele mijlpaal weer zoals je zelf al zegt!
  Hoe ik het deed? Heel verschillend eigenlijk.
  Bijna 9 jaar terug bij mijn oudste waren de (overigens heerlijke ?) Olvarit potjes helemaal in de mode. Dus ik gaf haar tot dr eerste jaar niks anders. (Vanaf 4.5 maand)
  Bij de tweede 5 jaar terug begon ik ook met die potjes maar ook de rapley methode gedaan, wat bij hem heel goed ging.
  Bij de derde 4 jaar terug dacht ik dat ook te doen maar hij vond dat juist niks en dus starte ik de eerste maanden ook met potjes maar bij de jongste bijna 2 jaar terug heb ik geen potje aangeraakt. Alsof ik na 3 kids toen toch wat makkelijker was ofzo ? heb toen alles vers gemaakt.
  Bij alle kids eigenlijk begonnen met fruit en vanaf vier maand ofzo.

  • Janske 4 januari 2017 at 19:59

   wat grappig dat jij echt alles hebt geprobeerd. Ieder kind is ook anders. Dat merk ik nu ook echt!

 • Batboy 5 januari 2017 at 08:39

  Bij de eerste 2 ben ik meteen met 4 maand begonnen. Bij Brent iets later. Hun eerste hapje was fruit.