About Me Mommy Stuff My Adventures Personal Uncategorized zwanger

Nachtmerries tijdens de zwangerschap zijn vreselijk

15 april 2016

Tijdens mijn zwangerschap heb ik het genoegen om steeds weer nieuwe kwaaltjes af te mogen strepen op mijn lijstje. Eentje waar je misschien niet zo snel aan denkt zijn die altijd zo’n gezellige nachtmerries. Gelukkig kom ik er snel na of tijdens mijn nachtmerrie achter dat alles “maar een droom” is, maar fijn is anders natuurlijk.

Ook door mijn rugklachten slaap ik de laatste 4 maanden helaas al een stuk slechter, lichter en onrustiger. Daarnaast heb ik nu ook veel vaker nachtmerries. Dit schijnt vaker voor te komen bij zwangere vrouwen. Blijkbaar komt het door de extra hormonen die we in ons lichaam hebben zitten.

Vre-se-lijk!

Ik heb altijd al veel gedroomd en kan mijn dromen bijna altijd herinneren alsof ze echt gebeurd zijn. Dat is best wel fijn en bijzonder, zeker als je veel leuke dromen droomt. Maar wanneer het een nachtmerrie is dan is dat natuurlijk minder prettig. Zo droom ik de laatste tijd de meest vreselijke nachtmerries. Bijvoorbeeld dat ik met Lola samen als een vluchteling moet vluchten voor ons leven, of dat de bommen me om mijn oren vliegen. Over dat er met Lola de meest vreselijke ongelukken gebeuren of dat ik haar kwijt ben. Vre-se-lijk! Vaak word ik dan tijdens het ergste moment in mijn nachtmerrie plotseling wakker en heb ik het gevoel dat ik kei hard wil huilen. Soms staan de tranen al in mijn ogen en komen er allerlei emoties los. Ik besef gelukkig meestal direct dat ik droom en maak mijzelf wakker genoeg om “uit” de vreselijke rot nachtmerrie te komen.

Wakker worden door de pijn

Op zo’n moment lig ik echt nog even na te shaken in mijn bed en ben ik zo geschrokken en tegelijkertijd opgelucht dat het niet “echt” is, maar een nachtmerrie. Dan wil ik echt even helemaal wakker worden zodat ik even tot rust kan komen en niet verder droom in diezelfde nachtmerrie. Gelukkig helpt dit meestal wel. Al zitten er soms nachten tussen dat ik 3 of 4 van dat soort nachtmerries heb. Dan ben ik de volgende ochtend echt gesloopt. Omdat ik ’s nachts wakker word van de rugpijn droom ik misschien ook wel vaker over dat ik pijn heb, dan word ik wakker en voel ik de pijn in mijn rug. Logisch dat ik in mijn dromen dan ook pijn voel en over pijnlijke dingen droom.

Ergste droom ooit

Ik had hier tijdens mijn eerste zwangerschap ook wel last van, maar niet zo veel als nu. Toen lag ik door andere kwaaltjes wakker in bed. Na mijn bevalling had ik de meest heftige nachtmerrie ooit. Tijdens mijn bevalling werd er tot vijf keer mis geprikt bij het infuus, waardoor het bijna 5 uur duurde voordat hij er goed in zat. Ook de rest van mijn bevalling had een behoorlijke impact op mij gemaakt en mijn polsen waren dagen lang nog blauw en tintelden nog steeds na. Zo’n week na de bevalling kreeg ik een vreselijke nachtmerrie over iemand die allemaal injectienaalden in mij stak, ik voelde mijzelf helemaal wegzakken, ik schrok wakker en voelde de naalden nog steeds in mijn polsen zitten. Ik heb daarna ruim 10 minuten hysterisch staan huilen in de badkamer. Ik denk dat toen alles er uit kwam, de misschien toch wel de voor mij toen traumatische bevalling, de kraamtranen…ik was echt helemaal van de kaart. Nu, bijna twee jaar later kan ik mij die nachtmerrie en dat gevoel wat ik toen had nog steeds precies herinneren. Het voelde zo ontzettend echt. Bah!

Hopelijk worden de nachtmerries snel minder en kan ik ook ’s nachts dromen over hoe het zal zijn met 2 kindjes. Dat doe ik nu alleen nog maar overdag terwijl ik zit te dagdromen.

Had jij ook zo’n vreselijke nachtmerries tijdens je zwangerschap?

 

Spread the love

You Might Also Like

 • Nicole 15 april 2016 at 07:11

  Ik kan me niet herinneren dat ik zulke nachtmerries tijdens de zwangerschap had. Wel heb ik ze tijdens en na Fay d’r ziekenhuisopname veel gehad en elk jaar rondom haar verjaardag weer.

  • Janske 15 april 2016 at 07:31

   Ohhh wat vervelend dat je ze nu soms nog hebt. ..

 • Nicole 15 april 2016 at 07:12

  Lijkt me super naar trouwens ? En een hele zware zwangerschap zo met dat weinig slapen!

  • Janske 15 april 2016 at 07:32

   Het enige voordeel is dat je vast bent voorbereid op de slapeloze nachten ?

 • Guusje Juno & Ruben 15 april 2016 at 08:20

  Heel erg herkenbaar! Tijdens m’n zwangerschap en vooral ook veel erna in de kraamtijd ? Ook bang dat m’n kleintje iets zou overkomen of dat haar papa niet thuis zou komen. ?Gelukkig zijn het maar dromen, maar ik begrijp je gevoel erbij! Dat kan soms nog uren zo naar ‘voelen’. Hopelijk krijg je de komende tijd fijnere dromen en ik denk dat de nachtmerries ook een soort verwerking zijn die je dan blijkbaar nodig hebt ??

  • Janske 15 april 2016 at 08:23

   Dat denk ik ook…hier blijven ze sinds de hele dag nog in mijn hoofd zitten alsof ze een echte herinnering zijn. ..bah

 • Vlijtig Liesje 15 april 2016 at 10:48

  Nee eigenlijk niet gelukkig. Maar wel gewoon nachtmerries : (

  • Janske 15 april 2016 at 11:29

   Gelukkig maar ?

 • Marije 15 april 2016 at 13:47

  Yup, ik slaap nu ook heel licht en ik heb vreselijke dromen. Vannacht droomde ik dat mijn vader was overleden en dat mijn moeder nog leefde. In werkelijkheid is het andersom: mijn moeder is overleden en mijn vader leeft nog. In de droom huilde ik keihard om mijn overleden vader en toen ik wakker werd vond ik het fijn dat ik mijn moeder weer even ‘levend’ had meegemaakt. Gekke dingen hoor, die hormonen!

  • Janske 15 april 2016 at 20:28

   wat een bizarre droom…inderdaad…die hormonen zijn soms helemaal niet zo fijn!

 • Cindy 20 april 2016 at 15:00

  Ik heb het vooral in het begin van mijn zwangerschap gehad, die nachtmerries! Nu tegen het einde heb ik er eigenlijk (gelukkig) geen last meer van.

  • Janske 20 april 2016 at 15:06

   gelukkig maar! Droomde gisteren heel fijn over babylijkjes…bleehhhh…

 • Bo 7 augustus 2020 at 03:19

  Het is nu midden in de nacht en ben voor de zoveelste keer mezelf aan het wakker houden, omdat ik niet meer durf te slapen. Ben zwanger van ons tweede kind, pas 7 weken en wordt nu al heel angstig van de nachtterrors……wel fijn te lezen dat het bij de zwangerschap hoort en dat niet de enige ben. Hoe is het nu met je?

  • Janske 7 augustus 2020 at 12:05

   hi Bo,

   Allereerst gefeliciteerd met je zwangerschap!
   Hopelijk gaat het, naast de nare nachtmerries, wel goed met je.
   Vervelend he, die stomme nachtmerries. Mijn jongste dochter is inmiddels bijna 4 jaar en het gaat gelukkig een stuk beter met de nachtmerries.
   Ik heb ze wel nog af en toe, maar niet meer zo heftig. Het zal ook wel te maken hebben met hormonen en misschien ben je onbewust toch dingen aan het verwerken in je slaap.
   Ik droom nog steeds heel “echt” en mijn dromen weet ik vaak de rest van de dag nog, zo bewust droom ik ze. Daardoor zijn leuke dromen super leuk en enge dromen super eng. Gelukkig word ik tegenwoordig wel wakker als ik een nachtmerrie heb, ik heb zelf de controle om er ‘uit’ te stappen en wakker te worden. Als ik dan wakker genoeg ben, kan ik weer rustig inslapen, zonder verder te dromen.

   Ik hoop dat je dromen snel weer beter worden zodat je fijn kunt slapen. Ik weet niet wat je droomt, maar misschien helpt het om een leuk ontspannen boek te lezen voor je gaat slapen en niet te veel nieuws kijken (met alle ellende in de wereld). Ik word daar zelf onrustig van, merk ik.

   Het is allemaal wat he, je bent in ieder geval zeker niet de enige!

   Liefs,
   Janske