About Me Baby Adventures Mommy Stuff My Adventures Personal Uncategorized zwanger

Zwangerschapsupdate #8 – Week 20 – De 20 weken echo …it’s a ?

18 april 2016

Vandaag ben ik op de helft van mijn zwangerschap, precies 20 weken. Jeetje wat is de tijd snel voorbij gevlogen! Zou de tweede helft ook zo snel voorbij gaan? De afgelopen week was een hele vreemde, drukke en vooral belangrijke week die anders liep dan verwacht. Het was namelijk de week van de 20 weken echo, een glucose test en heel veel tand en rugpijn…

6 paracetamol per dag

Ik keek al tijden uit naar deze week, en dan vooral naar de vrijdag. De dag van de belangrijke en spannende 20 weken echo. Maar de week begon toch net even anders. Vorige week was ik naar de tandarts geweest voor mijn standaard controle. Ik wist dat er een vulling los zat, dus die werd die ochtend gelukkig direct vervangen. Zonder verdoving, want dat hoeft van mij niet perse. Nou doet dat natuurlijk zeer, dat is geen verrassing. Maar in de dagen daarna bleef het pijn doen en in de nacht van zondag op maandag was de pijn zelfs zo heftig dat een paracetamol iedere 2 uur niet eens meer hielp. Ik was gebroken en regelde de volgende dag meteen een nieuwe afspraak bij de tandarts. Helaas kwam die niet met een hele fijne mededeling. De nieuwe vulling zat precies op mijn zenuw, dat deed dus zo’n vreselijke pijn. Logisch. Ibuprofen zou goed kunnen helpen, maar die mag ik nu niet ivm mijn zwangerschap. Ik kon een zenuwbehandeling krijgen, maar dan is de zenuw er uit en dat was misschien niet nodig. Hij adviseerde mij daaromdus om het nog even (een week) vol te houden zodat het vanzelf kon genezen zodat we misschien een zenuwbehandeling kunnen besparen.

Vreemde buikpijn

Dus…dat betekend de rest van de week leven op maximaal 6 paracetamol per dag. En ja, ik heb de verloskundige, apotheek en doktersassistente nagevraagd of ik niet iets sterkers mocht innemen, maar liever niet en alleen op doktersadvies. Dat was dus even flink “doorbijten”. Helaas bleef de pijn de rest van de week aanhouden en dit maakte het voor mij soms best moeilijk. Daarnaast had ik regelmatig veel last van vreemde buikpijntjes en voelde ik vrij weinig beweging in mijn buik. Dit maakte mij soms best wel onzeker over de gezondheid van onze baby. Natuurlijk weet ik dat ik nu sowieso nog niet zo veel voel, maar toch vond ik het spannend. Misschien was het ook wel het uitkijken naar de echo wat mij extra onzeker maakte.

De glucose test

20 weken

20 weken

Vrijdag was de grote dag. Om half 7 ging mijn wekker. Normaal gesproken lig ik op dat moment net in mijn remslaap, maar vandaag moest ik er extra vroeg uit. Omdat ik een glucose test moest doen voor de verloskundige waarbij ik nuchter moest zijn melde ik mijzelf om 7.00 uur al aan de balie van het diagnostisch centrum. Helemaal nat van de regen waar ik zojuist doorheen was gefietst nam ik plaats in de wachtkamer. Voor de test moest ik dus nuchter zijn en mocht ik (volgens de receptioniste die ik 2 dagen daarvoor hierover belde) geen paracetamol innemen ’s nachts. Ik zat zo ontzettend gespannen op het bankje omdat mijn rug echt mega veel pijn deed dat ik van ellende niet wist welke houding ik kon aannemen. Na 20 minuten mocht ik eindelijk naar binnen voor mijn eerste bloedafname en kreeg ik een vies glucose drankje wat ik in een keer achterover moest gooien. Daarna mocht ik 2 uur wachten in de wachtkamer. Ik mocht niet naar buiten of te veel bewegen en ik moest uiteraard nuchter blijven.

Ondertussen verging ik echt van de pijn. Zelfs op het toilet was ik zo gespannen door de pijn dat ik niet eens meer kon plassen. Een boek lezen hielp niet, internetten of chatten op mijn telefoon ook niet. Na zo’n uur dacht ik echt dat ik flauw ging vallen van de pijn. En ik moest nog 75 minuten volhouden.Pffff. Ik kon toch niet zomaar midden in de wachtkamer op de grond gaan liggen. Op dat moment kwam de vrouw die mij had geprikt even kijken hoe het met mij ging. Ik vertelde haar hoe zwaar ik het had en ze vertelde mij dat ik vannacht best een paracetamol had mogen innemen. Fijn. Ik mocht van haar even in een kamertje op een bed gaan liggen. Dat was zooooo fijn! Ook al liepen er regelmatig personeelsleden in en uit, ik kon mijn rug even ontlasten en ontspannen. Na 45 minuten kwam ze terug met de vraag of er een andere dame op het bedje mocht liggen. Er was dus nog een zwangere vrouw die misselijk was door de test. Dit schijnt heel normaal te zijn. Daarna zag ik nog twee dames die het zwaar hadden en wat bleek zagen in de wachtkamer zitten en liggen. Wat een ellende. Met mij ging het inmiddels weer een stuk beter en 15 minuten later mocht ik weer opnieuw bloed afnemen. Daarna was ik klaar en kon ik vlug een boterhammetje eten.

De 20 weken echo

Een paar minuten later was het dan eindelijk zo ver, tijd voor de 20 weken echo. Ik vond het zo spannend de afgelopen dagen en nu was ik alleen maar blij dat het zo ver was. Vriendlief sloot zich bij mij aan en al snel lag ik met een blote buik naar het beeldscherm te kijken. De 20 weken echo is zo ontzettend spannend en belangrijk. Je baby wordt van alle kanten goed bekeken. Al vrij snel kreeg ik te horen dat we die dag misschien niet alles goed konden zien, en dat ik dan misschien nog eens terug moest komen of naar een andere locatie (Maastricht) moest om daar verder te kijken. Dit omdat ze alles goed wilde kunnen zien om het echt goed te kunnen controleren. Dat is natuurlijk ook erg belangrijk. Ondanks dat de beelden dus niet heel erg helder waren kon ze vrij veel lichaamsdelen goed bekijken en alles zag er perfect uit. Helaas kon ze niet alles goed zien en moeten we volgende week even terugkomen voor een extra echo.

It’s a ?

Aan het eind van de echo hoorden we de vraag “Zal ik eens kijken of ik het geslacht kan zien?” Jaaaa! Spannend!!! “Volgens mij zie ik hier…..”. Maar ook dit weet ik niet 100% zeker. Dus…moeten we ook daar nog eventjes op wachten en hopelijk kunnen we het bij de volgende echo wel met 100% duidelijkheid zien. Nog een weekje langer in spanning zitten dus.

Ook jullie mogen dus nog even iets langer wachten…hopelijk weten we het volgende week wel. Dan laat ik het jullie uiteraard weten!

Tot zo ver week 20, volgende week weer een nieuwe update! Lees hier mijn andere zwangerschapsupdates.

Vond jij de 20 weken echo ook zo spannend?

 

 

Spread the love

You Might Also Like

 • Nicole 18 april 2016 at 07:22

  Super spannend allemaal en balen van die zenuw zeg.. Hoe gaat dat nu?

  • Janske 18 april 2016 at 09:33

   niet zo goed. Toch maar terug naar de tandarts 🙁

 • MetMirjam 18 april 2016 at 11:03

  He bah, wat heftig allemaal! Wel heel fijn om alvast te weten dat hetgeen gezien is ook goed is! Ik hoop dt jullie volgende week helemaal gerust gesteld worden!

  • Janske 18 april 2016 at 11:06

   Daar gaan we gewoon van uit 🙂 Dankjewel!

 • Charlotte 18 april 2016 at 15:29

  Spannend hoor! Ik vond die glucose test ook echt afschuwelijk! Gelukkig mocht ik toen ter tijd wel gewoon even de stad in, raar dat het nu zo anders is! Succes met wachten tot volgende week!

  • Janske 18 april 2016 at 15:37

   Dat is wel veel fijner inderdaad…ik snakte echt naar frisse lucht…pfffff…hopelijk was het maar eenmalig 😉

 • Nathalie 19 april 2016 at 23:32

  Wij vonden elke echo spannend… de ene of de andere maakte niet zoveel uit. Elke echo was een groei en algehele controle echo. Blijft toch lastig en spannend!

  Ben benieuwd!

  • Janske 19 april 2016 at 23:45

   Inderdaad! Telkens hoop je op goed nieuws.

 • Cindy - levenalsmama.nl 20 april 2016 at 15:36

  De 20 weken echo is altijd een spannend en speciaal iets! Vervelend dat je verder zo veel last hebt van pijn. Hopelijk is het met je tand/zenuw nog allemaal goed gekomen..

  • Janske 20 april 2016 at 17:00

   Dankjewel ? ik ben net terug van een wortelkanaalbehandeling…nu dus iets minder fijn. ..auwwww

 • Roxanne 21 april 2016 at 00:09

  He wat rot, overal pijn 🙁
  En ohhhh wat spannend! Wat zal het geslacht toch zijn?! 🙂

  • Janske 21 april 2016 at 09:37

   spannend he! Ik ben blij als alles goed is 🙂