About Me Baby Adventures Personal

10 ongemakken die je snel wilt vergeten uit je kraamtijd

6 september 2016

Allereerst [don’t get me wrong] heb ik (tot nu toe) een fantastisch fijne kraamtijd. Nooit gedacht dat die roze wolk echt bestond, maar ik lig er heerlijk bovenop te chillen. Zelfs de 10 ongemakken van hieronder kunnen mij er niet van af laten donderen. Toch zijn er een aantal ongemakken tijdens de kraamtijd die je het liefst snel weer wilt vergeten. Dingen die je misschien vooraf niet wist of waarvan je denk “O, ja… dat hoort er ook nog bij”.Cadeautjes waar je eigenlijk niet op zat te wachten. Ik schrijf dit artikel trouwens puur uit mijn eigen ervaring, [en iets met een korreltje zout]…

Morgen zal ik 10 positieve dingen vertellen over de kraamweek, want die zijn er natuurlijk ook! Hopelijk tot morgen,hihi.

10 ongemakken die je snel wilt vergeten uit je kraamtijd 

vrachtwagen over je heen

Als ik uit eigen ervaring mag spreken dan kan ik wel zeggen dat je jezelf echt mega brak kunt voelen na een bevalling. (Nou helpt een zwangerschapsvergiftiging natuurlijk daarbij ook niet heel erg bij). Het gevoel alsof er een vrachtwagen over je heen is gereden. Overal spierpijn in je hele lijf, hechtingen die zeer doen, tepels die kapot zijn en benen die je de trap bijna niet opgetild krijgt….Echt helemaal jezelf zijn…nee dat ben je de eerste dagen echt nog niet.

flubberbuik

Ineens is je dikke buik weg…tenminste…het grootste gedeelte van de inhoud welteverstaan. Want het strakke appartement waar dochterlief #1 & dochterlief #2 beiden bijna 9 maanden in hebben “gewoond” is behoorlijk uitgeleefd en uitgezakt. Dag mooie strakke zwangere buik die je nooit hoeft in te houden en trots mag showen. Hallo flubberbuik, die nog vijf minuten als een Mona toetje na trilt als ik spring (wat ik dus daarom ook niet doe).

kraamtranen

Tja, die horrormonen laten ons nog even niet met rust. Om iedere scheet die word gelaten stromen de tranen over je wangen. Nou heb ik tot nu toe in de afgelopen dagen weinig last gehad van kraamtranen (geen garanties voor de toekomst…). Waarschijnlijk omdat het allemaal zo fijn loopt hier. Bij Lola was dat wel even anders. Toen was ik namelijk een erg onzekere nieuwe mama met een baby die veel meer huilde dan mij lief was. Tja, dan slaap je ook minder en ben je sowieso gevoeliger voor emotionele jankbuien. Wat dan wel weer typisch is, is dat ik bij Lola’s geboorte helemaal niet heb gehuild en bij Coco rolden de tranen van geluk over mijn wangen toen ze eindelijk op mijn buik lag.

slaap, welke slaap?

Slapen, wat is dat?Een pasgeboren baby weet (helaas) vaak nog niet hoe ontzettend fijn het is om de hele nacht door te kunnen slapen. Als je geluk hebt (not!) hebben ze ook nog eens hun dag- en nachtritme omgedraaid en komt er van slapen in de kraamtijd maar weinig terecht. En dat juist nadat je die marathon (lees: bevalling) hebt gelopen zonder trainen en je slaap harder nodig hebt dan ooit. Nou mag ik niet klagen, want Coco is een heerlijke schone slaapster en slaapt ’s nachts tussen de 5 en 6 uur achter elkaar door. Wat een luxe! Dat was bij Lola wel even anders hoor.

nachtmerries

Nu we het toch hebben over slapen. Nachtmerries waarvan je huilend wakker wordt zijn niet heel erg fijn in die paar zeldzame slaapmomenten die je mee kunt pikken tijdens de kraamweek. Zo had ik tijdens Lola’s kraamweek de meest verschrikkelijke nachtmerries, een keer zelfs zo heftig dat ik echt 10 minuten kei hard moest huilen en in de badkamer stond na te shaken om bij te komen. Verschrikkelijk. Ook dit keer gebeurde het mij een paar keer dat ik huilend wakker werd na een vreselijk nare droom.

ongemakken kraamtijd

stuwing & spuitende melktieten

Tieten in het formaat waar veel mensen grof geld voor betalen. Die krijg je gratis tijdens je kraamweek. Maar nondeju wat doet die stuwing zeer zeg! Aangezien ik van mijzelf al een flinke cupmaat heb waren mijn twee vriendinnen inmiddels het formaat ‘Pamela Anderson’, alleen dan VOL met melk in plaats van siliconen. Omdat ik borstvoeding geef is het natuurlijk geweldig als deze goed op gang komt, maar wanneer je ’s nachts zwemmend in je bed wakker wordt omdat je zoogcompressen overstromen dan is dat natuurlijk iets minder comfortabel. Dochterlief is al meerdere keren in haar gezicht gespoten door mij, oops!

flappen in je onderbroek & slingers in de wc

Minder smakelijk, maar minstens zo ongemakkelijk zijn de mega flappen kraamverband die als een pamper in je ondergoed zitten. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de sexy netonderbroekjes uit het ziekenhuis. Wat heb ik een lol gehad met alle verpleging in het ziekenhuis om de “sexy ziekenhuis mode”. Die mega kraamverband heb je helaas ook echt wel nodig omdat je na je bevalling wel tot zo’n 6 weken daarna kunt blijven vloeien. Het is alsof je gewoon aan een stuk door ongesteld bent met allerlei soorten slingers in de wc. Jakkie bah!

 hechtingen

Als je een van de “gelukkigen” bent die is ingeknipt of uitgescheurd tijdens de bevalling dan heb je waarschijnlijk ook een aantal hechtingen in je ‘onderkantje’ zitten. Erg comfortabel is dat niet en vooral wanneer de hechtingen iets te strak zitten kan dit ontzettend vervelend zijn met zitten. Soms kan de verloskundige een hechting los knippen om het trekkende gevoel te verminderen. Bij Lola heeft dit mij enorm geholpen, wat een opluchting was dat zeg! Dit keer heb ik een stuk minder last van mijn hechtingen. Ik zat zelfs al binnen een week in kleermakerszit (tot grote verbazing van de verloskundige en kraamhulp). Ach, het voelde goed, dus dan zal het wel goed zijn toch.

onzekerheid

Vooral bij je eerste kindje kunnen de eerste weken ontzettend onzeker zijn. Ineens ben je mama en na je kraamweek wordt je “helemaal aan je lot overgelaten” alleen met je kind. Het gevoel van ‘zoek het zelf maar uit’ kan je dan echt overvallen. Je baby die huilt en niet lijkt te stoppen, eet ze wel goed, slaapt ze niet te veel, waarom huilt ze nou? Zoveel vragen die op je af komen. Ik kan mij nog zo herinneren dat toen we de eerste nacht thuis sliepen met Lola we midden in de nacht uit radeloosheid maar de verloskundige wakker belden om te vragen hoe we ons kind stil en in slaap konden krijgen. Pfff…die onzekere momenten waren erg pittig in zo’n eerste periode vol met slapeloze nachten, horrormonen en vervelende pijntjes.

waar blijft de tijd?

Tijdens de eerste kraamweken wil je allerlei dingen doen. Geboortekaartjes bestellen en versturen, kraambezoek uitnodigen, foto’s van je kersverse baby maken met alle mijlpaalkaarten. En daarnaast natuurlijk ook je kind aanmelden bij je gemeente, je zorgverzekeraar en je werkgever op de hoogte stellen. De to-do lijstjes zijn soms lastig af te vinken als je de hele dag bezig bent met voeden, luiers verschonen en knuffelen met je baby. De dagen vliegen voorbij en voor je het weet ben je de eerste verjaardag van je kleine spruit aan het plannen. Het klinkt heel cliché, maar de tijd vliegt echt en voor je het weet zijn ze groot. Tijd om even te wennen aan de drukte heb je ook niet echt.

Dat waren mijn 10 (persoonlijke) ongemakken tijdens de kraamtijd. Ik zal ze niet missen als ze straks stuk voor stuk voorbij zijn. Zoals ik al zei horen deze ongemakken er vaak gewoon bij en wegen ze niet op tegen alle genietmomentjes die je krijgt tijdens je kraamtijd. Ben je benieuwd welke genietmomenten dit zijn? Je leest ze morgen op Janske.nl!

Welke ongemakken wilde jij het liefst zo snel mogelijk vergeten uit je kraamtijd? 

 

Spread the love

You Might Also Like

 • Janske 6 september 2016 at 10:31

  Hihi, dankje!

 • Bregje 6 september 2016 at 07:41

  Oh ja dat gammele gevoel, de onzekerheid, en de hechtingen: vreselijk! Ik had er ook nog een zooi aambeien bij om het feest compleet te maken, brrrrr!
  Zo fijn om te lezen dat jullie zo genieten!!! X

  • Janske 6 september 2016 at 10:32

   Oja, ik hier ook hoor 😉 Zeker minstens net zo’n feest inderdaad!

 • Nathalie 6 september 2016 at 07:47

  Die slingers? Bij mij kwamen er nog tennisballen na. Je schrikt je rot haha. Deze after kwaaltjes zijn echt niet leuk. Na weeën trouwens ook niet.

  • Janske 6 september 2016 at 10:33

   jeetje, die zijn mij bespaard gebleven…maar inderdaad soms schrik je wel wat er tevoorschijn komt! Naweeën heb ik gelukkig maar een paar gehad…lijkt me vreselijk als je die nog veel als toetje na krijgt!

 • Monique 6 september 2016 at 07:57

  Bedankt voor deze fijne opfriscursus Janske. Ik kijk er nu al naar uit 😉 Ik kon echt amper in de auto zitten met m’n hechtingen de vorige keer en hoewel Lise ook zo’n schone slaapster was weet ik nog goed hoe radeloos we ons soms hebben gevoeld. Het is toch allemaal nieuw en eng, zo’n eerste week als moeder. Hopelijk sta ik er dit keer iets relaxter in!

  • Janske 6 september 2016 at 10:34

   Oopsie! Dan kan ik je ook vertellen dat (bij ons) de tweede zoooooo veel makkelijker en fijner is gegaan in alles! Er is dus goede hoop! 🙂

 • Charlotte 6 september 2016 at 08:15

  Haha ik heb een “O ja” momentje 🙂 Maar fijn dat je toch lekker op je roze wolk blijft zitten!

  • Janske 6 september 2016 at 10:34

   Absoluut! Ik zit hier nog steeds prima 😉

 • Ellen 6 september 2016 at 08:35

  O ja, die flappen, verschrikkelijk… En de kraamtranen vergeet ik ook het liefst. Tot nu toe denkt het cb nog steeds dat ik een depressie had, hahaha. Nu kan ik er gelukkig om lachen. Toen was het erg vervelend om elke keer weer uit te leggen dat het echt wel goed met mij ging.

  • Janske 6 september 2016 at 10:35

   Dat lijkt mij inderdaad ook vreselijk. Alsof je staat te liegen in hun ogen…irritant zeg!

   • Janske 6 september 2016 at 10:35

    Dat is ook echt niet tof!

  • Janske 6 september 2016 at 10:35

   wat vervelend zeg!

 • MetMirjam 6 september 2016 at 10:12

  Helaas heel herkenbaar allemaal haha – die hechtingen ook.. rotdingen!

  • Janske 6 september 2016 at 10:36

   Echt hè…Jikes!

 • Willeke 6 september 2016 at 11:14

  Heerlijk hoe je het schrijft haha maar oh zo herkenbaar!

  • Janske 6 september 2016 at 12:05

   We moeten het toch een beetje luchtig houden hè 😉

 • Merel 6 september 2016 at 19:23

  Haha trillen als een mona pudding, inderdaad! Herkenbaar ?

  • Janske 6 september 2016 at 23:13

   Jup!flubberdeflup ?

 • Cindy - levenalsmama.nl 6 september 2016 at 22:10

  Gelukkig krijg je er een hoop moois voor terug 🙂

  • Janske 6 september 2016 at 23:13

   Inderdaad!een dat is onbetaalbaar ?