About Me Baby Adventures Mommy Stuff My Adventures Personal Uncategorized zwanger

Rust nemen tijdens 2e zwangerschap – hoe dan?!

2 juni 2016

Zoals je begin deze week al kon lezen schreef ik dat ik ontzettend veel last heb van harde buiken. Dit kan op zich niet zo heel veel kwaad, maar het is natuurlijk niet goed. Gisteren sprak ik na overleg met de huisarts mijn verloskundige en kreeg ik de tip: neem meer rust. Maar hoe kan ik meer rust nemen als ik naast mijn werk ook nog een peuter op moet voeden? Weet jij het? Heb je tips?

Pffff

Pffff

Wat zijn harde buiken?

Je baarmoeder is een grote spier. Wanneer die zich samentrekt, wordt je buik harder. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren:

 • Wanneer je baby beweegt of schopt
 • Snelle groei van de baarmoeder
 • Stress
 • Bukken
 • Seks of een orgasme
 • Een volle blaas
 • Een blaasontsteking
 • Snelle bewegingen

Het is heel normaal dat je af en toe een harde buik hebt tijdens je zwangerschap. Bij je tweede zwangerschap is zo’n 15 keer per dag helemaal niet vreemd. Harde buiken worden ook wel oefen weeën genoemd. Deze horen geen pijn te doen. Heel soms is dat helaas wel zo. Dit is vaak een teken dat je lichaam meer rust nodig heeft. Je doet meer dan je lichaam (je baarmoeder) wenselijk vindt. Harde buiken voel je onregelmatig. Wanneer je ze regelmatig voelt en ze opbouwend zijn met hevige pijn dan kan het zijn dat je weeën hebt. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Ik ben pas 26,5 weken zwanger en voel echt de hele dag door harde buiken die ook best vaak pijn doen. Het voelt dan alsof ik al 42 weken zwanger ben en mijn buik ieder moment kan knappen. Auw. Ik heb gelukkig geen bloedverlies of vochtverlies en de pijn die ik voel heeft geen regelmatig ritme. Ik hoef mij dus nog geen zorgen te maken volgens mijn verloskundige. Dat is fijn. Zodra ik wel één van deze symptonen heb moet ik direct aan de bel trekken en contact met haar opnemen, want dat zou kunnen betekenen dat er iets mis is of dat ik echte weeën zou hebben.

Een uur op de bank met een kruik op je buik

Om te voorkomen dat dit gebeurd heb ik het advies gekregen om vooral een stapje terug te doen en meer rust te nemen gedurende de dag. Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik werk momenteel 27 uur per week (nog ruim 9 weken tot mijn verlof begint) verdeeld over 3 lange dagen, daarnaast mag ik drie keer per week op mijn fietsje naar het ziekenhuis voor lichttherapie. En..o ja…er loopt hier in huis ook nog een ondeugende peuter rond die heel graag aandacht wil van haar mama. Klein detail. “Ga een uur op de bank liggen met een kruik op je buik na een harde buik” werd mij vorige week geadviseerd door de verloskundige. Super leuk idee en ik ben er helemaal voor in, maar de uitvoering zie ik echt pas gebeuren na 20:00 uur ’s avonds.

Alles in slakkentempo

Ik probeer nu echt vaker mijn rust te pakken en alles wat ik doe gaat op een slakkentempo of in slowmotion. Ook let ik extra op mijn houding, buk- en tiltechnieken en bijvoorbeeld hoe ik op sta en omdraai in bed. Toch merk ik dat ik bij het minste of geringste mijn buik weer zo hard voel worden als een basketbal . Zelfs als ik gewoon achter een bureau rustig zit te werken. Mijn lichaam vind blijkbaar dat ik mijn baarmoeder te veel belast. Ook gisteren deed ik weer een extra urinetest om te kijken of ik toch geen blaasontsteking heb, maar “helaas” is dat niet de reden voor mijn harde buiken. Was het dat maar, dan kon ik er misschien makkelijker iets aan doen.

Ik zou echt niet weten hoe ik nóg meer mijn rust moet nemen zonder dat ik minder zou gaan werken. Dat zou ik echt niet tof vinden, maar als het echt noodzakelijk is dan gaat mijn gezondheid én die van de baby natuurlijk voor. Hopelijk hoeft het niet zo ver te komen en red ik het gewoon nog tot die laatste 4 weken. Tot die tijd ga ik mijn uiterste best doen om zo rustig mogelijk te blijven en zoveel mogelijk rust te nemen waar nodig.

Heb jij nog tips hoe ik het beste mijn rust kan nemen? Heb je zelf ervaring met een zwangerschap waarbij je op advies extra rust moest nemen?Alle tips zijn welkom! 

 

Spread the love

You Might Also Like

 • Janske 2 juni 2016 at 08:35

  Dat zijn inderdaad dingen die ik nu ook doe…Ze weet dat mama soms gaat liggen omdat ze buikpijn heeft. Al wel ze dan alsnog vaak veel aandacht ?

 • Nicole 2 juni 2016 at 08:00

  Ik heb helaas geen advies. Ik zat vanaf 24 weken thuis in de ziektewet. Moest dus wel stoppen met werken. Maar had verder ook geen kind rondlopen scheelt ook al een hoop.

  • Janske 2 juni 2016 at 08:33

   Jeetje Wat vervelend…dat scheelt inderdaad enorm.

 • Marguerita 2 juni 2016 at 12:53

  Ik had er bij de 2e ook heel veel last van. Op mijn werk kon ik na de lunchpauze een half uur plat liggen in een rustig kelderarchief (zelf matje, kussen en dekentje mee) en dat hielp mij de werkdagen door.

  • Janske 2 juni 2016 at 16:48

   wat goed! Ik ben bang dat een half uurtje mij niet helpt…ga nu een dag vrij nemen en hele dag rust pakken…kijken hoe mijn buik dat ervaart…vanuit daar de conclusie trekken wat te doen…

 • iris 2 juni 2016 at 13:38

  Mama-massage!!! Heerlijk ontspannend. Of yoga, daar leer je supergoede technieken die je altijd kunt toepassen om harde buiken te voorkomen of om er beter mee om te laten gaan. Het liet mij in elk geval in zien hoe ik ook tijdens een drukke dag heel simpel en effectief kon ontspannen. Sterkte!

  • Janske 2 juni 2016 at 16:49

   Yoga heb ik laatst een keer gedaan cm pilates…ik heb 3 dagen extra last gehad …oops…haha..maar een massage klinkt als een goed idee!

 • Femke 2 juni 2016 at 17:06

  Is idd niet makkelijk maar ik ging zodra Lars naar bed ging smiddags ook naar bed. Heel saai want dan is het normaal moment dat effe wat kunt doen maar ja het was of het een of het andere. Ik deed alles op slakken tempo en alleen hoognodige. Dat is moeilijk en niet leuk ….?

  • Janske 2 juni 2016 at 17:11

   nee…en ik ben bang dat het bij mij niet voldoende zal zijn…ik ga het even testen door een dag rust te nemen …en kijken of het echt effect heeft…ik ben benieuwd!

   • Femke 2 juni 2016 at 17:15

    Rust is echt het beste misschien niet fijn voor je werk maar nu moet je even doen wat beste is voor jou en je baby

  • Femke 2 juni 2016 at 17:12

   Ps toen zwanger was van Lars kwam ik met 24 w volledig thuis. Ik kon toen niet op of neer. Minder werken kan echt al enorm schelen. Toen van Tim zwanger was heb ik tot verlof kunnen werken.

   • Janske 2 juni 2016 at 17:14

    inderdaad…pfff…hopelijk kan ik wel blijven werken…

 • Charlotte 2 juni 2016 at 20:41

  Ik zou toch op die bank in de kleedkamer van die leuke artiest gaan liggen 😉

  • Janske 2 juni 2016 at 20:58

   Wel hè..dat zei ik vanmiddag ook al tegen mijn collega’s ?

 • Vlijtig Liesje 3 juni 2016 at 11:12

  Goede vraag inderdaad. Het is zo makkelijk gezegd. Maar als je al kinderen hebt is het nauwelijks mogelijk.

  • Janske 3 juni 2016 at 14:36

   dat maakt inderdaad zo lastig…

 • Nathalie 3 juni 2016 at 22:16

  Het is lastig! Zelf moest ik stoppen met werken beide keren, veel eerder als me lief was om rust te houden en mee rust te krijgen. Bij de tweede ging dus de oppas door maar ik werkte niet meer, zo kwam ik aan rusti.

  • Janske 3 juni 2016 at 22:25

   Ik ben bang dat ik misschien ook die beslissing moet gaan nemen.

   • Nathalie 5 juni 2016 at 22:43

    Het is echt lastig… bij mij besloten de internist, gyn en de bedrijfsarts het in samenspraak, geen keuze. Alles voorde gezondheid voor beide!

    • Janske 5 juni 2016 at 23:30

     Dat is ook zo. ..het is ook geen spelletje…

 • Cindy - levenalsmama.nl 5 juni 2016 at 13:24

  Vervelend die harde buiken en inderdaad lastig om rust te nemen als je er nog eentje hebt. Ik vond het ook erg lastig. Ben uiteindelijk veel minder gaan werken, wat wel wat geholpen heeft.

  • Janske 5 juni 2016 at 21:04

   wat fijn dat het geholpen heeft!

 • Roxanne 5 juni 2016 at 21:07

  Lijkt me lastig! Misschien toch iets minder uren gaan werken om iets meer rust te krijgen? Hoe balen dat ook is…. Gaat Lola wel eens naar de oppas of opa en oma? Misschien kunnen zij iets meer inspringen? En dan moet jij natuurlijk dan rust nemen, en niet dingen gaan doen waar je normaal niet altijd de kans voor krijgt 😉

  • Janske 5 juni 2016 at 23:31

   Precies. Opa en oma springen nu al extra bij. ..zo fijn!

 • Miranda de Jong 7 juni 2016 at 21:17

  Tijdens mijn zwangerschappen werd mij ook verteld dat ik rustiger aan moest doen. Het huishouden blijft wel liggen, en als je iemand belt zijn er genoeg mensen die je vast en zeker wel even willen komen helpen! Succes er in elk geval mee.

  • Janske 7 juni 2016 at 21:20

   Dankjewel! 🙂