About Me Baby Adventures Mommy Stuff Personal Uncategorized zwanger

Mijn grootste nachtmerrie – The (b)itch is back!

14 mei 2016

Mijn grootste nachtmerrie is helaas weer werkelijkheid. Uit alle zwangerschapskwaaltjes die ik nu in beide zwangerschappen heb gehad was er maar eentje die zo verschrikkelijk was dat ik hem echt niemand gun. En jawel, ook dit keer mag ik deze extreme klote kwaal weer aanvinken in mijn “zwangerschapskwaaltjes lijstje”. Hij staat meteen met stip (letterlijk en figuurlijk) op nummer één in mijn lijst. Ik word er nu al gek van en weet nog niet hoe ik het nu weer 4 maanden moet gaan volhouden…

20151219-Fotoshoot-JanskeNL-170bewerktIk krijg net als tijdens mijn eerste zwangerschap weer uitslag op verschillende plekken op mijn lichaam. Het begon een paar weken geleden met jeuk in mijn lies en ik hoopte dat het een onschuldige soort van “tijdelijk eczeem” was. Ik dacht nog, dat komt vast door het warmere weer…al zei een stemmetje in mijn achterhoofd…het zal toch niet weer hè?!. Natuurlijk vrees ik al vanaf dag 1 van deze zwangerschap voor de extreme jeuk die ik de vorige keer tijdens de laatste 4 (!!) maanden van mijn zwangerschap heb moeten accepteren. Het waren echt 4 helse maanden, weken, dagen en nachten…het was in één woord verschrikkelijk. Ik sliep niet meer door de extreme jeuk over mijn hele lijf die 24 uur per dag aanhield. Ik zat wekelijks bij de dermatoloog, gynaecoloog, verloskundige, apotheek etc en moest mij van top tot teen insmeren met allerlei gevaarlijke hormonale zalfjes die eigenlijk verboden zijn om tijdens je zwangerschap te gebruiken. Ik heb 3 maanden 3 keer per week aan lichttherapie gedaan, alle tips en trucs van anderen uitgeprobeerd maar helemaal NIETS hielp tegen de jeuk. Mijn lijf zag er uit als een slachtveld en ik kon nog net enigszins normaal functioneren…maar man, man, man wat gun ik niemand zo’n zwangerschap!

En nu…ben ik bijna 24 weken zwanger van muppet nummer twee en vult mijn huid zich weer met rode bultjes, word ik nog net niet gek van de jeuk en heb ik mijn eerste afspraak met de dermatoloog alweer gepland staan. Mijn dokter denkt dat ik een soort allergische reactie heb op mijn eigen zwangerschap. Ik had zo ontzettend gehoopt dat deze ellende mij dit keer bespaard zou blijven en gunde mijzelf ook de ervaring van een fijne zwangerschap. Tot nu toe had ik “alleen maar” vanaf dag 1 last van mijn rug, maagzuur, moe en misselijk en wat andere “simpele” klachten. Ik nam alles voor lief omdat ik wist hoeveel erger het ook kon zijn. Blijkbaar is een fijne zwangerschap niet aan mij besteed. Ik moet het accepteren dat ik waarschijnlijk de komende maanden weer door deze hel moet gaan. Ik wil het niet, maar ik heb geen keus. Ik moet er doorheen.

Oh oooohhh

Oh oooohhh

Ik wil dit keer geen verkeerde zalfjes die ik bij de apotheek bijna niet mee krijg omdat ze deze niet aan zwangere vrouwen mogen meegeven. Ik wil direct beginnen met lichttherapie. Iets wat helemaal niet handig, fijn of leuk is (zeker niet met Lola er bij), maar hopelijk helpt het dit keer wel. Heel misschien kan ik dan nog een beetje genieten en hou ik het vol tot “het einde”. Hopelijk komt ook deze baby weer een paar weken te vroeg zodat ik een kortere lijdensweg hoef te doorlopen. Ik weet nog niet hoe ik dit ga volhouden, zeker omdat het mij de vorige keer echt maar net gelukt is. Nu heb ik ook nog een dreumes rondlopen die een vrolijke mama verdiend, dus gaat het sowieso nog heftiger worden. Ik weet dat ik het kan, alleen nog niet hoe.

Wat kan een zwangerschap soms pittig zijn. Gelukkig heb ik tot nu toe intens genoten ondanks de kwaaltjes die ik al had. Ik weet dus wel een beetje hoe het voelt om er van te mogen genieten. Alleen die jeuk overheerst ieder ander gevoel of pijnlijke kwaal. Jeuk is echt niet leuk.

Ik hoop dat ik snel kan beginnen met mijn lichttherapie en dat het niet zo heftig wordt als de vorige keer. Laat het alsjeblieft meevallen….alsjeblieft!

Heb jij ook extreme jeuk gehad tijdens je zwangerschap of iemand die je kent? Ik ben erg benieuwd naar je verhaal. 

Spread the love

You Might Also Like

 • Nicole 14 mei 2016 at 07:19

  Oh no! Wat naar meis ik had ook voor je gehoopt dit keer niet ? Hopelijk gaat de licht therapie nu wel een beetje werken..

  • Janske 14 mei 2016 at 08:40

   Ik hoop het ook zo. Liefs!

 • MetMirjam 14 mei 2016 at 07:43

  Jeetje zeg! Dit heb ik echt nog niet eerder van iemand gehoord! Heel veel sterkte hoor. Ik hoop dat de lichttherapie een beetje aanslaat en de restvan je zwangerschap wat draaglijker is dan vorige keer!

  • Janske 14 mei 2016 at 08:41

   Dat zou geweldig zijn. .ik hoop het ook..dankjewel ?

  • Janske 14 mei 2016 at 08:41

   Inderdaad. ..ik hoop ik ook! ?

  • Janske 14 mei 2016 at 08:42

   Ik hoop het ook zo…fingers crossed ?

 • Asttid 14 mei 2016 at 08:02

  AH nee ? Heb het ook gehad met de tweede. Was alleen geen zwangerschapsexceem maar Zwangerschapscholestase. Lever afwijking die je alleen tijdens de zwangerschap kunt hebben en dan gelijk over is. Ben toen met 37 weken ingeleid omdat t gevaarlijk was voor de baby. Maar jeuk is echt een van de vreselijkste dingen…. Nu 38 weken zwanger en nog geen jeuk. Soooo happy.

  Jij sterkte rn hopelijk helpt de lichttherapie

  • Janske 14 mei 2016 at 08:43

   Wat fijn! Weet je nog in welke week het begon bij jou?

 • Guusje Juno & Ruben 14 mei 2016 at 08:07

  Ohhh neeeee hè? ik hoopte zo dat dit een echte nachtmerrie / droom was toen ik dit las! Ik hoop dat de lichttherapie nu beter helpt en dat het dan ook beter vol te houden is. . . Deze keer zou ik het liefst de rottige jeuk weer van je over willen nemen als dat zou kunnen .. gadverderrie dit gun je toch niemand tijdens de zwangerschap!

  • Janske 14 mei 2016 at 08:44

   Nee..ik weet het.. ik had er rekening mee gehouden….maar zo hard gehoopt dat het dit keer niet zou gebeuren. ..maar helaas pindakaas. .

 • Maaike de Gruijter 14 mei 2016 at 08:42

  Oh nee jans! Dit is echt zo balen!!!! Hopelijk werkt de licht therapie deze keer wel! Heel veel succes en sterkte. Xx

  • Janske 14 mei 2016 at 08:45

   Dankjewel lief ?

  • Janske 14 mei 2016 at 14:26

   dankjewel Marieke 🙂

 • Maaike 14 mei 2016 at 09:05

  He nee Jans, wat naar! Ik weet het nog dat je de vorige keer erover schreef. Jeuk is echt het ergste wat er is! Ik hoop voor je dat de dermatoloog met je meedenkt en meteen goed begint. Een voordeel: je weet nu iig wat het is.

  • Janske 14 mei 2016 at 14:26

   nou, dat is eigenlijk het grote probleem…we weten het dus niet wat het is…:-(

  • Janske 14 mei 2016 at 14:27

   ja, klote hè!

 • Willeke 14 mei 2016 at 10:41

  Oh bah meis wat naar ? snap dat je al die rot zalfjes en zo niet meer wil. Duim voor je dat die lichttherapie gaat helpen. Gun je zo een fijne laatste maanden waarvan je geniete kun ipv dit ?

  • Janske 14 mei 2016 at 14:28

   ik hoop het zo Willeke! Dankjewel!

 • Stefanie 14 mei 2016 at 10:53

  Ahh nee wat vervelend!! Hopelijk gaat de lichttherapie goed zijn werk doen. Sterkte ermee!!

  • Janske 14 mei 2016 at 14:28

   Dankjewel Stefanie! x

  • Janske 14 mei 2016 at 14:28

   Dankjewel!

 • Nathalie 14 mei 2016 at 13:41

  Ik zag zoiets toevallig laatst bij het programma extraordinary pregnancies op TLC. Weet niet of het een soortgelijk iets is, maar misschien heb je er wat aan: http://metro.co.uk/2015/04/13/my-extraordinary-pregnancy-meet-the-woman-whose-body-rejected-her-unborn-babies-5148265/ in dit artikel staat hoe de ziekte heet die dit kan veroorzaken. Hoop voor je dat je nog wat vindt wat helpt! Lijkt me verschrikkelijk om dit mee te moeten maken, terwijl een zwangerschap een fijne en mooie tijd zou moeten zijn.

  • Janske 14 mei 2016 at 14:29

   die heb ik ook gezien…het lijkt er wel een beetje op…vorige keer was het een allergische reactie…misschien is mijn lichaam allergisch voor het zwanger zijn…geen idee…daar lijkt het op.

 • Charlotte 15 mei 2016 at 08:53

  Oohh, verschrikkelijk! Ik hoop dat het deze keer minder erg is! Ik vond de titel van je nog wel hilarisch ? sterkte!

  • Janske 15 mei 2016 at 20:30

   jaa…she’s back 😉 moet er toch iets leuks van proberen te maken hè? 😉

 • Mary-Lou 15 mei 2016 at 19:31

  Wat ontzettend k*t. Helaas weet ik een beetje uit ervaring wat je meemaakt. Ik had geen uitslag, maar wel de jeuk. Van alles geprobeerd, maar niks hielp. Op m’n werk om de zoveel minuten naar de wc om me in te smeren met mentholpoeder maakte het bij mijn eerste zwangerschap net iets dragelijker. Spul tegen waterpokken hielp ook niet veel. Enige wat echt helpt voor mij is zo weinig mogelijk kleren aan en de ventilator op me gericht. Zo heb ik kunnen slapen tijdens beide zwangerschappen. Ze hebben 1x een bloedtest gedaan, maar daar zijn ze niets wijzer van geworden. Heel veel sterkte en ik hoop dat de therapie voor je gaat werken.

  • Janske 15 mei 2016 at 20:34

   vervelend he…bij mijn bloedtest kwam uit dat het niet zwangerschapsgerelateerd was, dat het een allergische reactie was…maar waarop dan? mentholpoeder heb ik niet geprobeerd, wel die verkoelende mentholgel, dat hielp 2 minuten 😉 verder alles geprobeerd wat mensen me adviseerden, zelfs reiki 😉 niets hielp echt…

 • Cindy - levenalsmama.nl 16 mei 2016 at 14:44

  Oh nee! Wat vervelend dat diezelfde gevreesde klacht weer de kop op steekt. Hoop dat de lichttherapie verlichting brengt.

  • Janske 16 mei 2016 at 16:18

   Ik hoop het ook!

 • Eve allijn 16 mei 2016 at 14:57

  Hoi Janske,
  Ik werd er op geattendeerd dat je een blog geschreven hebt over jeuk. Ik heb er toevallig ook net één over geschreven. Het is wel wat anders dan wat jij hebt, want ik heb al jaren jeuk en na mijn eerste zwangerschap werd het ontzettend erg. Ik ben nu zelf ook op zoektocht naar een oplossing voor de jeuk en ik zoek het nu in voeding en een histamine intollerantie. Wie weet heb je er wat aan?

  Heel veel sterkte, want echt, jeuk is de grootste marteling die je je ergste vijand niet toewenst!

  Liefs,

  Eve

  • Janske 17 mei 2016 at 14:00

   hey Eve,
   Bedankt voor je reactie! Bij mij heeft het echt mer de zwangerschap te maken. Ik ben vanmorgen naar de dermatoloog geweest en we gaan weer beginnen met lichttherapie. Het is weer precies hetzelfde als de vorige keer alleen kon ze het nog geen naam geven…ik heb geen verandering in mijn voedingspatroon en voor en na de zwangerschap heb ik geen jeuk…vervelend dat jij er ook zo’n last van hebt!
   I’m with you girl!
   kus

   • Eve allijn 17 mei 2016 at 20:56

    Gelukkig weet je dan in ieder geval dat het eindig is, maar het blijft een hel! Gelukkig krijg je er een prachtig cadeautje voor terug! 😀

    • Janske 18 mei 2016 at 21:01

     het mooiste cadeau wat je kunt krijgen inderdaad!

 • Linda 17 mei 2016 at 09:23

  Dat klinkt echt als een hel. Gelukkig totaal onbekend mee tijdens de zwangerschap. Ik help het je hopen dat lichttherapie het dragelijk maakt tot de bevalling zeker als je nog even moet en de zomer voor de deur staat.

  • Janske 17 mei 2016 at 13:47

   dat is het ook echt…en warmte maakt het inderdaad nóg erger…best fijn dit weer nu 😉