Mommy Stuff Personal zwanger

De verschillen tussen mijn 1e en 2e zwangerschap – update

28 juli 2016
Buikfoto 32 weken

Buikfoto 32 weken

Ruim vier maanden geleden schreef ik over de verschillen tussen mijn eerste en mijn tweede zwangerschap. Toen wist ik nog niet wat er allemaal nog aan zat te komen en wat mij allemaal nog te wachten stond. Daarom kijk ik nu nogmaals terug op de verschillen tussen beide zwangerschappen tot nu toe.

Bewuster zwanger

In maart schreef ik over dat ik een stuk minder bewust zwanger was dan bij de eerste. Dit kwam vooral door de afleiding in de vorm van een dreumes/peuter de hele dag om mij heen. Inmiddels ben ik door de vele kwaaltjes en het thuis zitten juist extra veel bewust bezig met mijn zwangerschap. Dit is dus best wel veel veranderd in vergelijking met de eerste 4 maanden van deze tweede zwangerschap.

Kwaaltjes kwartet

Ook schreef ik dat ik tijdens mijn eerste zwangerschap last had van extreme jeuk over mijn hele lijf, 24 uur per dag maagzuur, slapeloze nachten. Daarnaast had ik een hoge bloeddruk, slapende handen en alle andere symptomen van zwangerschapsvergiftiging, striae en als toetje ook nog aambeien. En dat ik dit keer “alleen maar” last had van mijn rug, maagzuur, moe en misselijk was en af en toe mijn bekken voelde. En dat het in vergelijking dit keer een hemelse zwangerschap was.

DSC00054mHelaas is ook dit totaal veranderd en de kwaal die ik het meeste verafschuwde, kwam ook dit maal op het precies hetzelfde moment tijdens mijn zwangerschap opzetten, die helse jeuk! Omdat ik wist wat me te doen stond en vooral wat er allemaal NIET hielp tegen de jeuk heb ik direct actie ondernomen. Ik bezocht meteen mijn huisarts, dermatoloog en verloskundige zodat ik vanaf toen meteen kon starten met lichttherapie. Inmiddels heb ik nu alweer ruim 2 maanden drie keer per week lichttherapie en de jeuk is zo goed als verdwenen. Wat ik echt nooit had verwacht!Ik denk echt dat dit echt komt omdat ik dit keer zo snel actie heb ondernomen.

Naast de jeuk kreeg ik nog een aantal vervelende kwaaltjes met als grootste koploper harde buiken. Hiervoor moest ik zelfs eerder stoppen met werken en de ziektewet in. Een enorm moeilijke beslissing wat ik erg zwaar en vervelend vond. Naast de extreme harde buiken heb ik al een tijdje veel last van een kickboksende baby in mijn buik. Ze is zo ontzettend sterk in haar bewegingen, waardoor ik ook weer extra veel harde buiken krijg dat het echt ontzettend pijnlijk is. Het voelt erg onprettig ondanks dat ik geniet van de vele activiteiten in mijn buik.

Pffff

Pffff

In verhouding met Lola is deze baby echt veel drukker en meer aanwezig, ondanks dat nu weer mijn placenta aan de voorkant zit. Vandaag zag zelfs Lola mijn buik bewegen en ze keek vol verbazing met open mond toe. Dat was dan wel weer erg bijzonder. Ik probeer er ook zo veel mogelijk van te genieten ook al voelt het meestal erg onprettig. Dat lukt me aardig hoor! Het blijft bijzonder om je kindje zo al een beetje te leren kennen.

Ik heb ook nu weer veel last van mijn rug, zelfs al draai ik voorzichtig om in bed dan schiet het soms al in mijn rug. Ook mijn buik doet ongemakkelijk pijn regelmatig en soms krijg ik enorme steken in mijn “onderkantje”. Ik vraag mij af of ik straks nog wel de echte weeën ga herkennen als ik ga bevallen omdat ik nu al zoveel pijntjes en ongemakken heb. Stel je voor zeg!

Maagzuur heb ik ook weer bijna de hele dag en nacht,dat is zo smerig! Eigenlijk wil ik graag liggen, maar zodra ik lig komt het weer omhoog, handig! De tintelingen in mijn handen en voeten én de hoofdpijn zijn inmiddels ook weer een feit. Mijn benen voelen vermoeid en zwaar aan en ik kan niet wachten tot ik weer “normaal” kan functioneren.

Spannend

Ik denk dat ik het dit keer mijn bevalling misschien wel spannender vind dan de vorige keer. Ik ben zo benieuwd hoe deze bevalling zal verlopen. De vorige keer was erg heftig en dit keer ben ik vooral erg gespannen hoe ik het allemaal regel om snel in het ziekenhuis te zijn en Lola bij een oppas te krijgen. Mijn eerste bevalling heb ik helemaal op mij af laten komen en stond ik blanco in. Nu weet ik hoe het kan gaan, maar dat het ook nog op 100.000 andere manieren kan gaan verlopen. Die onzekerheid vind ik spannend, maar ik lig er niet wakker van gelukkig.

DSC09879Shoppen

Bij de eerste moesten we natuurlijk alle “essentials” nog aanschaffen en kregen we bijna alle kleding tweedehands. Dit keer shopte ik vooral kleertjes want verder hadden we al vrij veel. Wel kocht ik nu wat kleurrijkere hydrofiele doeken omdat ik de saaie witte van Lola helemaal beu was. Voor de rest kunnen we bijna alles hergebruiken van Lola,dat scheelt dus een hoop geshop.

Helaas lijken mijn zwangerschappen inmiddels dus toch steeds meer op elkaar. Zou dat dan ook betekenen dat deze baby 15 dagen te vroeg wordt geboren,dat mijn bloeddruk veel te hoog zal zijn én dat het een pittige bevalling zal zijn? Who knows? We gaan het zien!

Ben jij ook meerdere malen zwanger geweest? Zat er veel verschil tussen beide zwangerschappen? 

 

Spread the love

You Might Also Like

 • Willeke 28 juli 2016 at 10:11

  Gek he hoe ze op elkaar kunnen lijken.
  Ik vier zwangerschappen gehad, maar allemaal totaal anders!
  Ook de bevallingen waren steeds heel anders.
  Hopelijk jou tweede niet zo heftig als de eerste ?

  • Janske 28 juli 2016 at 12:29

   Ik hoop het ook niet 😉 Ach, ik laat het maar gewoon op mij afkomen…we zien wel!

 • MetMirjam 28 juli 2016 at 12:14

  Echt balen dat je nu weer zoveel last van allerlei kwalen hebt! Hopelijk is je bevalling heel anders, ik duim met je mee hoor!

  • Janske 28 juli 2016 at 12:31

   Dat zou geweldig zijn! Ik ben zo benieuwd 🙂

 • Nicole 28 juli 2016 at 13:07

  Ik ben nu voor de derde keer zwanger (eerste werd een miskraam). Waar ik me bij ons zoontje topfit voelde, is het deze keer (ben nu 12 weken) dikke ellende. Continu misselijk, doodmoe, duizelig, hoofdpijn, pffffff. Wat een enorm verschil!

  • Janske 28 juli 2016 at 13:09

   oh neeee, wat ontzettend balen…hopelijk is het snel weer over! Sterkte!

 • Cindy - levenalsmama.nl 28 juli 2016 at 23:21

  Pfff echt vervelend al die klachten zo. Ik hoop dat je een goede bevalling mag hebben! Ik vond mijn tweede zwangerschap redelijk op de eerste lijken, op de bekkeninstabiliteit na die ik de 2e keer had en de 1e keer niet.

  • Janske 29 juli 2016 at 09:10

   Ik hoop het ook…dat zou wel zo leuk zijn ?