Baby Adventures Mommy Stuff zwanger

De eerste keer na je bevalling

20 oktober 2016
De eerste keer na je bevalling. Dat is iets waar je van te voren misschien juist veel mee bezig bent, of juist helemaal niet. Sommige eerste keren zijn spannend, vreemd of pijnlijk, anderen zijn juist eindelijk weer genieten geblazen. Je ziet er tegen op of je kijkt er juist al maanden zo ontzettend naar uit. Stiekem zijn er na je bevalling meer eerste keren dan je denkt, want met de eerste keer bedoel ik niet alleen de eerste keer weer vrijen met je lief. Ik zet tien van deze eerste keren voor je op een rij.
Je baby ontmoeten

De allermooiste en meest memorabele eerste keer na je bevalling is toch wel de allereerste keer dat je je kindje eindelijk vast kunt houden. Een eerste ontmoeting tussen moeder en kind. Dit is de eerste keer waar denk ik alle zwangere mama’s (to be) het meest naar uitkijken. Zo veel zelfs dat je tijdens je zwangerschap soms heimwee voelt naar dat moment, naar die baby die je nog nooit hebt ontmoet en negen maanden naar uit moet kijken.

Eerste voeding

Eerste voeding

Borstvoeding geven

Voor iedereen die borstvoeding wil en kan geven. Die allereerste keer is zo bijzonder. Je inimini baby die helemaal zelf weet hoe hij of zij melk kan drinken uit jouw borst. Zo intiem, mooi en pijnlijk tegelijk. Want, ja…die eerste keer is echt niet altijd pijnloos! Jikes. Maar het gevoel van eindelijk je kleintje op je borst overheerst de pijn voor 300%.

Alles weer kunnen eten en drinken

Eindelijk weer die eerste hap zetten in dat broodje filet American, of bak sushi! Of die eerste slok alcohol! Na al die maanden toekijken hoe anderen carpaccio aten en wijn dronken tijdens de etentjes, mag jij nu eindelijk weer ongestoord meegenieten. De dag na mijn bevalling was mijn eerste kraamcadeau een stokbrood met filet American…man wat was dat lekker zeg!

broodje filet american!

Eerste broodje filet American!

Poepen

Ja, deze is niet sexy, maar het moet er toch een keer van komen. Die eerste keer poepen is (zeker wanneer je onderkantje is gehecht én je van die heerlijke aambeien als souvenir hebt gecreëerd tijdens het persen) nou niet wat je zegt je meest favoriete eerste keer. Het beste kun je hier even rustig voor gaan zitten en dan valt het meestal reuze mee. Ik weet nog dat ik daar de eerste keer verschrikkelijk tegen op zag. Uiteindelijk viel het allemaal reuze mee. De tweede “eerste keer” ging super smooth (too much information, I know). Zo fijn wanneer je deze eerste keer kunt afstrepen.

Naar buiten

Wanneer je net mama bent geworden is je wereld ineens zo ontzettend klein. Zeker in het ziekenhuis blijf je eigenlijk continu in dezelfde ruimte. Hierdoor leef je echt in je eigen cocon. Dit is heerlijk en fijn, maar dat maakt het ook weer spannend en nieuw om daarna de “grote wijde wereld” in te gaan met je baby. Want ja, die wereld is er ook nog! Zeker bij een eerste baby geeft je dat soms ook het gevoel dat je er ineens helemaal alleen voor staat. Tegelijkertijd is dat ook het gevoel dat dan je nieuwe leven pas echt gaat beginnen. Een begin van een nieuwe fase.

eerste uitstapje na de bevalling

Eerste uitstapje na de bevalling

Zonder je baby

De eerste keer zonder je baby ergens naar toe gaan vond ik zelf erg vreemd en onwennig bij de eerste. Bij de tweede vond ik het al stukken minder vreemd. Omdat je vaak zo in een bubble leeft (zeker wanneer je borstvoeding geeft) voelt het alsof je een ledemaat mist wanneer je dan eindelijk zonder je baby zelf op stap bent. In gedachten ben je bezig met hoe het met hem of haar gaat en je borsten laten je weten hoe lang je al zonder elkaar bent, haha.

Op de fiets

Een eerste keer waar je misschien niet zo over na hebt gedacht van te voren, maar wanneer je voor de eerste keer weer op de fiets gaat zitten na je bevalling (zeker wanneer je gehecht bent) is dat bent even vreemd. Best spannend om met al dat gewicht op je zadel te gaan zitten. Gelukkig lijkt het meestal spannender dan het eigenlijk is.

Sex

Ja, die komt er (als het goed is) ook weer een keer. De eerste keer sex na je bevalling. Sommige mensen doen het na een week al (no way José!) en anderen vinden het toch iets fijner om nog een tijdje te wachten. Het gevoel dat er daaronder een baby uit is gekomen in tegenstelling met de (eventuele) hechtingen waardoor alles weer netjes gefixt is maakt het spannend en onduidelijk over hoe het er daaronder nou echt aan toe is. Daarnaast is het ook belangrijk om voorbehoedsmiddelen te gebruiken zodat je niet vlak daarna opnieuw naar de verloskundige kunt voor een nieuw intakegesprek (oopsie!).

Werken

Na zo’n 10 of 12 weken is het dan eindelijk zo ver…je gaat weer terug naar je werk. Op dat moment begint voor mijn gevoel het echte leven weer. Dan moet je weer aan de bak en is het tijd om je heerlijke coconnetje te verlaten. Ik kijk daar (absoluut) niet naar uit, al vind ik het ook wel weer fijn om weer lekker te gaan werken.

Je baby achter laten bij anderen

Wanneer je gaat werken moet je ook je baby achter laten. Dat is zo gek voor de eerste keer. Zeker wanneer je jouw kindje achterlaat bij “onbekenden” voelt het erg onwennig. Gelukkig is dat gevoel meestal maar van korte duur en is je baby in goede handen bij diegene die er voor zorgt wanneer jij aan het werk bent.

Welke eerste keer keek jij erg naar uit of vond je ontzettend spannend na je bevalling? Was er een onverwachte eerste keer welke je vooraf niet aan zag komen?

 

 

 

 

Spread the love

You Might Also Like

 • Lori (Mama's Jungle) 20 oktober 2016 at 16:42

  Haha ja. De eerste keer poepen vond ik doodeng (inderdaad.. i.v.m. een gehecht onderkantje) en de eerste keer seks was echt heel apart. (zelfde reden, haha)

  • Janske 20 oktober 2016 at 16:46

   Erg hè!? En dat valt het achteraf reuze mee 😉

 • Ilse van Kreanimo 20 oktober 2016 at 17:27

  Ik was bij geen enkele bevalling gehecht, dus naar het toilet gaan en ook de eerste keer terug vrijen gingen super vlot.

  Ik mis er nog ééntje: de eerste keer je hele gezin bij elkaar.
  Vooral bij het tweede en derde kindje vond ik het super om mijn hele gezin bij elkaar in één kamer te zien. Bijzonder moment!

  • Janske 20 oktober 2016 at 19:48

   ohhh lucky you!! 🙂 Dat is inderdaad een hele mooie eerste keer 🙂

 • Bregje 20 oktober 2016 at 20:18

  De eerste keer onze baby achterlaten kwam al na 3,5 week, toen hij in het ziekenhuis belandde. Dat was wel effe heftig, maar daardoor kon ik hem daarna wel weer makkelijker loslaten.
  Verder zijn ze allema heel herkenbaar! 😉

  • Janske 20 oktober 2016 at 20:27

   Oh, dat lijkt mij echt verschrikkelijk! Zeker als ze nog zó klein zijn 🙁

 • Josan Jongbloed 21 oktober 2016 at 07:30

  Huh na een week al weer sex? Ik dacht dat je moest wachten totdat je niet meer bloedde wat bij de meesten toch zo’n 6-8 weken later is.

  • Janske 21 oktober 2016 at 09:24

   Ja! Ik moet er ook niet aan denken. ..maar er zijn dus mannen die er tijdens de kraamweek al bovenop klimmen ? jikes!