About Me Baby Adventures Mommy Stuff My Adventures Uncategorized zwanger

De verschillen tussen mijn eerste en tweede zwangerschap

24 maart 2016
Oh oooohhh

Oh oooohhh

Iedere zwangerschap is anders net als iedere bevalling. Nu ik voor de tweede keer zwanger ben ervaar ik zelf hoe verschillend het deze tweede keer is in vergelijking met mijn eerste zwangerschap. Mijn eerste zwangerschap voelde vaak meer als hell in plaats van heaven, terwijl ik nu geniet ondanks mijn vervelende kwaaltjes. Ik heb de verschillen op een rijtje gezet.

Verschillen met eerste zwangerschap:

Bewust zwanger zijn

Langzaam maar zeker begint het bij me binnen de dringen dat ik zwanger ben. Tijdens mijn eerste zwangerschap was ik daar bijna iedere minuut van de dag mee bezig. Ik stond er mee op en ging er mee naar bed. Nu vergeet ik het soms gewoon even. Dan denk ik, oh ja, ik ben ook zwanger. Inmiddels ben ik alweer 16,4 weken zwanger en vliegt de tijd voorbij. Bij de eerste draait alles om de zwangerschap en nu doe ik het er even “naast”. Wel ja joh, ik maak ook gewoon ‘even tussendoor’ een baby. Hoppatee!

hmmz

hmmz

kwaaltjes

Tijdens mijn eerste zwangerschap had ik last van extreme jeuk over mijn hele lijf, 24 uur per dag maagzuur, slapeloze nachten, hoge bloeddruk, slapende handen en alle andere symptomen van zwangerschapsvergiftiging, zwangerschapsstriemen en als toetje ook nog aambeien. Nu heb ik alleen last van mijn rug, weliswaar soms best wel heel erg en ik word er ’s nachts wakker van, maar in vergelijking met de vorige keer is dit een hemelse zwangerschap (tot nu toe). Verder heb ik soms maagzuur of ben ik misselijk en voel ik mijn bekken, maar who cares! Dit hou ik wel 9 maanden vol! Alles beter dan die verrekte jeuk! Misschien dat iemand anders het verschrikkelijk zou vinden om iedere dag rugpijn te hebben ben ik veeeel erger gewend met die jeuk, dus neem ik de rugpijn graag voor lief!

Geheugen als een goudvis

De vorige keer was ik ontzettend helder en heb ik mijzelf maar twee of drie keer betrapt op vergeetachtigheid of zo. Dit keer heb ik soms echt het geheugen van een goudvis. Het is zelfs zo erg dat ik een tijdje geleden een foto plaatste van een bak Ben & Jerry’s in de koelkast waarop ik vriendlief beschuldigd had dat hij hem daar neer had gezet. Al snel vertelde hij mij dat ik dat zelf had gedaan. Uiteraard kon ik dat niet online gooien omdat het anders argwaan zou geven en vast iemand had gereageerd met “ben je zwanger?”. Dus bij deze schat, (nu ook online) het spijt me! Ook op mijn werk vergeet ik soms telefoonnummers van collega’s (met 2 hele cijfers, jawel) die ik dagelijks regelmatig bel. Dat is soms best vervelend, zeker omdat ik erg accuraat moet werken op mijn werk. Geen handige zwangerschapskwaal dus…

Shoppen

Voor baby nummer twee zijn de eerste kleertjes al geshopt, terwijl ik bij Lola pas na de 20-weken echo überhaubt iets durfde aan te schaffen. Ook omdat ik toen ontzettend veel tweedehands kreeg hoefde ik niet veel zelf bij te kopen. Nu weet ik ook beter wat ik leuk vind voor een kindje en ken ik veel leuke hippe kledingmerken, voordat ik mama werd vond ik dat veel lastiger.

tosti uit de Airfryer

tosti uit de Airfryer

Cravings

Bij mijn eerste zwangerschap kon ik geen genoeg krijgen van pindarotsjes. Nu ben ik verzot op drop, chips en tosti’s met kaas. Wat ik trouwens het allermeeste mis is filet American…arrgghhhh, ik heb daar zoooo’n zin in!

Genieten mét een kindje er bij

Lola “weet” dat mama een baby in haar buik heeft, ze zegt soms “baby buik” en aait dan over mijn buik. Zo lief! Dit doet ze vaak zomaar spontaan, terwijl er helemaal niet over de baby wordt gesproken. Bijna iedere dag heeft ze het er wel over. Ze is ook veel aan het spelen met haar pop, flesje geven, slapen onder het dekentje en nog meer zoete taferelen. Ik smelt telkens weer als ze zo lief en zorgzaam omgaat met andere baby’s of haar pop. Ze wordt vast een hele lieve grote zus!

Dit zijn momenteel de grootste verschillen tussen mijn twee zwangerschappen. Hopelijk kan ik deze zwangerschap dubbel en dwars blijven genieten en verloopt alles verder goed.

Heb jij ook twee (of meer) zwangerschappen gehad? Waren ze ook zo verschillend?

Spread the love

You Might Also Like

 • Bregje 24 maart 2016 at 08:29

  Wat fijn dat je nu niet al die kwaaltjes hebt! Alweer bijna op de helft!!

  • Janske 24 maart 2016 at 09:32

   Jaaaa! Zo fijn! Het gaat zo snel nu! en dat terwijl ik het soms nog niet helemaal geloof 😉

 • Cindy 24 maart 2016 at 10:30

  Fijn dat je jezelf nu beter voelt dan de vorige zwangerschap. Ik ben nu ook voor de tweede keer zwanger (bijna 34 weken), en de zwangerschap zelf is voor mij grotendeels gelijk, alleen fysiek vind ik het echt wel pittiger dan de eerste zwangerschap.

  • Janske 24 maart 2016 at 10:39

   Dat is minder fijn! Gelukkig ben je er bijna 🙂 Wie weet ben je over een klein maandje alweer voor de tweede keer mama 🙂 Succes met de laatste loodjes! x

 • Farah 24 maart 2016 at 15:54

  Haha, moest lachen om de Ben &Jerry’s, kan gebeuren! De eerste zwangerschap was idd heel anders als mijn tweede, alhoewel ik het niet zo goed kan vergelijken want ik was de tweede keer zwanger van een tweeling 🙂

  • Janske 24 maart 2016 at 16:18

   Ja, echt zo erg *schaam, schaam* (hij heeft vanmorgen mijn excuses via mijn blog nogmaals aanvaard hoor ;-)) haha…van een tweeling, dat is volgens mij sowieso niet te vergelijken met een “normale” zwangerschap. Dat lijkt me zo bijzonder!

 • Marjolein 24 maart 2016 at 20:49

  Ja, vond elke zwangerschap weer zo anders! En wat gaat het snel he?!

  • Janske 24 maart 2016 at 20:51

   ontzettend snel!

 • Charlotte 25 maart 2016 at 08:49

  Grappig hè, dat een tweede zwangerschap zo anders kan zijn. Super fijn dat je in ieder geval geen jeuk meer hebt, lijkt me vreselijk irritant! En wat gaat het snel inderdaad, alweer bijna op de helft!

  • Janske 25 maart 2016 at 09:04

   Gelukkig maar ? pijn is verschrikkelijk maar 24 uur per dag jeuk is echt hel.