About Me Baby Adventures I Love Mommy Stuff Personal Uncategorized zwanger

Moeders voor Moeders – plassen voor het mooiste cadeau van een ander

4 maart 2016

Toen ik zwanger was van Lola in 2013 was ik gelukkig al op de hoogte van Moeders voor Moeders. Een vriendin van me die voor mij zwanger was had mij tot in de details uitgelegd waar Moeders voor Moeders voor stond. Zonder twijfel wist ik dat ik mijn steentje wilde bijdragen en andere vrouwen wilde helpen hun dromen te laten verwezelijken.

Wie is Moeders voor Moeders?

Moeders voor Moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen die tussen de 6 en 16 weken zwanger zijn. In deze urine zit het hCG-hormoon, een stofje waarmee jij andere vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen kunt helpen. Wat moet je daarvoor doen? Simpel! Je plas opvangen in een beker en deze in flessen bewaren. Deze worden wekelijks bij je thuis (anoniem) opgehaald en krijg je weer nieuwe flessen. Met jouw urine kun je helpen om andere vrouwen hetzelfde geluk te geven, een mooier cadeau bestaat niet.

Je kunt je aanmelden voor deelname vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent tot en met de 11e week van je zwangerschap. Meedoen kan vanaf de 6e tot en met de 16e week. In deze periode bevat je urine namelijk het meeste hCG-hormoon. Aanmelden kan via het aanmeldformulier op de website van Moeders voor Moeders of via het gratis telefoonnummer 0800-0228070.

Hoe werkt het?

 • Je meld je zelf aan op de website Moeders voor Moeders of telefonisch
 • Je maakt een afspraak met een informatrice, zij komt bij je thuis op bezoek waarbij je een zwangerschapstest doet, je uitleg krijgt en een cadeautjes ontvangt als bedankje voor je deelname.
 • Je krijgt 2 kratten met daarin ieder 4 flessen en 2 kannen om je urine in op te vangen
 • Iedere week op een vaste dag worden je flessen opgehaald en krijg je lege nieuwe flessen. Je hoeft hiervoor niet perse thuis te blijven, je kunt ze ook buiten je huis zetten. Dit gebeurd discreet zodat niemand ziet dat je zwanger bent.
 • That’s it!

Waarom niet?!

Ik heb zonder twijfel mijzelf twee keer direct aangemeld bij Moeders voor Moeders. Ik vind het eigenlijk iets vanzelfsprekends wat je doet voor een ander. Het doet geen pijn, het kost niet veel tijd en ook geen geld. Een kleine moeite voor een onbetaalbaar resultaat. Dus waarom niet? Ok, echt heel fris ruiken de flessen niet door het goedje wat er in zit maar tegenwoordig heb ik totaal geen last van de geur terwijl ik deze twee jaar geleden echt niet normaal kon inademen. Dat is tegenwoordig echt veel minder heftig, gelukkig! Natuurlijk is het makkelijker om zonder nadenken in de pot te piesen in plaats van het telkens weer op te moeten vangen, maar so what! Dat is niet te vergelijken met wat er tegenover staat.

ok, erg lekker ruikt het niet, maar zo erg is het nu niet meer gelukkig!

ok, erg lekker ruikt het niet, maar zo erg is het nou ook niet meer gelukkig!

Ook het cadeau is tegenwoordig trouwens nóg leuker dan 2/3 jaar geleden. De heerlijk zachte omslagdoek heeft tegenwoordig geen klittenband meer. Een verbeterpuntje dus! Hij is nog steeds even lekker zacht!

Te weinig naamsbekendheid

Wat ik vreemd vind aan Moeders voor Moeders is dat veel (zwangere) vrouwen het niet kennen. Ondanks dat zij al bestaat vanaf 1931 (!) zou je zeggen dat het algemeen bekend zou zijn onder jonge en zwangere vrouwen. Helaas is dit vaak niet het geval. Er wordt (te) weinig reclame gemaakt over dit geweldige initiatief. Zelfs de verloskundigepraktijk mag er blijkbaar niet zomaar informatie over geven en naast een foldertje in het “zwangerkoffertje” wordt er weinig informatie over verstrekt. Dat vind ik zo’n zonde! Voor je het weet ben je de 11 weken voorbij en kun je niet eens meer mee doen. Wie weet hoeveel meer urine we kunnen opvangen wanneer Moeders voor Moeders meer bereik zou hebben.

Vandaar dat ik graag (voor de tweede keer) over Moeders voor Moeders schrijf op mijn blog. Omdat ik te vaak om mij heen zie dat zwanger worden helaas niet vanzelfsprekend is. Een van mijn vriendinnen heeft nu een gezonde dochter mede dankzij Moeders voor Moeders. Want zeg nou zelf, als je ziet wat je er voor terug krijgt kun je toch geen nee zeggen tegen het opvangen van je urine?! Toch?

Moeders voor Moeders

Moeders voor Moeders

Plassen voor een goed doel

Ik plas met alle liefde mijn flessen iedere week weer vol en hoop oprecht dat ik mijn steentje kan bijdragen en een vrouw kan helpen haar grootste droom te laten uitkomen!

Uiteraard moet iedereen zelf weten of ze wel of niet meedoet, maar laat je vooral niet tegenhouden omdat je het niet kent of denkt dat het verschrikkelijk is. Het is simpelweg een kleine moeite voor een onbetaalbaar groot doel.

Heb jij ook meegedaan aan Moeders voor Moeders? Of juist niet? Waarom? 

Spread the love

You Might Also Like

 • Nicole 4 maart 2016 at 08:44

  Ik heb niet meegedaan. Op het moment dat ik erachter kwam dat ik zwanger was logeerden we tijdelijk bij mijn ouders in huis omdat zij op vakantie waren. Zij wonen in een dorp waarbij de buren altijd ALLES zien. Aangezien nog niemand mocht weten dat ik zwanger was durfde ik er niet aan te beginnen, bang dat anderen het eerder zouden weten dan mijn ouders zelf.
  Naderhand toen we weer thuis waren ben ik het gladweg vergeten.

  Of ik het een volgende keer wel ga doen, ik wil wel heel graag. Maar woon nu zelf in dat dorp, dus weet weer niet of ik het wel durf.

  • Janske 4 maart 2016 at 08:47

   Ze doen het wel erg discreet. Onze buren hebben nooit iets doorgehad. Je kunt ook zelf iets met ze afspreken wat jij het fijnst vind qua ophalen etc dat is wel fijn. Binnen 20 seconden zijn ze weer weg ?

 • Lisanne 4 maart 2016 at 13:04

  Mooi! Mooi ook dat je er aandacht aan besteed… Ik wilde graag meedoen. Heb zelf geen vruchtbaarheidsprobleem en ben 8 maanden geleden bevallen van een prachtig gezond jongetje. Maar aangezien ik met een vrouw samen ben, weet ook ik dat zwanger worden op die manier ook niet zo vanzelfsprekend is…

  Helaas is moeders voor moeders in mij regio (Waddeneiland) niet mogelijk. Dat vond ik erg jammer.

  • Janske 4 maart 2016 at 13:17

   Dat is zeker jammer, een gemiste kans. Ik besteed er graag aandacht aan omdat ik het ontzettend belangrijk vind dat meer vrouwen hier vanaf weten en dus mee kunnen doen 🙂

 • Nathalie 4 maart 2016 at 13:11

  Ja, ik heb meegedaan!
  Al is het maar omdat ik de medicijnen die ervan worden gemaakt zelf nodig heb gehad!

  • Janske 4 maart 2016 at 13:23

   super goed! Mooi om te horen dat je er ook profijt van hebt gehad 🙂

 • Charlotte 4 maart 2016 at 21:05

  Ik heb er niet aan meegedaan omdat ik toen nog niet wist dat het bestond…

  • Janske 4 maart 2016 at 21:17

   zonde he, dat hoor je zo vaak helaas.

 • Marije 5 maart 2016 at 13:12

  Ik heb ook meegedaan met Moeders voor Moeders! Ik vond het stiekem best wel een gedoe om elke keer naar boven te lopen om te plassen (de wc beneden is te klein en we hebben er geen kraan), maar dan denk ik aan al die moeite die moeders-to-be moeten doen om überhaupt zwanger te worden…. En dan ben ik meteen weer om haha. Al vond ik het ook wel fijn toen het niet meer hoefde hoor, haha.

  • Janske 5 maart 2016 at 13:15

   Tuurlijk, het gaat natuurlijk niet helemaal van zelf…maar het is inderdaad niets in vergelijking met vruchtbaarheidsproblemen. Goed dat je toch mee hebt gedaan!

 • Roxanne 6 maart 2016 at 00:23

  Mochten wij ooit aan kinderen beginnen, dan wil ik zeker mee doen! Ik weet niet meer hoe het kwam, maar mijn moeder vertelde me er ooit eens iets over. En als ik met simpel mijn plasjes opvangen een ander kan helpen om zwanger te raken, twijfel ik geen seconde!

  • Janske 6 maart 2016 at 13:38

   Super! Dat had ik dus ook, gewoon doen!