Discuss Mommy Stuff Uncategorized

Bescherm je ogen – Heb jij al een vuurwerkbril?!

24 december 2015

Af en toe hoor je buiten al een knal. Het zijn vaak kinderen die nu al “stiekem” vuurwerk afsteken. De komende dagen zullen dat er steeds meer zijn. Het is natuurlijk ook super stoer en spannend om vuurwerk af te steken. Maar het is ook erg gevaarlijk. Daarom is het verstandig om een vuurwerkbril aan te schaffen om je ogen te beschermen. 

Belangrijke boodschap

Ik heb zelf nooit vuurwerk afgestoken. Ik hield het bij sterretjes, dat vond ik al spannend genoeg! Hihi. Gelukkig had ik altijd buren die wel mooi vuurwerk afstaken, dus vanuit de woonkamer of op zolder keek ik altijd mee. Prachtig, al dat mooie vuurwerk! Ook al vind ik het zonde van het geld (maar daar gaat het nu eventjes niet om).

Veel mensen vinden het namelijk wel erg tof om vuurwerk af te steken of om er bij te gaan staan kijken. Dat is prima, maar ook dat is gevaarlijk. Ieder jaar zijn er weer onnodig veel slachtoffers (waaronder vaak kinderen) met onder andere verwondingen aan hun ogen. Daarom wil ik graag deze boodschap delen, samen als BN’ers Marly van der Velden, Carolien Spoor en Quinty Trustfull.

Ga je vuurwerk afsteken, alleen of samen met je kids? Neem geen risico een koop een vuurwerkbril! Je hebt tenslotte maar 2 ogen!

Marly & Carolien, best hip toch!?

Marly & Carolien, best hip toch!?

De boodschap van Het Oogfonds:

“Tijdens de vorige jaarwisseling raakten meer dan tweehonderd mensen ernstig gewond aan hun ogen. Het Oogfonds adviseert daarom iedereen die vuurwerk afsteekt of er naar kijkt, om een vuurwerkbril te dragen. Om dit advies extra kracht bij te zetten is de stichting een campagne gestart: doneer €2 en krijg een vuurwerkbril cadeau.

Tijdens de vorige jaarwisseling:

 • hadden meer dan tweehonderd mensen oogletsel
 • werden acht mensen blind aan één oog
 • moesten zes ogen operatief verwijderd worden
 • werd één persoon volledig blind
 • stak de helft van alle slachtoffers zelf geen vuurwerk af
 • was meer dan de helft van alle slachtoffers minderjarig”

Dit zijn onnodig hoge aantallen die met de vuurwerkbril een stuk lager geweest zouden zijn.

oogfondsVia de website van Het Oogfonds kun je nog t/m 27 december een bril bestellen. Dan ligt ie uiterlijk 31 december in je brievenbus!

Heb jij hem al aangeschaft? Hoe zorg jij er voor dat je zo veilig mogelijk vuurwerk afsteekt? Of blijf je lekker binnen?

Spread the love

You Might Also Like

 • Nicole
  Twitter:
  24 december 2015 at 08:27

  Wij blijven lekker binnen, vieren dit jaar voor het eerst in eigen huis oud & nieuw dus weet eigenlijk niet wat er afgestoken gaat worden. Wij doen er iig niets aan.. Vind het ook zonde van het geld 😉

  • jansyluvzu 24 december 2015 at 08:28

   Wij ook…Wij kijken gratis mee ?

 • VolgMama
  Twitter:
  30 december 2015 at 14:40

  Wij hebben alleen siervuurwerk. En van die stoere brillen 😉

 • roryblokzijl 30 december 2015 at 16:38

  Zo leuk hoe we allemaal het anders beschrijven en toch dezelfde boodschap hebben 🙂 Wij blijven lekker binnen en werpen zo nu en dan een blik naar buiten. Bijna-kleuter wil graag wakker gemaakt worden (maar dat moet ik eerst nog eens zien) en dat gaan we van binnenuit bekijken. Maar als we toch heel even naar buiten zouden gaan… dan liggen de brillen klaar!

  • jansyluvzu
   Twitter:
   30 december 2015 at 17:26

   Precies! Als ik buiten zou gaan kijken dan sowieso met bril! Eigenlijk moeten ze die gewoon standaard verkopen bij alle vuurwerkverkooppunten! Fijne jaarwisseling!