Baby Adventures Mommy Stuff zwanger

Wat zit er in mijn vluchtkoffer?

7 augustus 2016

Ook al zal ik hem voorlopig waarschijnlijk nog niet nodig gaan hebben, mijn vluchtkoffer staat al klaar. Het geeft mij een gevoel van rust dat ik weet dat ik straks niet tijdens een weeënstorm ineens mijn spullen nog bij elkaar moet rapen. Stel je voor. Of dat mijn vliezen breken en ik het hele huis onder loop te druppen terwijl ik mijn paspoort aan het zoeken ben. Alleen die gedachten gaven mij al (te veel) stress. Nee, hij staat nu netjes klaar, met een lijstje erbij waarop alle last-minute spulletjes die er nog in moeten op staan. En dan nu…rust!

Overal kom je verschillende lijstjes tegen met alles wat je in je zeker niet moet vergeten om in je vluchtkoffer te stoppen. Ik heb ook zo’n lijstje gebruikt, maar daarnaast ook mijn eigen lijstje én mijn ervaring van mijn eerste bevalling gebruikt om mijn perfecte vluchtkofferinhoud samen te stellen. Natuurlijk pakt iedereen zijn koffertje anders in, maar misschien heb ik nog wel handige tips waar je zelf nog niet aan had gedacht.

Tijdens mijn vorige bevalling zijn mijn vriend uiteindelijk beiden ruim 50 uur (2 overnachtingen) in het ziekenhuis moeten blijven. Dat is natuurlijk anders dan wanneer je op dezelfde dag van je bevalling weer naar huis toe kunt. Wees voorbereid op beide situaties zodat je niet voor verrassingen komt te staan en neem dus genoeg mee.

Wat zit er allemaal in mijn vluchtkoffer:

Voor de baby:

 • 1 setje gemakkelijke kleding maat 50 (broekje, omslagromper, omslagvestje)
 • 1 setje gemakkelijke kleding maat 56 (broekje, omslagromper, omslagvestje)
 • boxpakje maat 50
 • 2 paar sokjes
 • 2 mutsjes
 • 1 setje krabwantjes
 • Milestone Card voor de eerste ontmoetingsfoto’s
 • speentje
 • Maxi-Cosi (oefen altijd even vooraf met het in en uit de auto halen!)
 • hydrofiele doek
 • wikkeldoek

Wat kan nog extra mee eventueel: kruiken, jasje voor buiten, dekentje of zak voor in Maxi-Cosi

DSC01342

Voor de papa: (die moeten we natuurlijk niet vergeten): 

 • 2 t-shirts
 • pyjamabroek
 • toilettas met o.a. tandenborstel, deo etc
 • snacks (snickers, iets met suiker, peperkoek) – omdat ze vaak zichzelf vergeten en dus niets eten
 • oordoppen (voor alle geluiden op de kamer ’s nachts)
 • warm vest
 • warme sokken
 • iets te drinken (fles cola bijvoorbeeld, voor extra energie)
 • muntgeld voor automaten (snacks)

Voor de mama:

 • 1 of twee pyjama’s voor tijdens én na de bevalling (liefst een lang nachthemd (en dus geen broek) omdat je continu aan “je onderkant” word gecontroleerd)
 • schone kleren voor na de bevalling (denk aan een ruime broek die ook past inclusief 2 meter kraamverband)
 • fijn zittende onderbroeken voor al dat heerlijke kraamverband (dus geen sexy string, want dat gaat hem niet worden)
 • voedings-bh
 • zoogcompressen (om die sexy natte plekken te voorkomen)
 • slippers
 • warme sokken (bevallen met koude voeten is niet fijn)
 • warm vest
 • oordoppen en gezichtsmasker voor de nodige nachtrust (indien mogelijk uiteraard)
 • toilettas met al je persoonlijke toiletspulletjes om je na de bevalling even op te frissen
 • flesje water voor tijdens het harde werken
 • rietjes voor in je drinken
 • stiekje voor je haren
 • lippenbalsem

Wat kan nog extra mee eventueel: druivensuiker voor extra energie, badjas, tablet, je eigen kussen, sloffen

Algemeen:

 • paspoorten van mama én papa
 • akte van erkenning
 • geboorteplan
 • Ponsplaatje
 • Pasjes verzekering
 • foto/videocamera met opladers/batterijen en lege kaartjes (check dit goed!)
 • telefoons met opladers
 • to-do lijstje voor na de bevalling
 • lijst met belangrijke telefoonnummers (kraamhulp, verloskundige, wie je wilt bellen na de bevalling etc)
 • Pen en papier om bijvoorbeeld de weeën op te noteren of andere belangrijke dingen die je graag wilt onthouden
 • leesvoer voor de momenten dat je niets te doen hebt (indien die er überhaubt zijn)
 • muntgeld voor de rolstoel bij de ingang en de parkeermeter
 • Plastic tas voor alle vuile was
 • huissleutel
 • zeiltje voor op stoel in auto

Dit is mijn inhoud van mijn vluchtkoffer. Zijn er nog dingen die jij mist in mijn lijstje of heb je tips? Laat het hieronder weten!

Spread the love

You Might Also Like

 • ellen 7 augustus 2016 at 08:07

  Leuke lijst.
  Ik had nog een tennisbal om je rug te masseren door je partner bij heftige weeën.
  Ik lag 4 dagen op de inleiding zonder resultaat en heb manlief de rummikub op de eerste dag mee laten nemen om samen spellen te doen om de tijd te doden en uit bed te komen.
  Dat hadden ze nog nooit meegemaakt hahaha

  • Janske 7 augustus 2016 at 11:45

   Slim! Zeker als het zo lang duurt! Groot gelijk heb je ☺

 • Monique 7 augustus 2016 at 08:29

  Wow wat een uitgebreide lijst! Ik had de vorige keer niet zoveel mee volgens mij, maar het belangrijkste gelukkig wel. Helaas begaf onze camera het ergens halverwege de bevalling. Dat gaat in elk geval niet nog eens gebeuren! Ohh het komt zo dichtbij als ik dit lees. Spannend hoor!

  • Janske 7 augustus 2016 at 11:41

   Het lijkt veel meer dan het is ? wat balen van je camera zeg. ..dat lijkt mij zo verschrikkelijk!

 • Nicole 7 augustus 2016 at 08:40

  Ik heb geen extra tips want ik was er dus niet op voorbereid dat ik al in het ziekenhuis zou komen met 36 weken en er nog 2 weken zou liggen ook. Een volgende keer zet ik m’n tas al met 32 weken klaar ofzo haha

  • Janske 7 augustus 2016 at 11:41

   Dat begrijp ik! ?

 • Linda 7 augustus 2016 at 09:23

  Jeej wat een lijst! ? Ik wed dat ik er nog geen kwart van in had zitten. ?

  • Janske 7 augustus 2016 at 11:43

   Het lijkt meer dan het is hoor ? dit is ook niet voor een bevalling Linda style ? dan hoef je hem niet eens open te maken ? Lucky you!

   • Linda 7 augustus 2016 at 20:26

    Haha neej alleen schone kleren en doucheschuim. (En die ben ik tussen m’n weeen door nog gaan pakken.. Heel wazig want ik had m niet bij me toen we daar waren! ?
    Kan ik je aanraden trouwens hoor.. Bevallen, lekker genieten, douchen en weer naar huis.

    • Janske 7 augustus 2016 at 20:28

     Dat zei ik al tegen mijn verloskundige, haha 😉 die moest heel hard lachen 😉

 • Kleine Prinses 7 augustus 2016 at 13:42

  je hebt alles mee denk ik zo! Bij mij was dit allemaal niet zo in orde haha *bloos*

  • Janske 7 augustus 2016 at 13:50

   hihi 😉 Ik ben van de goede voorbvereiding 😉 en heb gelukkig veel “inpak ervaring” dat scheelt 😉

 • Vlijtig Liesje 7 augustus 2016 at 15:14

  Ik vind het een heel complete lijst. Zelfs de lippenbalsem staat er op!

  • Janske 7 augustus 2016 at 15:16

   precies 😉 vervelend als je die mist wanneer je hem nodig hebt 😉

 • Kim 7 augustus 2016 at 19:25

  Wat super handig zo’n lijstje. Niet dat ik (al) zo ver ben maar zeker handig om op tijd aan te beginnen.

  • Janske 7 augustus 2016 at 19:39

   Precies! Je kunt er altijd een briefje bij leggen met de laatste dingen als paspoort, portomonee, telefoon, camera etc.

 • Cindy - levenalsmama.nl 7 augustus 2016 at 22:26

  Volgens mij is het een hele complete lijst. Ik zou niets meer kunnen bedenken. Fijn om je koffer alvast te hebben klaarstaan! Je kunt het alvast maar bij de hand hebben mocht het zover zijn.

  • Janske 7 augustus 2016 at 23:02

   Inderdaad. Weer een zorg minder ?

 • Ellen 8 augustus 2016 at 20:47

  Haha eten/snacks voor partner? Pfff hebben ze wel in het zkh, waterflesjes? Hebben daar ook drinken toch? Haha ik had er ook de helft niet inzitten als alleen een toilettas met spulletjes, schoon ondergoed en kleding voor 1 dag en natuurlijk kleding voor de baby. Alles wat ik niet had is Dennis nog gewoon thuis gaan halen wat nodig was. Gelukkig bij beide niet langer als 1 nachtje hoeven te blijven. Ik denk ook dat je daar vanuit moet gaan en anders kan je altijd even op en neer, ik had geen zin om een hutkoffer te sjouwen haha

  • Janske 8 augustus 2016 at 21:06

   het past allemaal in een normale tas hoor 😉 (zie foto) zoveel is het echt niet. Helaas kan de partner niet altijd zomaar even weg. Bij ons ging dat in ieder geval niet en wij zijn uiteindelijk 50 uur gebleven. Iets te eten voor de partner is vooral handig wanneer het midden in de nacht is en voor partners die anders “vergeten” om voor zichzelf te zorgen. Zou zonde zijn als hij halverwege flauwvalt van de honger. Lief is maar 1x van mijn zijde geweest om koffie te halen en ik vond het verschrikkelijk zonder hem. Ligt ook erg aan hoe je bavalling is natuurlijk. Hopelijk heb ik bijna niets nodig uit mijn “koffer”…maar het is fijn als je het bij de hand hebt als het wel nodig is.

 • Ellen 8 augustus 2016 at 21:37

  Ik kan het me niet meer herinneren…maar dennis kreeg daar bij het Anna en MMC gewoon drinken als hij daarom vroeg, en ook wat eten. Maar Jans, rietjes, serieus??? Ik moest stiekem wel lachen dat jij daar dan aan denkt haha, dat hebben ze toch gewoon op die afdeling? ?
  Anyway, alvast heel veel succes maar gaat vast goedkomen. De weg is al vrij moet je maar denken ?

  • Janske 8 augustus 2016 at 21:49

   hopelijk is het niet te strak dichtgenaaid 😉 Jikes! Ik vond zo’n flesje water ideaal…Washand 15 uur op mijn kopen en flesje water in mijn smoel…echt joh…dat was zo fijn! 🙂 Het zijn tips trouwens he…geen verplichte lijst 😉 Je wordt niet gecontroleerd bij de ingang of je alles wel bij hebt, haha…dat zou wat zijn 😉

 • Marleen 20 augustus 2016 at 13:10

  Zo’n klein flesje geconcentreerde limonade. Heel handig voor in je waterflesje! Even een andere smaak in je mond willen (’s nachts) of tegen het flauwvallen van de man haha. Druivensuiker had ik nog mee. En voor de rest zag mijn tas er een beetje hetzelfde uit.
  Ohwja een klein cadeautje voor de grote broer in ons geval.

  • Janske 20 augustus 2016 at 16:47

   inderdaad, dat is ook een goede! Druivensuiker heb ik er ook in staan, maar zelf niet bij. Ik hou er niet zo van.

 • Arlene 16 januari 2017 at 11:36

  Wauw super handig ik kon op veel dingen niet komen ben nu 32 weken dus ga van de week beginnen met inpakken.
  Lag nu alleen een pyjama en schoon ondergoed klaar en een pakje voor haar 🙂

  • Janske 16 januari 2017 at 12:52

   Fijn dat mijn lijstje jou kan helpen. Succes met inpakken en de laatste loodjes en een fijne bevalling gewenst! Liefs!

 • Laar 4 februari 2017 at 09:52

  Wat een super lijst! Ik ga hem zeker gebruiken! Ik kreeg ook nog de tip om zo’n waterspray flesje mee te nemen zodat je partner af en toe wat water op je gezicht en nek kan sprayen tijdens de bevalling. Mij lijkt dat heerlijk verfrissend omdat ik van die opvliegers heb steeds, maar wie weet moet ik er tijdens de bevalling juist niks van hebben haha we zullen zien 😉

  • Janske 4 februari 2017 at 11:20

   Dat is inderdaad ook een hele fijne tip! Succes met je bevalling 🙂

   • Laar 4 februari 2017 at 12:11

    Dank je wel 🙂