Discuss Mommy Stuff Personal

Supermama – Hero of Zero?

3 november 2016
Je bent net bevallen van je (eerste) kindje…je hormonen vliegen alle kanten op en dan heb ik het nog niet eens gehad over kraamtranen en al dat soort ongein. Na je bevalling wordt je overspoeld met zo veel verschillende emoties dat het soms even lastig is om te zien wie je nu zelf bent. In je (nieuwe) rol als mama. Het ene moment voel je jezelf een superwoman en kun je de hele wereld aan. Het volgende moment wil je het liefst even jezelf weg toveren zodat je er even niet hoeft te zijn. Gewoon, dat je even niet alleen maar ‘mama’ bent (in dat uitgezakte lijf wat vroeger ooit zo mooi was…) Herken jij dat ook? Voel(de) jij jezelf een hero of een zero na je bevalling?

24 uur beschikbaar als melkfabriek

vinger in de neus

vinger in de neus

Eind augustus werd ik voor de tweede keer mama. Nu run ik dagelijks ons huishouden, ons team, ons gezinnetje. Ik zorg ervoor dat er ’s avonds eten op tafel staat en ben 24 uur beschikbaar als melkfabriek voor onze kleine dochterlief. Daarnaast (probeer ik zo goed als het kan) ons huis leefbaar en schoon te houden (al kun je hier soms van de grond eten – vul zelf maar in waarom).

Tussen mijn leven als chefkok en interieurverzorgster ben ik ook dagelijks bezig als animator van mijn twee dochters. Zo komt die stage als activity specialist in de USA toch nog goed van pas. Of voel ik mijzelf regelmatig een juf die net iets te vaak hetzelfde boekje voor moet lezen.

 

de “wat doe jij?-fase”

Gelukkig is onze grote dochterlief erg zelfstandig en kan ze alles al zelluf doen (denkt ze) …zo zou ze het liefst kleine dochterlief alleen in bad doen en zichzelf én papa en mama’s billen afvegen als we naar de wc gaan. Altijd handig toch!? Ook zit mevrouwtje sinds een weekje of zo in de “wat doe jij?-fase”. Bij iedere scheet die ik laat (ja, zelfs dan) krijg ik die vraag naar mijn hoofd geslingerd. Telkens weer beantwoord ik hem rustig en duidelijk. Zelfs na de 67ste keer. (knap hè, mijn engelengeduld?!)

Ondertussen stop ik bij kleine dochterlief voor de 1.725ste keer opnieuw haar speentje in haar mondje terwijl ik bedenk hoe ik dat ding zonder mijn kind te verwonden aan haar vast zou kunnen maken. Dan zou ik vast en zeker winnen bij het beste idee van Nederland!

Oh, en dan vergeet ik bijna dat ik ook nog een baby wisperer en psycholoog in één moet zijn om ’s middags grote dochterlief in bedje te krijgen zodat mama heeeel even op adem kan komen.

als een klein jongetje dat voor de tweede keer hetzelfde speeltje krijgt bij zijn Happy Meal

Na een lange dag vol baby knuffelen, boekjes lezen, 98 keer tot drie tellen en er uiteindelijk achter te komen dat kleine dochterlief nét honger krijgt wanneer ik aan het eten wil beginnen…hoor ik grote dochterlief heel hard roepen; “papaaaaaa” en is daar vriendlief dan eindelijk. Ik ben blij dat ik de dag weer heb ‘overleefd’.

super-mamaZijn gezicht draait richting de keuken en binnen twee seconden veranderd zijn grote glimlach in een teleurstellende blik, als een klein jongetje dat voor de tweede keer hetzelfde speeltje krijgt bij zijn Happy Meal. Nee, liefje, het eten is nog niet klaar. Sorry! Ik heb mijn best gedaan…maar helaas, het is mama niet gelukt. Hij vraagt wat ik die dag heb gedaan en veel verder dan; “Coco in bad gedaan en drie wasjes opgehangen…”, kom ik niet.

Twintig minuten later zitten we met zijn allen alsnog aan tafel nadat ik mijn beste kookkunsten heb laten zien in onze keuken met alle laatste restjes die ik kon vinden in de koelkast en diepvries. Smakelijk eten!

Niks geen opleiding of training voor gevolgd, gewoon hoppatee…wij doen dat gewoon maar eventjes.

Wanneer ik na het eten eindelijk uitgeblust op de bank zit en vriendlief grote dochterlief heeft ingestopt in bed kijk ik even terug op mijn dag. Een gevoel van trotsheid (is dat een woord?) komt er over mij heen. Ik heb het allemaal weer geflikt. Ik ben mama en ik ben er eigenlijk verbazingwekkend goed in. We hebben weer een leuke dag gehad met zijn allen en ik doe dat maar gewoon effe. Niks geen opleiding of training voor gevolgd, gewoon hoppatee…wij doen dat gewoon maar eventjes.

Eind augustus werd ik voor de tweede keer mama en als je zo’n bevalling hebt gehad als ik dan voel je toch wel even een superwoman en kun je de hele wereld aan. En ook al voel ik mij lichamelijk (durft niet meer in de spiegel te kijken) misschien soms een zero…ik ben en voel mij soms stiekem best een hero!

Herken jij dit gevoel? Voel jij je een hero of een zero sinds je na je bevalling van je kind(eren)? 

 

Spread the love

You Might Also Like

 • Femke 3 november 2016 at 13:38

  OW yeah wat super mooi goed omschreven. Tranen rollen over mn wangen haha. Ik zit hier uitgeblust na een ochtendje vol in de weer met de kids even te genieten van even tijd voor mezelf (zo lang het duurt) onder tussen kijk ik niet om me heen (lees.. alles wat op de grond kan liggen en uit de speelgoed bakken ligt op de grond.
  Beter verhaal had ik op dit moment niet kunnen lezen whaha.. (ben dus niet de enige die het zo voelt.)
  Ik voelde me een Hero na mn tweede bevalling. De bevalling was super gegaan. De ‘afterparty’ was van verre uit goed maar goed…. Ook dat is goed afgelopen 🙂
  Dus Hero!

  • Janske 3 november 2016 at 13:45

   Fijn dat je jezelf tóch een hero voelt, want dat ben je! 🙂

 • Bregje 3 november 2016 at 14:05

  Heel herkenbaar allemaal! Ik vind het knap hoe je het allemaal doet met twee kids! Vind het met eentje soms al pittig! ❤

  • Janske 3 november 2016 at 14:13

   ohh…ik ook hoor…en die oudste is stukken pittiger dan die jongste…(nu nog dan hè!)

 • Astrid 3 november 2016 at 14:23

  Leuk geschreven 🙂 Het is en blijft iedere dag weer een uitdaging om alles voor elkaar te krijgen, zeer herkenbaar. Ik ben nu mama van één jongen, maar verwacht er in januari nog één. Ik ben heel benieuwd hoe ik me in het begin ga voelen haha! De dag die jij beschrijft heb ik nu ik zwanger ben zo ongeveer al met één kind 😉

  • Janske 3 november 2016 at 14:34

   ohh..maar zwanger zijn mét een kind is weer een heel ander niveau van uitdagingen 😉 ik weet er helaas alles van, haha.

 • Nicole 5 november 2016 at 20:02

  Ik heb me vooral een zero gevoeld omdat ik niet werkte maar ook t huishouden niet op orde had/heb. En nog wel meer dingen.. Maar jij bent absoluut een Hero!

  • Janske 5 november 2016 at 20:37

   Jij ook Nicole, dat weet je toch! 🙂