Discuss

Dag Sinterklaasje?!

24 oktober 2016
Waar gaat het heen met ons kleine kikkerlandje? Er is zoveel ellende in de wereld en ondertussen gaan wij ons druk maken over een zwarte Piet?! Ben ik nou de enige die het grote onzin vind?!

Vandaag plaatste ik dit bericht op mijn Facebookpagina, over dat RTL vanaf nu geen “zwarte” Pieten meer op TV zal laten zien, maar in plaats daarvan Pieten met zwarte vegen in hun gezicht, genaamd de schoorsteen Piet. Ik kreeg veel reacties over dat iedereen het net als ik grote onzin vond. In de officiële verklaring zegt RTL het volgende:

RTL kiest voor de Schoorsteen Piet. Deze Piet is vanaf nu de enige Piet die in de RTL programma’s te zien is. Dit besluit is genomen door de directie van RTL na de vele gesprekken die zijn gevoerd met zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet. Onder andere in de bijeenkomsten gefaciliteerd door Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. In de laatste bijeenkomst is door voor- en tegenstanders een verklaring opgetekend waarin afstand wordt gedaan van elke vorm van bedreiging, geweld, polarisatie en agressie rond het Sinterklaasfeest en is het voornemen uitgesproken om het Sinterklaasfeest een feest te laten zijn voor alle kinderen in Nederland. Met de keuze voor de Schoorsteen Piet geeft RTL inhoud aan deze verklaring en volgt het bedrijf het voorbeeld van de Stichting Sinterklaas in Amsterdam, die in 2014 de Schoorsteen Piet introduceerde.

Schoorsteen Piet, die wij vanaf nu gewoon Piet noemen, heeft zwarte vegen op zijn gezicht, omdat hij door de schoorsteen komt. De meesten van ons zijn opgegroeid met het idee dat Piet door de schoorsteen komt. Aan dat verhaal houden wij vast, wij passen alleen zijn uiterlijk aan. Ooit hebben we afscheid genomen van de roe en we stoppen ook geen kinderen meer in de zak naar Spanje, omdat het niet meer paste in ons tijdsbeeld. In onze visie past Zwarte Piet ook niet meer in het huidige tijdsbeeld en daarom kiezen we voor Schoorsteen Piet.

Het Sinterklaasfeest is een prachtig familiefeest voor veel kinderen en gezinnen in Nederland. Een feest dat staat voor gezelligheid en saamhorigheid. De laatste jaren is door de discussie over Zwarte Piet vooral verdeeldheid en onduidelijkheid ontstaan. Voor een deel van Nederland is het beeld van Zwarte Piet discriminerend, terwijl anderen vinden dat Zwarte Piet een onlosmakelijk deel van de traditie is. RTL heeft begrip voor beide standpunten, maar vindt ook dat het in deze discussie niet zou moeten gaan over gelijk, maar over begrip hebben voor elkaar. Wij hopen dat de nieuwe Piet de harten herovert en dat het vieren van een gezellige Sinterklaasavond met het gezin, familie, vrienden, buurten en verenigingen weer centraal staat.

Wat word ik moe van alle commotie om het hele zwarte Pieten gebeuren. Arme Piet, die heeft vast nooit gewild dat er zoveel ruzie om hem zou worden gemaakt. Om de “huidskleur” die hij heeft. Vroeger mocht ik ook een aantal keren als zwarte Piet in de H&M waar ik toen werkte de kinderen verwennen met strooigoed. Ze vonden mij allemaal geweldig en ik voelde mij net een celebrity met allemaal kleine fans. Niemand die tegen mij zei, waarom ben je zwart, ik vind je een racist. Ik verzorgde bij iedereen een glimlach op hun gezicht, bij jong en oud. Sinterklaas is toch een feest voor kinderen. Die kinderen denken echt niet na over dat zwarte Piet misschien wel eens discriminerend zou kunnen zijn. Voor hen is zwarte Piet gewoon zwarte Piet, de knecht van Sinterklaas. Helemaal niets mis mee.

Dag Piet!

Dag Piet!

Laat die kinderen toch lekker genieten van het feest wat Sinterklaas heet. Van het snoepgoed en de cadeautjes. Van het paard van Sinterklaas en de stoomboot. Wordt straks het paard ook nog afgeschaft omdat hij ’s nachts over de daken moet lopen? Dat is toch ook dierenmishandeling? Tja, zo kun je overal een probleem van maken, of niet?

Kunnen we ons niet beter druk maken om zaken die echt aandacht verdienen en waar wat aan gedaan moet worden in plaats van alleen maar ruzie maken om een kinderfeest waar we als volwassenen toch al niet in geloven.

Of roepen we over een tijdje voor de laatste keer …Dag Sinterklaasje?!?!

Wat vind jij van alle commotie over de Pieten, word jij er ook zo simpel van? 

Spread the love

You Might Also Like

 • Cindy - levenalsmama.nl 24 oktober 2016 at 21:38

  Ik vind het zelf ook allemaal maar wat onzinnig, maar ik denk dat het voor de kinderen gelukkig niets uitmaakt hoe de Pieten eruit zullen zien. Sinterklaasfeest blijft voor hen gewoon het sinterklaasfeest 🙂

  • Janske 24 oktober 2016 at 21:52

   Dat denk ik dus ook 🙂

 • Lieke van Veen 25 oktober 2016 at 01:18

  Ik vind het echt heel erg dat ze ons deze traditie afnemen! Wij accepteren en respecteren zoveel in dit land en wat krijg je er voor terug? Helemaal niks. Niet racistisch bedoeld maar als je wat te klagen hebt ga je toch terug naar je eigen land. De meeste mensen komen naar Nederland om aan hun toekomst te werken. Daarbij staan Sinterklaas en Zwarte Piet je toch niet in de weg? Het is tenslotte ook maar een keer in het jaar.

  • Janske 25 oktober 2016 at 15:34

   Het is gewoon zonde…

 • Vlijtig Liesje 25 oktober 2016 at 10:51

  Net als jij word ik er ook ‘simpel’ van. Dat vind ik een mooie uitdrukking.
  Wat een gezeur.

  • Janske 25 oktober 2016 at 15:34

   nou hè…zo zonde eigenlijk!

 • Jessica 25 oktober 2016 at 11:54

  Ik zeg hier vaak niet teveel over, want poeh wat kan ik hier geïrriteerd van worden. Waarom moeten ze hier zo moeilijk over doen? Laat die piet gewoon zwart zijn, laat dat paard op het dak lopen en laat sinterklaas de man met de baard blijven waar kindjes op schoot kunnen zitten zonder over pedofielen na te denken! Mensen, maak je niet druk, dit is een Nederlandse traditie en als het je niet zint doe je die weken je ogen maar even dicht.

  • Janske 25 oktober 2016 at 15:34

   Je hóeft er ook niet aan mee te doen als je er niets aan vind…

   • Jessica 25 oktober 2016 at 20:38

    Ja zo is het. Wie er aan mee wilt doen, doet er aan mee en anders niet. Ik vier later zeker weten sinterklaas met onze kindjes !

    • Janske 25 oktober 2016 at 20:45

     Ik ook! Ik heb er zin in!

 • Femke 25 oktober 2016 at 13:02

  zucht….. zijn wel ergere dingen waar we ons druk over kunnen maken.
  mag blanke vla dan ook niet meer? We kunnen zo overal wel iets zoeken

  • Janske 25 oktober 2016 at 15:35

   nou, inderdaad! Waar gaan we heen met zijn allen!?

 • Bregje 25 oktober 2016 at 20:50

  Ik vind het zo lastig! Enerzijds heb ik prachtige herinneringen aan Sinterklaas en de pieten. Ben zelf ook jarenlang Piet geweest en dat waa geweldig! Anderzijds snap ik best dat er rekening gehouden mag worden met mensen die zich benadeeld voelen door het principe Zwarte Piet, maar het begint na al die jaren gezeik wel een beetje vermoeiend te worden. Zou jammer zijn als onze kinderen de warme herinneringen aan het mooie feest niet kunnen krijgen…

  • Janske 26 oktober 2016 at 15:11

   precies! Ik vind het zo sneu voor de kindjes die daar totaal niet mee bezig zijn.

 • Nicole 25 oktober 2016 at 21:48

  Ik snap van beide kanten de ophef niet. Mijn dochter zag laatst de foto bij dat artikel over de schoorsteenpiet en noemde het nog steeds zwarte piet. Dus zij ziet niet dat deze anders is. Piet is Piet. Dus joh ik laat ook dit gewoon lekker gaan.. Zij geniet toch wel!

  • Janske 26 oktober 2016 at 15:12

   Precies! Lola zegt ook zwarte Piet en is zich van geen kwaad bewust…gelukkig niet…

 • Jacqueline 25 oktober 2016 at 22:05

  Hoe die Piet er ook uitziet, kinderen genieten toch wel van het Sinterklaasfeest. Het zijn de volwassenen die het feestje verpesten, voor- en tegenstanders.
  Ik denk dat het prima is als er zo nu en dan wat verandert, geen drama voor nodig.

  • Janske 26 oktober 2016 at 15:12

   Het drama er omheen is inderdaad het probleem…

 • Andreia Garcia 26 oktober 2016 at 14:59

  Ik ben het helemaal met je eens! Te veel gedoe hier rond terwijl dat helemaal niet van belang is!

  • Janske 26 oktober 2016 at 15:13

   Amen! 😉

 • Gerdi 26 oktober 2016 at 15:59

  Zo jammer dat er zoveel gedoe is omtrent ‘het kinderfeest van het jaar’. Vorige week was ik bij de persconferentie van Party Piet Pablo in de Julianatoren, gelukkig was die nog wel gewoon zwart!

 • Kim 27 oktober 2016 at 23:29

  Kinderen denken inderdaad niet na of Zwarte Piet discriminerend zou kunnen zijn en ik denk dat niemand die Sinterklaas viert daar andere bedoelingen mee heeft dan een leuk kinderfeest vieren. Maar: het blijkt dat kinderen met een donkere huidskleur zich meer gediscrimineerd voelen rondom Sinterklaastijd en dat komt door Zwarte Piet (zie onderzoek kinderombudsman). Dat vind ik heel erg en daar moet iets aan worden gedaan. Wat ik eigenlijk niet begrijp is waarom er zo moeilijk wordt gedaan over het veranderen van de kleur van Zwarte Piet. Kinderen maakt het namelijk niks uit welke kleur Zwarte Piet heeft!

  • Janske 30 oktober 2016 at 14:33

   Ik vind het hele drama er om heen vooral zo opgeblazen…zo zonde en onnodig…

 • Roxanne 13 november 2016 at 20:50

  Een punthoofd krijg je van die hele discussie! Laat de traditie gewoon zoals die is en zit niet stom te praten over racisme. Zo is het niet bedoeld en zo zien kinderen het al helemaal niet! Dat gedoe verpest hooguit het feest, net zoals de demonstraties bij de intocht, absurd!

  • Janske 13 november 2016 at 20:56

   inderdaad…bizar!