Kids mama challenge Mama Challenge 2016 Recept

Pizza bakken met je peuter – #Mamachallenge2016

17 juli 2016

DSC00694Pizza. Ik HOU van pizza! En dan natuurlijk het liefst de overheerlijke pizza van een echte pizzabakker óf een zelfgemaakte pizza. Want ik durf best hardop te zeggen dat ik zelf ook wel een prima pizzabakker ben. Als kind leerde ik van mijn papa de geheimen van het maken van een heerlijke pizza en inmiddels heb ik ook mijn peuter haar allereerste kookcursus gegeven. Het duurde even wat langer en er werd vooral veel van de ingrediënten gesnoept tussen de voorbereidingen door, maar oh wat waren onze pizza’s lekker!

Voor de Mama Challenge 2016 heb ik mijn eerste challenge uitgevoerd, namelijk de culinaire challenge: Ga samen met je kind koken / Laat je kinderen een maaltijd samenstellen. Naast samen koekjes bakken en verse jus persen heb ik Lola volgens mij nooit eerder echt mee laten helpen in de keuken. Dit was dus echt een nieuwe activiteit voor haar en ze bleef ruim een uur aandachtig bij de les. Uiteraard eindigden niet alle stukjes groente en salami óp de pizza, maar in de mond van mijn peuter, maar we hebben genoten (letterlijk en figuurlijk). Tijdens de voorbereidingen, het versieren én het eten van de pizza’s! Missie geslaagd dus!

Ik plaatste Lola in haar stoel aan tafel en zette alle groentes en vlees op tafel zodat ze mij kon helpen bij de voorbereidingen. Voor de pizza’s van vandaag had ik het simpel gehouden met tomaten, rode en gele paprika’s, champignons, tomatensaus, ui, ham, salami, geraspte kaas pizzakruiden en knoflookpoeder. Omdat Lola pas net twee is, vind ik haar nog echt te klein om mee te helpen met snijden, dus mocht mevrouwtje meehelpen met alles daarna in de bakjes te stoppen voor mama. Dat is natuurlijk ook helemaal leuk! Al was het wel moeilijk om ieder ingrediënt in een eigen bakje te stoppen en niet in ieder bakje één stukje en de rest in haar mondje.

Tja, die paprika’s zijn ook veel te lekker om te bewaren voor op de pizza. Haha. Ook de salami en ham vielen in de smaak. Daarna wilde mevrouwtje een rauwe champignon in haar mondje stoppen, maar dat vond ik toch niet zo’n goed idee. “Daar krijgt Lola buikpijn van”, vertelde ik haar. Dus die hoefde ze gelukkig niet meer.

Ook de rode ui wilde ze graag eten, maar toen ze daarna met haar vieze handjes in haar oogje begon te wrijven en er een dikke traan uit rolde besloot ik even haar handjes goed schoon te maken en de uien maar aan de kant te zetten. Die vind ze trouwens echt lekker, gekke meid!

Na het snijden van de ingrediënten was het tijd voor het maken van het deeg. Hiervoor gebruik ik altijd het pizzadeeg van Koopmans (te vinden bij de taartmixen in de supermarkt), waar je zelf alleen 250ml water en 2el olijfolie hoeft aan toe te voegen. Lola mocht alles in de kom gooien. (Zie actiefoto hieronder, haha).

Daarna verplaatsten we ons richting de keuken waar ik het deeg tot een bal kneedde terwijl Lola aandachtig keek hoe mama aan het “kleien” was. Sinds een tijdje speelt Lola met Play Doh klei en heeft ze ook zo’n klein deegrollertje. Nu mocht je mama meehelpen met de grote deegroller. Wat een feest! Ze wilde maar wat graag meehelpen, dus hop een stoel in de keuken, peuter er op en rollen maar. Super cool natuurlijk, want normaal gesproken mag ze niet in de keuken komen én niet op de stoel staan.

Toen was het tijd voor het versieren van de pizza’s. De ovens stonden ondertussen op voorverwarmen en alle bakjes met ingrediënten werden klaargezet op het aanrecht. Op de bodems smeerde ik de tomatensaus waarna ik Lola steeds opnieuw een bakje met ingrediënten gaf die ze er op mocht leggen. De champignons mochten als eerste. Na 3 champignons wilde ze al een ander bakje, maar ze mocht ze allemaal opmaken van mij. Ik hielp een beetje mee omdat het op haar tempo anders minimaal een uur per bakje had geduurd.

Sommige ingrediënten legde ze er zorgvuldig uitgepositioneerd op, zoals de champignons. De paprika’s werden er met handjes tegelijk op gesmeten en ook de tomaten waren een uitdaging om netjes te verspreiden. Gelukkig hielp ik een handje mee zodat er overal iets op lag.

Natuurlijk was het ook nu weer té verleidelijk om niet ondertussen te mee te snoepen van al dat lekkers. Vooral de salami en de geraspte kaas waren onweerstaanbaar en werden met grote gulzigheid opgegeten. Ze is nu al een echte bourgondiër, die dochter van ons! Zelfs onder het poetsen pikte ze de laatste kaassnippertjes van het aanrecht af. Klein snoepkontje! Na alle groentes en vlees bestrooide ik de pizza’s met een flinke laag geraspte kaas, pizzakruiden en knoflookpoeder. Hmmm!

Vijf minuten later kwam papa thuis en moesten we nog heel even wachten tot onze pizza’s klaar waren. Ondertussen vulde ons huis zich met de heerlijke geur van vers gebakken pizza. Lola vertelde trots aan papa dat ze een “pannenkoek” gemaakt had. Haha. Samen met papa keek ze naar het eindresultaat toen de oven gepiept had.

Daarna was het natuurlijk smullen geblazen. Pizza party! Lola’s eerste “zelfgemaakte” maaltijd. Enwat waren ze LEKKER!! Dit gaan we zeker vaker doen, want het was een groot succes!

Pizza party voor vrienden

Ik bak trouwens regelmatig zelf pizza en vind het ook super leuk om het te doen wanneer er visite komt eten. Dan bereid ik alles voor, zet de bodems klaar met alle losse ingrediënten en laat de visite ieder zelf een halve pizza beleggen met hun favoriete toppings. Vaak leg ik er dan ook vis, olijven, kappertjes, ananas, mozzarella en nog meer lekkers bij om uit te kiezen. Tot nu toe vonden alle eters het allemaal erg leuk en vooral lekker. Zo eten je gasten precies wat ze zelf lekker vinden. Het is gezellig en helemaal niet moeilijk om te maken. Echt een aanrader dus!

Tijdens het maken en versieren van de pizza maakte ik trouwens dit leuke filmpje van onze mini pizzabakker:

Nog meer inspiratie

Voor de Mamachallenge hebben al verschillende andere mama’s de cullinaire challenge uitgevoerd. Zo maakte Nicole bananenbrood met haar peuter en Josan een Mexiaanse schotel met haar kinderen. Ook maakte Sofie met haar kinderen zelf waterijsjes en Joeri en Kimberley zelfs twee recepten met hun kinderen. Vorig jaar bakte ik trouwens heerlijke bananenpannenkoekjes voor Lola tijdens de Mama Challenge. Genoeg inspiratie voor een lekkere activiteit samen met je kids dus!

Kook jij ook wel eens iets samen met je kind(eren)? Zo ja, heb je nog leuke ideetjes?

 

 

 

Spread the love

You Might Also Like

 • Stefanie 17 juli 2016 at 07:21

  Wat leuk! Hier maken we ook weleens pizza samen, dat vinden mijn meiden ook heel leuk! Maar ook bakken we koekjes of cake. En mijn oudste dochter vindt het ook leuk om mee verse soep te maken en dat zij dan alle groente snijdt 🙂

  • Janske 17 juli 2016 at 09:20

   Dat is ook echt super leuk! Het zijn echt keukenprinsessen zo te horen. Gezellig!

 • Kleine Prinses 17 juli 2016 at 12:05

  leuk he! Ik doe ook vaak zulke dingen , kan er zo van genieten!

  • Janske 17 juli 2016 at 12:12

   Super leuk!

 • Mexicaanse schotel: koken met kinderen 17 juli 2016 at 15:40

  […] maakte pizza met haar […]

 • marjon 17 juli 2016 at 16:07

  Leuke foto’s ook erbij.
  En pizza’s maken is en blijft leuk. Doen wij ook geregeld.
  Ik ga eens bedenken welk gerecht ik samen met de kinderen ga maken voor deze challenge.

  • Janske 17 juli 2016 at 16:28

   Ik ben benieuwd wat jullie gaan maken Marjon! 🙂

 • Nicole 17 juli 2016 at 20:28

  Pizza maken is hier ook altijd een groot succes. Doet Fay regelmatig met haar papa. Wij halen dan wel gewoon al een bodem die kant en klaar is haha. Zelf eet ik nooit meer pizza op die manier maar beleg ik een wrap met allerlei dingen 😛

  • Janske 17 juli 2016 at 20:32

   oh, dat is ook lekker…schijnbaar kun je het ook maken met Turksbrood of met bloemkool als bodem…nooit geprobeerd…

 • Roxanne 17 juli 2016 at 23:13

  Mmmm, zelf pizza maken, lekkerrrrrrrrrr!
  En tja mama, daar moet je natuurlijk bij voor proeven. Kwaliteitscontrole…. 😛

  • Janske 17 juli 2016 at 23:23

   Absoluut ?

 • Cindy - levenalsmama.nl 17 juli 2016 at 23:24

  Wat een leuke activiteit, en die pizza’s zien er heerlijk uit!

  • Janske 18 juli 2016 at 08:45

   ze waren ook erg lekker! 🙂 Lola was dus geslaagd voor haar eerste kookcursus 😉

 • Fleur 18 juli 2016 at 00:31

  Ze zien er erg lekker uit! Dan opeten tijdens het helpen komt me bekend voor 🙂 Ik ben nu wel erg benieuwd naar de geheime tips van je vader..

  • Janske 18 juli 2016 at 08:45

   sssstttt…die zijn geheim hoor 😉

 • Debbie 18 juli 2016 at 15:19

  Leuk al die foto,s van het pizza maken

  • Janske 19 juli 2016 at 10:08

   leuk he 🙂

 • Esmeralda 19 juli 2016 at 06:10

  Wat staat ze daar stoer op de foto met de deegroller. Echt knap!

  • Janske 19 juli 2016 at 10:07

   zelluf doen! zegt ze dan ook zo stoer…hahaha

 • Mamachallenge2016: #1 Koken met je kind – opnr16 19 juli 2016 at 11:59

  […] Janske, Merel en Nicole voerde deze challenge ook al uit. Neem ook eens een kijkje bij […]

 • Femke 19 juli 2016 at 22:46

  Ah leuk zeg! Met Lars ook gedaan. Hij vond het leuk, vooral de schort en koksmuts. Heeft de rest vd dag ‘ik ben kok!’ geroepen hihi

  • Janske 19 juli 2016 at 22:57

   Hahaha geweldig! Zie hem al helemaal trots rondlopen ?

 • Merel 6 augustus 2016 at 00:01

  Ziet er heerlijk uit, krijg spontaan trek ondanks het tijdstip haha!

  • Janske 6 augustus 2016 at 09:04

   Hihi erg hè ?

 • Ilse van Kreanimo 20 augustus 2016 at 11:41

  Pizza vinden ze hier ook héél lekker.

  En zelf maken maakt het lekkerder hè!

  • Janske 20 augustus 2016 at 16:47

   ja, leuk he!

 • MC16 3 september 2016 at 06:11

  […] mij al voor in deze Challenge. Zo maakte Ilse van Kreanimo heerlijke chocolademousse met aardbeien. Janske van Janske.nl ging pizza bakken met haar peuter; en Nicole van Meisje-Eigenwijsje bakte samen met haar peuter een […]

 • Mama Challenge 5: culinaire challenge - Lotus Writings 30 maart 2017 at 23:28

  […] Janske en haar dochter aten zelfgemaakte pizza […]

 • Bakken met een peuter, hoe pak je dat aan? (Mama Challenge 5 - 2016) - Lotus Writings 1 juni 2017 at 14:32

  […] Janske en haar dochter aten zelfgemaakte pizza […]