Baby Adventures Mommy Stuff Personal Uncategorized

Mijlpaal momentje: De eerste keer op het potje!

9 december 2015

Ieekkkk!! Lola heeft gisteren gewoon voor het eerst op het potje geplast en gepoept! Ik was er helaas zelf niet bij, maar opa en oma deden verslag!

Ik zat gistermorgen nietsvermoedend op mijn werk toen mijn mobiele telefoon ineens over ging. “Lola” stond er in beeld. Telefoon vanuit thuis, terwijl opa en oma aan het oppassen zijn. Okee. “Met Janske”, zei ik. “Lola” hoorde ik aan de andere kant van de lijn. “Lola, vertel eens wat je hebt gedaan”, hoorde ik oma zeggen. “Lola”, antwoordde ze. Hihi. “Lola heeft op het potje gepoept en geplast!”, zei oma trots!

C:UsersjanskeDesktopblog

C:UsersjanskeDesktopblog

Wat Gooeeeeeed Lola!

“Heb je op het potje gepoept?”,vroeg ik enthousiast. (Gelukkig kwam er niet net op dat moment iemand voorbij gelopen op mijn werk, hihi). “Lola poepen”, zegt ze trots. Oma verteld verder dat Lola zelf aangaf dat ze op het potje wilde. Ze heeft haar er op gezet met een stoeltje met een puzzel er voor dat ze lekker kon puzzelen. Binnen vijf minuten stond ze op en tadaaaaa

Een poepje én een plasje!

Lola was helemaal onder de indruk van haar poepje en plasje en heeft vol verbazing en een beetje angst naar de inhoud van het potje staan kijken. En trots dat ze was! Opa en oma hebben haar helemaal de hemel in geprezen en besloten om daarna mij en mijn vriend te bellen met het grote nieuws. Oma vertelde dat ze hem poepje ging bewaren zodat we hem ook konden bekijken. Doe toch niet zo gek zei ik nog.

’s Middags nam opa Lola even mee naar de winkel waar ze de hele tijd zei “Lola poepen”, haha. De andere mensen zullen wel gedacht hebben, wat een raar kind! Haha. Daarna heeft ze wel honderd keer naar het potje (wat oma buiten in de tuin had neergezet inclusief inhoud) staan wijzen met de woorden “Lola Poepen”. De hele dag draaide het hier dus om poep! Wat een feest, hihi.

Dag poepje!

Toen ik ’s avonds thuiskwam stond er dus een potje met Lola’s eerste poepje in de tuin te wachten. Getverderrie! Samen met Lola en papa hebben we hem door het toilet gespoeld. “Dag poepje!” Lola vond dat best spannend. Ze hield me stevig vast terwijl papa hem wegflushte.

Toen ze later op de avond nog een keertje op het potje wilde ging het niet helemaal goed. Nadat ze er een kwartier op had gezeten terwijl papa haar verhaaltjes voorlas vondt ze het wel genoeg geweest en liep ze in haar blote billen richting haar fietsje. Ze wilde er op klimmen, maar omdat ze eigenlijk te moe was (en onhandig), lukte het niet en viel ze. Toen we haar op recht zetten vroeg ik haar of ze nog een keer op het potje wilde. “Ja”, zei ze. En toen riep papa….”het loooppptt alll!” Te laat! Ik rende nog voor het potje, maar helaas. Lola huilen natuurlijk, arm ding. Ik troostte haar meteen en vertelde haar dat het helemaal niet erg was en dat ik supertrots op haar was. Het was ook wel een hele indrukwekkende gebeurtenis voor haar en erg vermoeiend al die poepavonturen op één dag.

Poging twee, met papa

Poging twee, met papa

Trotse mama

Wat ben ik trots op ons moppie. Zo knap dat het gewoon al een keertje gelukt is. Ik wist wel dat ze er mee bezig was, maar heb haar totaal niet gepusht omdat ik niets wilde forceren. Blijkbaar was ze er zelf dus wel aan toe. Ik ben benieuwd of dit een eenmalig iets is ofdat we vanaf nu vaker op het potje kunnen gaan. Ik ga het in ieder geval wel proberen en we zien wel hoe het gaat lopen. Lola mag zelf bepalen hoe snel het gaat, ik heb geen haast. Ze is ook nog zo klein. Voor nu is het vooral heel erg knap en voor de rest zien we het wel!

Was je ook zo trots bij de eerste keer op het potje? Hoe heb je dat aangepakt. Heb je nog tips voor mij en andere mama’s?

Bekijk hier nog een paar van Lola’s mijlpaal momentjes!

Korte video van Lola’s tweede poging ’s avonds: 

https://www.instagram.com/p/_CkqS0R-29/?taken-by=jansyluvzu

Spread the love

You Might Also Like

 • eigenwijsje2014 9 december 2015 at 07:28

  Hier een kind dat erg graag op de ‘cee’ gaat, het potje dus. Maar nog nooit iets gedaan. Ze zegt dan telkens ‘niks’ hahaha!
  Heel knap van Lola zeg. Dat zal wat zijn zo vroeg zindelijk…..

  • jansyluvzu 9 december 2015 at 08:03

   Ik ben benieuwd! Ze is er in ieder geval mee bezig, maar we zien wel ?

 • Bregje 9 december 2015 at 08:26

  Goed hoor, grote meid!!

 • Stefanie 9 december 2015 at 11:54

  Wat goed van Lola! Ik was ook mega trots toen mijn meiden voor het eerst op het potje gingen.
  Ik heb niet echt tips, ik heb vooral 2x gemerkt dat wanneer het kindje er zelf echt aan toe is het vanzelf allemaal goed komt!

  • jansyluvzu 9 december 2015 at 11:56

   Dat is denk ik ook de beste tip ?

 • Marjolein 9 december 2015 at 22:19

  Wat toevallig! Ik heb gisteren een potje gekocht voor mijn jongste telg (mijn twee oudsten wilden direct op de WC). Hoe oud is Lola (sorry dat ik dat niet weet)…?

  • jansyluvzu 9 december 2015 at 22:33

   hihi…Lola is anderhalf 🙂 Ze vind het wel nog best spannend merk ik. Vanmorgen op het potje geplast, maar ze durfde niet te kijken toen ik hem door de wc wegspoelde…arm moppie.