About Me Baby Adventures Kids Mommy Stuff My Adventures Personal Uncategorized zwanger

Van ledikant naar eenpersoonsbed

28 juni 2016

Na het stoppen met de speen was het dit weekend eindelijk tijd voor de volgende grote mijlpaal. Lola’s grote meisjes kamer is klaar en ze mag voor het eerst in haar grote bed slapen. Spannend! Ze wilde er al dagen in slapen, dus dat was een goed teken. Maar haar kamer was nog niet klaar, dus werd er hard geklust (door het klusteam) om het zo snel mogelijk voor mevrouwtje af te krijgen. Hoe waren de eerste nachten van ledikant naar een eenpersoonsbed? Want dat is toch best een groot verschil.

Lola's ledikant

Lola’s ledikant

De afgelopen weken stonden in het teken van het klaarmaken van Lola’s grote meisjes kamer. Mijn ouders en vriendlief hebben samen heel wat uurtjes meegeholpen om mijn project binnen no-time af te krijgen. Ik wilde graag Lola’s kamer voor het eind van deze maand af krijgen zodat ze nog tijd genoeg zou hebben om te “oefenen” in haar nieuwe grote bed voordat de baby geboren wordt . Je weet tenslotte maar nooit. Voor hetzelfde geld wil ze perse in haar ledikant blijven slapen en is het iedere nacht een drama. Ik gun haar graag wat extra tijd om rustig te wennen aan deze grote verandering voordat haar ledikant een nieuwe schone slaapster te logeren krijgt.

Kura bed

Ik was er snel uit wat voor bed ik voor Lola wilde kopen. Ik wilde geen meegroeibedje, maar meteen een eenpersoons. Ik kende Ikea’s Kura hoogslaper al een tijdje en had ondertussen al een hele verzameling Pinterest ideetjes verzameld om dit bed zelf op te pimpen. Het leuke aan het bed is dat je hem op twee manieren kunt gebruiken. Als laag bed met een hoog frame én als hoogslaper met daaronder ruimte om te spelen. Super handig en leuk!

Voor nu hebben we hem uiteraard in de lage stand staan (wat al hoog genoeg is) zodat ze rustig kan wennen. Over een paar jaar kunnen we hem omdraaien tot hoogslaper en er onder een knus hoekje maken. In eerste instantie wilde ik er een afdakje op maken met stof van de Hema met allemaal Takkie hondjes er op. Voor nu laat ik hem even basic, maar wel met een mooi mint kleurtje er op. Wie weet pimp ik hem over een tijdje alsnog. Omdat op dit bed helaas geen standaard hekje/plankje op past, is mijn vader deze nu voor ons aan het maken. Tot die tijd hebben we er even een oud bureaublad voor gezet zodat Lola er niet uit rolt. (Ze draaide namelijk erg veel in haar ledikantje)

Hier mocht ze voor de eerste keer in haar grote bed, de lattenbodem zit er hier nog niet in zoals je kunt zien, maar Lola wilde er niet meer uit, haha!

De eerste nacht

Afgelopen zaterdag was haar kamer ver genoeg klaar dat ze voor de eerste keer in haar nieuwe bed en grote bed mocht slapen. Die middag was de nieuwe babykamer officieel gepimpt met een fris behangetje en vanaf nu voelt het ook echt niet meer Lola’s kamertje. We vonden het alle drie best wel spannend hoe het zou gaan, de allereerste nacht in zo’n groot en vooral open bed. Ze kan nu natuurlijk zelf in en uit haar bedje klimmen en overal aan gaan zitten. Als dat maar goed gaat!

Het bedritueel hielden we zo normaal mogelijk zoals iedere avond zodat niet álles anders was dan anders. Toen Lola haar laatste welterusten kusje kreeg van papa en mocht gaan slapen was ze even overdonderd door de nieuwe situatie. Beneden keken papa en mama via twee babyfooncamera’s mee. Aangezien we er ook al een voor de baby in huis hebben konden we ze voor nu even beiden op haar kamertje ophangen. Eerst bleef ze verbaasd rechtop in haar grote bed zitten om er vervolgens uit te klimmen en boekjes te gaan lezen en rond te lopen door haar nieuwe kamertje. Ondanks dat het best donker in haar kamer was ging ze toch op avontuur. “Pappaaaaa”, “Maaammmaaaaa” riep ze en keek verbaasd rond. Het was zo’n grappig en vreemd gezicht vanaf de babyfoon.

Ik maakte er een filmpje van:

Papa zong een paar liedjes voor haar via de microfoon van de babyfoon en warempel, ze klom terug in haar bed en ging netjes onder haar dekentje liggen. Binnen vijf minuten vielen haar oogjes langzaam dicht. We zaten verbaasd toe te kijken en gaven elkaar een high-five van opluchting. Yes!

Mevrouwtje werd de volgende ochtend pas weer wakker. Helaas wel erg vroeg voor ons (7:00 uur) en ze wilde ook niet in haar bed blijven of boekjes lezen. Ze was er klaar mee, wilde ontbijten en haar kleertjes aan. Ach, wij waren al lang blij dat ze niet midden in de nacht had besloten om terug te kruipen in haar ledikant.

In de middag en de volgende nacht verliep het hetzelfde. Vrij snel gaan slapen, maar wel lekker vroeg er uit. Maarrrr…geen woord over haar ledikant of oude kamer. Het lijkt alsof ze helemaal is vergeten dat ze daar ooit geslapen heeft.

Hij ligt heerlijk hoor!

Hij ligt heerlijk hoor!

Onze ervaring

We zijn echt positief verrast over hóe makkelijk Lola van haar ledikant is overgestapt naar én een nieuwe kamer én een groot eenpersoonsbed. Van 60x120cm ruimte met een veilig “hek” om haar heen, naar 90x200cm waar ze zelf in en uit kan klimmen. En dat ook nog eens zonder speentje! Ongelooflijk trots zijn wij natuurlijk op onze kleine grote meid! Nu alleen nog even die ochtend iets verlaten en dan zijn papa en mama ook weer helemaal gelukkig. De slaaptrainer is inmiddels al in huis en hopelijk helpt deze onsbij dit laatste puntje. Daarover hier binnenkort meer!

Hoe ging de overstap van ledikant naar groter bed bij jouw kind(eren)? Hoe oud was je kind en viel het mee of tegen? 

Ben je trouwens benieuwd naar het eindresultaat van Lola’s grote meisjes kamer? Deze week zie je een mooi fotoverslag van hoe het er nu uit ziet!

 

 

 

Spread the love

You Might Also Like

 • Bregje 28 juni 2016 at 07:28

  Wat goed zeg! En wat een tof idee om het bed zo te pimpen!
  Wij gaan dit weekend beginnen met klussen aan de grote jongenskamer!

  • Janske 28 juni 2016 at 10:04

   ohhh leuk! Veel plezier!

 • Charlotte 28 juni 2016 at 08:27

  Wat fijn dat het zo goed ging! En grappig dat ze uit bed kwam hihi. Hier ging de overgang ook goed gelukkig. Vaak vinden de ouders het spannender dan de kids… 😉

  • Janske 28 juni 2016 at 10:05

   Dat blijkt maar weer inderdaad 😉 Die meiden van ons zo’n best wel tough cookies 😉

 • Nicole 28 juni 2016 at 08:51

  Wat goed zeg! Grote meid.. Vind het ook echt een leuk bed. Fay gaat haar bed niet uit maar dat komt ook door het plankje wat ervoor zit. Ze blijft altijd netjes in bed zitten Hihi..

  • Janske 28 juni 2016 at 10:06

   Super handig zo’n plankje! Wij zijn nog in dubio of we er eentje echt an vast gaan maken óf dat we haar gaan ‘leren’ dat ze er geen plankje heeft…maar ik durf nog niet zo zonder plankje 😉

 • Vlijtig Liesje 28 juni 2016 at 09:13

  Ik houd van meubels waarmee je meerdere kanten uit kunt! Dit lijkt me een geweldige aankoop.

  • Janske 28 juni 2016 at 10:06

   Precies 😉 We gaan het zien, maar tot nu toe ben ik erg blij met het bed 🙂

 • Stefanie 28 juni 2016 at 11:05

  Wat goed van Lola!
  Mijn meiden hadden er ook geen moeite mee om van ledikant naar een groter bed te gaan. Het is toch ook wel stoer zo’n groter bed he! 🙂

  • Janske 28 juni 2016 at 11:09

   het is echt MEGA groot voor zo’n klein poppetje 🙂 hihi

 • MetMirjam 28 juni 2016 at 19:51

  Fiene slaapt nog steeds in haar ledikantje, maar ik ben ook wel erg benieuwd hoe zij met een ander bed (en kamertje) om zou gaan! Wat fijn dat het bij jullie zo goed is gegaan! En echt een heel gaaf bedje zo 🙂

  • Janske 29 juni 2016 at 08:38

   Dankjewel! Bij Fiene zal het ook vast goed gaan 😉 Lola kon niet wachten om in het “grote bed” te mogen slapen 🙂

 • Femke 29 juni 2016 at 14:22

  Wat fijn en wat knap van Lola. Lars zijn grote bed staat al een half jaar op zn kamertje…met daarnaast zn ledikant waar hij nog in ligt. We hebben het een paar keer geprobeerd maar hij werd er verdrietig van. Ik vind het voor ons geen probleem want we hadden voor Tim ook nog een ledikant.
  Ik zou willen dat de jongens om 7 uur wakker werden 😀 We hebben vroege vogels

  • Janske 29 juni 2016 at 14:39

   ik vind 7 uur al vroeg genoeg, haha

   • Femke 29 juni 2016 at 15:23

    Ja ik ook WHeeeeehhh
    Maar goed zo maak ik wel optimaal gebruik van de dag hihi

    • Janske 29 juni 2016 at 20:11

     dat klopt helemaal 🙂

 • Kleine Prinses 10 juli 2016 at 11:52

  ik ga nog eventjes wachten met het overstappen… misschien eind deze zomer… wie weet 😉